Η Nokia παρουσίασε χθες το πρώτο της netbook, γνωστοποιώντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την είσοδό της σε μια συνωστισμένη από κατασκευαστές και ενδιαφερόμενους αγορά αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα όρια των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων.

Το Nokia Booklet 3G είναι ένα mini laptop -χαρακτηρισμός που δίνεται από τα στελέχη της εταιρείας- το οποίο τρέχει με λειτουργικό σύστημα των Windows, πιθανότατα των Windows 7 όπως μπορεί να υποθέσει κανείς από τις φωτογραφίες και το video που έχει δημοσιεύσει η Nokia.

Μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο εταιρειών, η κίνηση της Nokia σηματοδοτεί μία σημαντική στρατηγική αλλαγή, η οποία αναδεικνύει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα που συνδυάζουν φορητότητα, υπολογιστική ισχύ και τηλεπικοινωνίες. Αν και η Nokia κατέχει το 38% της παγκόσμιας αγοράς σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνει πως οι πωλήσεις και τα κέρδη σημειώνουν σημαντική πτώση αφού οι ανταγωνιστές της έχουν κινηθεί ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το νέο netbook οφείλει την επεξεργαστική του ισχύ σε έναν Αtom, ενσωματώνει τεχνολογίες 3G/HSPA, Wifi, A-GPS και Bluetooth, διαθέτει οθόνη 10,1 ίντσες HD Ready, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ζυγίζει 1,25 κιλά και διαθέτει αυτονομία 12 ωρών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά -καθώς επίσης και για την τιμή του- δεν έχουν γίνει γνωστές. Κάτι, όμως, που αναμένεται να γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου σε media event που θα πραγματοποιηθεί.