Η Πληροφορική και το Internet απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την ικανοποίηση των προσδοκιών του σύγχρονου ταξιδιώτη. Παραθέτουμε τις κρίσιμες τάσεις και πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να στρώσετε... κόκκινο χαλί για τους πελάτες σας.

Ο σύγχρονος ταξιδιώτης ταξιδεύει (πρώτα) μέσω του Internet. Εκεί εντοπίζει τον προορισμό του, εκεί διαλέγει και κλείνει το ξενοδοχείο και τα αεροπορικά του εισιτήρια, εκεί επιστρέφει για να σχολιάσει το πώς τα πέρασε σε φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Η Πληροφορική μπορεί, ακόμα, να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του κατά τη διαμονή του σε ένα ξενοδοχείο.

5 προτεραιότητες για το 2010
Το 2010, το οποίο και δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον κλάδο του τουρισμού, καλεί για εξέλιξη των διαδικασιών Yield & Revenue Management αλλά και καλύτερη γνώση του πελάτη, ώστε να του γίνονται προσφορές που μεγιστοποιούν την ικανοποίηση του ίδιου και τα κέρδη της επιχείρησης. Το Web 2.0 και η καθιέρωση του πελάτη σε ρόλο «κριτή» του ξενοδοχείου, υπαγορεύουν τη συστηματικότερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και τη χάραξη σχετικής στρατηγικής. Τέλος, οι κανονιστικές ρυθμίσεις επιβάλλουν τη συμμόρφωση με το πρότυπο που διασφαλίζει την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων πιστωτικών καρτών (PCI-DSS).

1. Συμμόρφωση με το πρότυπο PCI-DSS και σχετική πιστοποίηση
Η συμμόρφωση και η πιστοποίηση με το πρότυπο PCI (Payment Card Industry – Data Security Standard) αποτελεί κοινή υποχρέωση όλων όσων δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Μέχρι την 1η Ιουλίου 2010 και εφόσον από τα συστήματά σας περνάνε στοιχεία πιστωτικών καρτών πελατών, θα πρέπει να λειτουργείτε με τρόπο συμβατό με τα πρότυπα του PCI.

Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων:
• οι πελάτες που πραγματοποιούν κράτηση και πληρωμή μέσω της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να αποσυνδέονται αυτόματα μετά από ένα μέγιστο χρόνο 15 λεπτών μη-δραστηριότητας
• όλα τα στοιχεία πιστωτικών καρτών που αποθηκεύονται σε αρχεία, αποδείξεις και αναφορές να φέρουν «μάσκα» και να είναι ορατά μόνο 4-6 ψηφία τους
• τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών στη βάση να προστατεύονται με κρυπτογράφηση ή με «μάσκα».

Η συμμόρφωση με το πρότυπο PCI αποτελεί ένα μείζον επιχειρησιακό θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολεί τη διοίκηση, και όχι μόνο τους τεχνικούς. Το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των στοιχείων των πελατών θα πρέπει να προστατεύεται με τις σωστές επιχειρησιακές διαδικασίες και πολιτικές. Ο ρόλος των τεχνικών, και των προμηθευτών της εταιρείας σε είδη λογισμικού, αφορά την κατανόηση του τρόπου και των σημείων αποθήκευσης, επεξεργασίας, μετάδοσης και διαγραφής των ευαίσθητων δεδομένων.

2. Αμεση κράτηση μέσω της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου
H δυνατότητα για απευθείας κράτηση μέσω της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου εξελίσσεται σε σημαντική στρατηγική, καθώς συνδυάζει το μάρκετινγκ με την ανταγωνιστικότητα και τον έλεγχο του κόστους κρατήσεων. Οταν η μηχανή του online booking είναι πλήρως ενοποιημένη με το κεντρικό σύστημα Πληροφορικής που χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο, μπορεί να διαθέτει με ευκολία και ακρίβεια ακόμα και το τελευταίο διαθέσιμο δωμάτιο ή να μεταβάλλει τις τιμές και τις προσφορές σε πραγματικό χρόνο και σε όλα τα διαφορετικά κανάλια πώλησης, προκειμένου να μεγιστοποιεί την κερδοφορία.


