Οι εργαζόμενοι που διακόπτουν τακτικά τη δουλειά τους για να τσεκάρουν το email τους ή να επιδοθούν σε social networking καταλήγουν να είναι αγενείς και αντιπαραγωγικοί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, ο βασικός ύποπτος για τη διάσπαση της προσοχής του σύγχρονου εργαζόμενου είναι, σε βαθμό 60%, η τεχνολογία. Κι αυτό είναι πολύ ειρωνικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύριος στόχος της τεχνολογίας είναι να μας βοηθά να δουλεύουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Η «ψηφιακή» απόσπαση της προσοχής όχι μόνο εντείνεται, αλλά και παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές: από τα emails και τα κοινωνικά δίκτυα, μέχρι το Instant Messaging και τα SMS. Σαν αποτέλεσμα, ο μέσος εργαζόμενος προλαβαίνει να συμπληρώσει μόλις 15 λεπτά απερίσπαστης εργασίας και καταλήγει να χάνει 60 λεπτά ανά ημέρα, επειδή κάτι τον διακόπτει.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται, ωστόσο, στο χαμένο χρόνο. Αφορά και την ίδια την συμπεριφορά των εργαζόμενων. Η κουλτούρα του «διακόπτω» κάνει τους ανθρώπους πιο αγενείς. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι θα διέκοπταν μία ομαδική συνάντηση για να επικοινωνήσουν με κάποιον άλλον ηλεκτρονικά. Πέρα από ένα 48% που θα διέκοπτε μία συνάντηση προκειμένου να στείλει ένα email, το 35% θα διέκοπτε για να απαντήσει στο κινητό του. Το 85% θα απενεργοποιούσε το κινητό του μόνο εάν το απαιτούσε το ίδιο το αφεντικό.
Οσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα της εργασίας, η απόσπαση της προσοχής δεν πλήττει μόνο την παραγωγικότητα, αλλά και τη δημιουργική σκέψη. Κι αυτή είναι μια «πεταλούδα» το «φτερούγισμα» της οποίας μπορεί να έχει αντίκτυπο μέχρι και στα ποσοστά διατήρησης πελατών μιας εταιρείας.
Από οικονομικής άποψης, το ετήσιο κόστος του «ψηφιακού περισπασμού» ανά υπάλληλο υπολογίζεται στα 3.500 ευρώ.