Ο Δημόσιος Τομέας στην Ευρώπη οφείλει να επιταχύνει σημαντικά την επέκταση των online υπηρεσιών του, ώστε να καταφέρει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Αυτό αποτελεί το βασικό συμπέρασμα του 13ου eGovernment Benchmark Report, το οποίο κάνει λόγο για την ύπαρξη μιας «ψηφιακής διαγωνίου» που χωρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ σε δύο ζώνες: μια σειρά από κράτη της νοτιοδυτικής και βορειανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο και μια σειρά από κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), που χρειάζεται να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να καλύψουν τη διαφορά.

Το benchmark αξιολογεί τέσσερις δείκτες, παρμένους από την ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ: πόσο διαθέσιμες και φιλικές προς τους χρήστες είναι οι δημόσιες e-υπηρεσίες (User Centricity), πώς είναι δομημένες και πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (Key Enablers), πώς γίνεται ο έλεγχος των χρηστών για τα προσωπικά τους δεδομένα (Transparency), πώς διαθέτονται και πώς χρησιμοποιούνται διασυνοριακές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (Cross Border Mobility). Αν και γενικά υπάρχει βελτίωση για όλα τα κράτη της ΕΕ, καταγράφεται, παράλληλα, και μια αύξηση του χάσματος ανάμεσα στις προηγμένες και στις λιγότερες προηγμένες χώρες της ΕΕ.

Ο μόνος δείκτης στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται μέσα στο μέσο όρο είναι το User Centricity. Σε όλους τους υπόλοιπους τρεις δείκτες η Ελλάδα θεωρείται ανεπαρκής, καταδεικνύοντας τις μεγάλες προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την κάλυψη του χαμένου εδάφους. Αναλυτικές πληροφορίες για την ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ υπάρχουν στη διεύθυνση https://ec.europa.eu/digital-agenda.