3. Εστίαση στη συνολική εμπειρία του φιλοξενούμενου
Η σημασία των εξατομικευμένων υπηρεσιών και τις θετικής εμπειρίας του πελάτη γίνεται εντονότερα αντιληπτή κάθε χρόνο που περνά. Οταν ένα ξενοδοχείο αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των φιλοξενούμενων του εκ των προτέρων και τις καλύπτει μέσα από εξατομικευμένες υπηρεσίες, τότε ο ικανοποιημένος πελάτης προτιμά το ίδιο ξενοδοχείο και στο μέλλον, και η κερδοφορία του ξενοδοχείου μεγιστοποιείται.

Προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη, το ξενοδοχείο θα πρέπει να βασίζεται σε σχετικές βάσεις δεδομένων οι οποίες ενοποιούνται με το κεντρικό σύστημα. Οι πιο προχωρημένοι χρήστες αξιοποιούν τα εργαλεία Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence) για να δημιουργήσουν λεπτομερείς αναφορές, να εντοπίσουν μοτίβα δαπανών, να καθορίσουν τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες και, βάσει αυτών, να δημιουργήσουν στοχευμένες ενέργειες για αποτελεσματικές καμπάνιες επικοινωνίας τόσο στα συμβατά, όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα.

Οι καμπάνιες αυτές στοχεύουν σε πελάτες βάσει του προφίλ τους, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους κατά προηγούμενη διαμονή στο ίδιο ξενοδοχείο και έχουν σαν στόχο να αυξήσουν την πληρότητα σε περιόδους που συνηθίζεται να είναι χαμηλή. Πακέτα προσφορών που αποτελούν προϊόν έξυπνου σχεδιασμού και που απευθύνονται σε εξατομικευμένες ανάγκες συγκεκριμένων πελατών μεγιστοποιούν την πιθανότητα απόκρισης εκ μέρους των δεύτερων, τους κάνουν να αισθάνονται σημαντικοί και τα έσοδα αυξάνονται.

4. Yield & Revenue Management
Δεδομένου ότι οι προσδοκίες για την τουριστική κίνηση το 2010 δεν είναι οι θετικότερες, η σωστή διαχείριση των εσόδων και η εστίαση στα πραγματικά κέρδη του ξενοδοχείου είναι παραπάνω από κρίσιμη. Ως Yield Management ορίζεται η προσπάθεια της επιχείρησης να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της μέσα από την κατάλληλη διαμόρφωση των τιμών, ώστε να ταιριάζουν στην εκάστοτε ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει το ξενοδοχείο. Η βελτιστοποίηση των τιμών θα πρέπει να γίνεται συνολικά και για όλα τα διαφορετικά κανάλια μέσω των οποίων ένα ξενοδοχείο διαθέτει τα δωμάτια του.

5. Social Marketing
Ο τρόπος με τον οποίον συνδεόμαστε και επικοινωνούμε με τους γύρω μας αλλάζει. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα social media εξελίσσονται σε βασικό εργαλείο για την ανθρώπινη επικοινωνία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook, το Twitter και άλλα social media για να επικοινωνήσουν με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και συνεργάτες.

Ο κλάδος της φιλοξενίας θα πρέπει να αρχίσει να μετατρέπει τους πελάτες του σε διαφημιστές του μέσα από τα social media, τόσο για να προσελκύει νέους πελάτες, όσο και για να διατηρεί την πιστότητα των υφιστάμενων πελατών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εργαλεία viral marketing όπως οι καμπάνιες email τύπου «προώθησέ το σε ένα φίλο» ή τα plug-ins τύπου «Share This».


Ταξίδι στο μέλλον
Οι παρακάτω καινοτομίες, τις οποίες και ξεχωρίζει στην ετήσια αναφορά του το Κέντρο Ερευνας στον τομέα της Φιλοξενίας (Center for Hospitality Research) του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, είναι ενδεικτικές των εξελίξεων της αγοράς του τουρισμού. Το Brand Karma, είναι ένας ηλεκτρονικός παντογνώστης που επιτρέπει την συγκεντρωτική παρακολούθηση όλων όσων σχολιάζονται για ένα ξενοδοχείο στο διαδίκτυο.

