Το Cloud είχε την… τιμητική του στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle, Mark Hurd, στο πλαίσιο του ετήσιου event Oracle Open World 2016.

Αφού σκιαγράφησε το υφιστάμενο τοπίο της πληροφορικής υπογραμμίζοντας πως μπορεί η δαπάνη των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών στο IT κινείται τελευταία σε χαμηλά επίπεδα δίχως να εμφανίζει κάποια δείγματα ανοδικής πορείας, εντούτοις όμως οι μεγαλύτεροι “παίκτες” του τομέα της παροχής υπηρεσιών Cloud κινούνται με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 44%! “Πριν προτρέξετε να το χαρακτηρίσετε ως παραδοξότητα, θα μου επιτρέψετε να το αναφέρω ως ευκαιρία. Αρκεί να σας αναφέρω πως εδώ και μερικά χρόνια, στην Oracle έχουμε αποδυθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια να προετοιμάσουμε cloud εκδόσεις που διατίθενται στην αγορά υπό το συνδρομητικό μοντέλο για το σύνολο της γκάμας του legacy λογισμικού μας, καθώς είχαμε αξιοποιήσει το feedback των εκ μέρους των επιχειρήσεων-πελατών και είχαμε προβλέψει έγκαιρα την σημερινή μετάβαση προς τα εκεί που λαμβάνει χώρα με ραγδαίους ρυθμούς.

Πλέον, τα έχουμε καταφέρει – κάτι που… μαρτυρά και το γεγονός ότι η Oracle κατάφερε να σημειώσει πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων Cloud που κινήθηκε στο 82% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Για αυτό είμαι αισιόδοξος πως θα εξακολουθήσουμε να κινούμαστε με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς ανάπτυξης. Αρκεί, μόνο, να σημειώσω πως στην Oracle διαθέτουμε περί τους 10.000 μηχανικούς-προγραμματιστές Cloud προκειμένου σε καθημερινή βάση να παρέχουμε καινοτομίες στον εν λόγω τομέα”. Ο ισχυρός άνδρας της Oracle θεωρεί πως η εταιρεία ηγείται της διαδικασίας του cloud transformation, αναπτυσσόμενη ταχύτερα σε σχέση με τις Amazon και Microsoft, ενώ παράλληλα αποτελεί τη μοναδική στο είδος της που προσφέρει ένα πλήρες πορτφόλιο κατά μήκος των 3 πτυχών (SaaS, PaaS, IaaS) του Cloud.

Κατακτώντας το Infrastructure-as-a-Service (IaaS) 
Ένας ακόμη σημαντικός τομέας της αγοράς στον οποίο η Oracle αναμένεται να επενδύσει στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει δεν είναι άλλος από αυτόν του Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Όπως ανέφερε και ο Larry Ellison, Εκτελεστικός Πρόεδρος και CTO της Oracle, στόχος της εταιρείας είναι μέσω της επόμενης γενιάς λύσεων IaaS να εξασφαλίζει στους πελάτες της διπλάσια υπολογιστική ισχύ και μνήμη, τέσσερις φορές περισσότερο storage, 10 φορές μεγαλύτερο I/O, σε τιμή που είναι κατά 20% φτηνότερη σε σχέση με την Amazon Web Services (AWS)! Όλα αυτά σε μια προσπάθεια η Oracle να βρεθεί στην θέση του… οδηγού της εν λόγω αγοράς στην οποία -προς το παρόν- ο ρόλος (και τα μεγέθη) της AWS είναι κυρίαρχος. “Όχι για πολύ”, έσπευσε να σημειώσει ο κ. Hurd ο οποίος δήλωσε πως η Oracle σχεδιάζει να επενδύσει ιδιαίτερα μεγάλα κεφάλαια, αλλά και να διαθέσει πρόσθετες πηγές προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του “μετώπου” του IaaS.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των netfax και netweek αναφορικά με το έδαφος που καλείται να καλύψει η Oracle ώστε να υπερκεράσει την AWS στο επίπεδο του IaaS, ο κ. Hurd σημείωσε: “Κοιτάξτε, οφείλω να παραδεχτώ πως η AWS πάντοτε ήταν ιδιαίτερα καλή στον τομέα της υποδομής. Όσο, όμως, μια εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα της ανέλιξης και της προσπάθειας εξυπηρέτησης επιχειρήσεις και οργανισμού μεγάλου μεγέθους, τότε τα πράγματα αλλάζουν και οι κανόνες του παιχνιδιού απαιτούν μια σειρά από κινήσεις. Τέτοιες είναι οι σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων, της καθιέρωσης μιας “ανοικτής” λογικής συνεργασίας συστημάτων και γλωσσών προγραμματισμού, την εγκατάλειψη της ιδιόκτητης στρατηγικής, την διασφάλιση του ανώτερου βαθμού της ασφάλειας, την εξυπηρέτηση των αναγκών μελλοντικής κλιμάκωσης κ.ο.κ. ”.

Στον… αστερισμό του 80%!
Στο πλαίσιο των καθιερωμένων -πλέον- προβλέψεων του ισχυρού άνδρα της Oracle που εντάσσονται στο “Όραμα 2025”, καθώς έχουν καταληκτική ημερομηνία τότε, το Cloud κατείχε τη μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα, ο κ. Hurd θεωρεί πως μέχρι το 2025 το 80% των ΙΤ budgets θα δαπανούνται αποκλειστικά στο Cloud αντί για τα παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα, ενώ το πλήθος των data centers που θα ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς θα μειωθεί κατά 80%. Κάτι που… μεταφράζεται πως οι πελάτες θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις ΙΤ υποδομές τους σε data centers τα οποία παρέχουν εταιρείες που κινούνται γύρω από το Cloud. Επιπροσθέτως, στην περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα οι προαναφερθείσες προβλέψεις, ο CEO της Oracle εκτίμησε πως οι CIOs θα διαθέτουν το 80% του ΙΤ προϋπολογισμού τους για την αναζήτηση και την ανάπτυξη της καινοτομίας αντί για διαδικασίες συντήρησης.