To EnTrip χαρτογραφεί το σύνολο των αναγκών του ταξιδιώτη σε αγορές και επικοινωνία πάνω σε χάρτες της Google. Τέλος, το Visualiser επιτρέπει στον χρήστη να αναζητά κατάλυμα με κριτήριο τις φωτογραφίες, αντί για λέξεις.

Ηλεκτρονικός παντογνώστης
Το Brand Karma είναι μια εφαρμογή η οποία καταγράφει τα σχόλια των χρηστών-καταναλωτών για τις εγγεγραμμένες σε αυτην ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, παρακολουθώντας περισσότερες από 250 ιστοσελίδες (forums, σελίδες σχολιασμού, διαδικτυακές κοινότητες και blogs). Το Brand Kharma συγκεντρώνει όλες τις κριτικές, τα σχόλια, τις συζητήσεις και τις απόψεις που προκύπτουν στον Internet για ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ξενοδοχειακό προϊόν, ή επιχείρηση. Στη συνέχεια, μετατρέπει τα σχόλια αυτά σε νουμερικά δεδομένα τα οποία και αναλύει.

Τέλος, ομαδοποιεί τα δεδομένα και την ανάλυση τους σε αναφορές που μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα η διεύθυνση κάθε ξενοδοχείου. Οι αλγόριθμοι αναζήτησης που διαθέτει το Brand Karma επιτυγχάνουν την ολοκλήρωση μιας σύνθετης και χρονοβόρας ανάλυσης η οποία είναι σαφώς πιο εξελιγμένη από την απλή αξιολόγηση μεμονωμένων χρηστών. Φτάνει, άλλωστε, σε επίπεδο να προσδιορίζει τι ακριβώς είναι αυτό που αρέσει και δεν αρέσει στους πελάτες ενός συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

Για να προσδώσει ακόμα περισσότερη αξία στις πληροφορίες αυτές, το Brand Karma κατηγοριοποιεί και τους ίδιους τους χρήστες που έγραψαν την αξιολόγηση του ξενοδοχείου. Το Brand Kharma βασίζεται σε σημειολογικές διαφορές για να αναλύσει το λεξιλόγιο και το στιλ γραφής του κάθε χρήστη και να το συνδυάσει με το προσωπικό του ιστορικό από αντίστοιχα online reviews  ώστε να δημιουργήσει ένα περιγραφικό προφίλ καταναλωτή. Οι χρήστες χωρίζονται σε επιμέρους κατηγορίες «προσωπικοτήτων» όπως: Μοδάτος, Καλλιτεχνικός Τύπος, Οικονόμος ή Επαγγελματίας.

Το Brand Karma ενημερώνει τα ξενοδοχεία-πελάτες του σχετικά με το ποιες «προσωπικότητες» πελατών διατηρούν θετική ή αρνητική άποψη για αυτούς ή και ποιες δεν τους γνωρίζουν καθόλου. Συμπεριλαμβάνει ακόμα μια εκτίμηση των διαφορετικών προσδοκιών, προτιμήσεων και συμπεριφορών του κάθε τύπου προσωπικότητας ώστε να βοηθήσει τα τμήματα μάρκετινγκ να σχεδιάσουν σωστές, στοχευμένες προσφορές.

Για παράδειγμα, οι Επαγγελματίες που ταξιδεύουν κυρίως λόγω δουλειάς, μπορεί να προτιμούν τα «ωραία» ξενοδοχεία με business centers. Οι Καλλιτεχνικοί Τύποι, που είναι νέοι, στιλάτοι και απαιτητικοί, προτιμούν τις «μοδάτες» τοποθεσίες, με άμεση πρόσβαση σε καλλιτεχνικές ζώνες και σημεία διασκέδασης. Οι Οικονόμοι, είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν κάποιες ευκολίες προκειμένου να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή τιμή. Το Brand Karma παρέχει τις υπηρεσίες του σε δύο επίπεδα.

Η κλασική έκδοση, η οποία και απευθύνεται σε απομονωμένα ξενοδοχεία, παρακολουθεί ένα ξενοδοχείο, τέσσερις ανταγωνιστές και 15 «προσωπικότητες» πελατών σε ένα σύνολο από προκαθορισμένες πηγές. Η εταιρική έκδοση, που απευθύνεται σε αλυσίδες ξενοδοχείων, παρακολουθεί όλα τα ξενοδοχεία αυτής και όλο της τον ανταγωνισμό, με διαμορφώσιμες προσωπικότητες χρηστών και διαμορφώσιμες πηγές άντλησης πληροφοριών.  Και οι δύο εκδόσεις του προγράμματος μπορούν να δημιουργήσουν μια σειρά από διαφορετικά reports. Η κλασική έκδοση παρέχει μια περιληπτική αναφορά που καταγράφει την ικανοποίηση, το loyalty, την αναγνώριση της επωνυμίας και τη συχνότητα των κριτικών.

Με βάση δείκτες από το μηδέν μέχρι το 100, η ικανοποίηση και η πελατειακή πιστότητα συνδυάζονται σε ένα συνολικό σκορ, ενώ η αναγνώριση της επωνυμίας και η συχνότητα των αναφορών συνδυάζονται σε μια αξιολόγηση του «ντόρου» (buzz score). Μια αναφορά των κριτικών και των απόψεων διαχωρίζει τα θετικά από τα αρνητικά σχόλια, ώστε να αναδειχθούν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του ξενοδοχείου.

Μια αναφορά τάσεων, κατατάσσει το ξενοδοχείο σε σχέση με τους μέσους όρους του κλάδου. Η αναφορά του ανταγωνισμού συγκρίνει το ξενοδοχείο με επιλεγμένους ανταγωνιστές και η αναφορά των «προσωπικοτήτων,» μοιράζει την αγορά σε οπαδούς, σε επικριτές και σε απληροφόρητους σχετικά με το ξενοδοχείο.


Διαδικτυακή χαρτογράφηση του ταξιδιού
Το EnTrip είναι ένα εργαλείο web που συνδυάζει ους χάρτες της Google με τα ταξιδιωτικά websites, τα blogs και τα κοινωνικά δίκτυα. Επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται τον συνολικό προγραμματισμό των ταξιδιών τους χρησιμοποιώντας ένα εύχρηστο interface που έχει σαν βάση του τους χάρτες. Οταν ο χρήστης ορίζει σημεία αφετηρίας και προορισμού στον χάρτη, το EnTrip παρουσιάζει όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να ενδιαφέρουν για το συγκεκριμένο ταξίδι -συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των ενοικιάσεων αυτοκινήτων, των σημείων ενδιαφέροντος και ειδικών εκδηλώσεων. Με το να συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε μία σελίδα, το EnTrip καλύπτει άμεσα και συνολικά τις αγοραστικές ανάγκες των ταξιδιωτών.

Αναλυτές της Forrester επισημαίνουν ότι το 43% των ταξιδιωτών πιστεύουν ότι η εμπειρία αγοράς μέσω ταξιδιωτικών websites έχει γίνει λιγότερο χρήσιμη. Ενα 15% πιστεύει ότι το Internet δεν τους βοηθά να εξοικονομήσουν χρήματα και το 11% των αμερικανών που κλείνουν ξενοδοχείο μέσω Internet δηλώνουν ότι είναι πολύ δυσκολότερο να αγοράσουν ταξίδια online σήμερα, παρά όταν ξεκίνησαν να το κάνουν. Συστήνουν, λοιπόν, στις διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες να κάνουν τη διαδικασία του online booking ευκολότερη, πιο εύληπτη και σύμφωνη με τις προτιμήσεις των πελατών. Θα πρέπει ακόμα το περιεχόμενο που παρέχεται να είναι καλύτερο και οι χρήστες να διευκολύνονται να επικοινωνήσουν με τον πάροχο, εφόσον το επιθυμούν.

Το EnTrip λειτουργεί σαν κοινωφελής εταιρεία στον τομέα του ταξιδιού και αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής όλων των παραπάνω προτάσεων. Επιπλέον, επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται ταξιδιωτικά blogs, σημειώσεις, βίντεο και φωτογραφίες με φίλους και γνωστούς, με βάση το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο προκύπτουν. Οι χρήστες μπορούν να τοποθετήσουν όλο το σχετικό υλικό «στο χάρτη» και να προσκαλέσουν όποιον επιθυμούν να παρακολουθήσει το ταξίδι τους, να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις, ακόμα και RSS feed.

Η λειτουργικότητα αυτή αποτελεί κρίσιμο συστατικό του EnTrip, αφού θίγει μια βασική προϋπόθεση για διαδικτυακές αγορές. Η Jupiter Research αναφέρει ότι το περιεχόμενο που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στην επιλογή καταλύματος απ’ ότι η επωνυμία αυτού. Το 42% των ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν user-generated content εμπιστεύονται τις απόψεις των άλλων ταξιδιωτών και τις συμμερίζονται τόσο για να επιλέξουν κατάλυμα, όσο και προορισμό.

Οραματιστείτε το κατάλυμά σας
Το εργαλείο Visualiser της ιστοσελίδας Hotels.com επιτρέπει στον χρήστη να πραγματοποιεί την αναζήτηση του καταλύματος που επιθυμεί βάσει εικόνων αντί λέξεων. Ο «οπτικοποιητής» ζητά από τον χρήστη να διαλέξει την εικόνα που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτό που επιθυμεί για τη διαμονή του. Μέσα από την επιλογή της καταλληλότερης εικόνας, ο δυνητικός ταξιδιώτης απαντά σε ερωτήματα όπως:

«Σκοπεύω να περνάω τον χρόνο μου κάνοντας…» (φωτογραφίες περιπάτων, πολυκαταστημάτων, γηπέδων, spa κ.λπ.), «Αυτό είναι το είδος δωματίου που μου ταιριάζει» (φωτογραφίες κλασικών, μοντέρνων, απλών κ.λπ. δωματίων), «Σε αυτό το ταξίδι, ανυπομονώ να νιώσω…» (εικόνες που παραπέμπουν σε ξεκούραση, περιπέτεια, ρομαντικές καταστάσεις κ.λπ.).

Τέλος, ο χρήστης καταχωρεί την ηλικία, το σκόπο του ταξιδιού και τον προορισμό του. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, το Visualiser αναγνωρίζει τις ανάγκες του ταξιδιώτη (επιλέγοντας μεταξύ περισσότερων από 30 δισ. πιθανών συνδυασμών) και διασταυρώνει τις ανάγκες αυτές με τη βάση δεδομένων του Hotels.com προκειμένου να προβάλει τα καταλληλότερα ξενοδοχεία.

Οι χρήστες μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν διαφορετικά προφίλ για διαφορετικά τους ταξίδια, να φιλτράρουν τα αποτελέσματα με κριτήριο την τιμή, ή την κατηγορία, αλλά και να αξιολογήσουν -ή να σχολιάσουν- τα ξενοδοχεία ώστε να βελτιώσουν την ακρίβεια του site. Το Visualiser, όχι απλά μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την επιλογή του σωστού ξενοδοχείου, αλλά και επιτρέπει σε ανθρώπους που θα ταξιδέψουν μαζί να δουν τις πιθανές επιλογές και να ψηφίσουν βάσει των προτιμήσεών τους.

To Visualiser ανταποκρίνεται σε δύο κεντρικούς προβληματισμούς των καταναλωτών. Πρώτον, οι έρευνες δείχνουν ότι το 74% των ταξιδιωτών διστάζουν να αποκλίνουν από τους γνώριμους ταξιδιωτικούς προορισμούς, κυρίως λόγω έλλειψης γνώσης για τις εναλλακτικές τους. Επιπρόσθετα, το  28% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η άγνοια είναι ο λόγος που τους αποτρέπει να δοκιμάσουν καινούρια μέρη. ΤοVisualiser αποτελεί μια καινοτόμο λύση για την κατάργηση του φόβου για το άγνωστο.


Βαλίτσες και… φύγαμε
Βασικό συμπέρασμα από την παρατήρηση καινοτόμων πρακτικών όπως οι παραπάνω είναι το ότι η τεχνολογία μεταμορφώνει τον κόσμο της φιλοξενίας. Υπηρεσίες όπως το Brand Karma και το EnTrip αναπτύσσουν νέες αγορές βασιζόμενες αποκλειστικά και μόνο στην τεχνολογία του Ιnternet. Ολοι οι εμπνευστές των νέων αυτών τάσεων αναγνωρίζουν ότι η καινοτομία έχει νόημα όταν η αξία της για τον πελάτη είναι αυταπόδεικτη.

Η επιτυχία των υπηρεσιών τους, άλλωστε, βασίζεται στο ότι δημιουργήθηκαν με επίκεντρο τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις των χρηστών.

PCI στα Amalia Hotels
Χρήστος Ν. Παπαμιχαήλ, Διευθυντής Πληροφορικής Amalia Hotels
Το PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) είναι ένα πρότυπο ηλεκτρονικής ασφαλείας πού δημιουργήθηκε, ως γνωστόν, το Δεκέμβριο του 2004. Θα εφαρμοστεί δε στον ξενοδοχειακό κλάδο μέχρι την 1η Ιουλίου 2010 και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω των διαφόρων ιστοσελίδων που κάνουν χρήση των υπηρεσιών των πιστωτικών καρτών των συναλλασσομένων μερών.

Κάθε επιχείρηση που αποθηκεύει ή μεταφέρει δεδομένα λογαριασμών κατόχων καρτών, αποτελεί εν δυνάμει ένα πιθανό στόχο. Για το λόγο αυτό και με σκοπό να απαλείψουμε τον κίνδυνο παράνομης πρόσβασης στα δεδομένα, αποφεύγοντας οικονομικές επιβαρύνσεις, δαπάνες έρευνας καθώς και νομικά έξοδα και αρνητική δημοσιότητα, εμείς στα Ξενοδοχεία Αμαλία, συνεργαζόμαστε για την εξόφληση των λογαριασμών των πελατών μας που γίνονται στο διαδίκτυο μέσω “on-line” κρατήσεων, με τη σύνδεση στην ασφαλή ιστοσελίδα της αποδέκτριας τράπεζας, η οποία έχει εναρμονισθεί με τις προδιαγραφές, όπως απαιτείται.

Ταξίδι στην ταχύτητα του…Internet
Ο Anthony Hsiao, εμπνευστής και δημιουργός της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής πλατφόρμας EnTrip, συμβουλεύει όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού:
• Να είστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο. Ενώ εστιάζετε στο κυρίως αντικείμενό σας, είναι πολύ πιθανό να προκύψει κάποια συνταρακτική εξωτερική εξέλιξη η οποία θα σας «τυφλώσει». Σε μια αγορά με τόσο γρήγορους ρυθμούς όπως αυτή του online travel, η εστίαση στην τελειοποίηση των συστατικών μιας πλατφόρμας, σε αντίθεση με τη γρήγορη ολοκλήρωσή τους, αποτελεί σχεδόν πάντα τη λανθασμένη στρατηγική.
• Μιλήστε με τους χρήστες. Ανακαλύψτε τι θέλουν και τι δεν θέλουν. Ολοι δηλώνουν σύμφωνοι με το παραπάνω αλλά σχεδόν κανένας δεν το εφαρμόζει στην πράξη.
• Τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενημερώνουμε το χρήστη γιατί συνέβησαν και τι γίνεται για να διορθωθούν. Αυτή ακριβώς η επικοινωνία είναι που παρακινεί το χρήστη να «συγχωρήσει» αντί να απορρίψει μια υπηρεσία.