Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και οι οποίες απαιτούν αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα;
<‘Σελίδα 1: Αντίδραση στη μετατόπιση των επιχειρησιακών προτύπων’>
Εταιρικές ανακοινώσεις κολοσσών ανά τον κόσμο παρουσιάζουν μια ψυχρή εικόνα της βιομηχανίας μας και του μέλλοντός της. Η αρχή έγινε με την Intel καθώς ετοιμάζει να περικόψει 5.000 θέσεις εργασίες μετά από μια πτώση 90 τοις εκατό στα κέρδη του τελευταίου οικονομικού τριμήνου. Ακολουθεί η Microsoft με αναγγελίες περικοπής 5.000 θέσεων, οι πρώτες μαζικές απολύσεις στην ιστορία της.
Η Ericsson επίσης προγραμματίζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 5.000 μετά τη δημοσίευση των μειωμένων καθαρών αποτελεσμάτων έτους. Η Nokia ανήγγειλε τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου μειωμένα κατά το ήμισυ, και αναμένει μείωση πωλήσεων κινητών τηλεφώνων κατά 10 τοις εκατό το 2009. Η BT αναμένει πτώση κερδών της, ενώ η Google παρουσίασε 68 τοις εκατό μειωμένα έσοδα παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση κατά 18 τοις εκατό.
Η ρευστότητα που επικρατεί στο μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο επιβάλει στους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ανά τον κόσμο να εστιαστούν στην περικοπή δαπανών, στην εύρεση καινούργιων αγορών καθώς και στην ολοένα και καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος σήμερα είναι:
· Η ανάγκη του συνεχούς μετασχηματισμού της επιχείρησης ώστε να ευνοείται η καινοτομία υπηρεσιών (continuous transformation)
· Πώς θα καταφέρουν οι εταιρείες του κλάδου να κεφαλαιοποιήσουν τις νέες και μεταβαλλόμενες αλυσίδες αξιών (shifting value-chain challenge)
· Ποια είναι τα κατάλληλα πρότυπα επιχειρησιακού μετασχηματισμού, ώστε να βοηθήσουν την επιχείρηση να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά (transformation models)
Αντίδραση στη μετατόπιση των επιχειρησιακών προτύπων
Παγκόσμια στοιχεία παρουσιάζουν μια συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά ο αυξανόμενος ανταγωνισμός οδηγεί σε μείωση των τιμών. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών ανέρχονται σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008, τα κέρδη ανά επιχείρηση παραμένουν στάσιμα. Στις αναπτυγμένες χώρες, ο κορεσμός της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, σηματοδοτεί μια αδυσώπητη μάχη διατήρησης του κάθε πελάτη, ενώ οι παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής συνεχίζουν να συρρικνώνονται.
Για τους φορείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το παιχνίδι έχει αλλάξει με κύριο στόχο πλέον την πραγματοποίηση του βιώσιμου κέρδους. Η ύφεση που επικρατεί θα επιταχύνει ακόμα μεγαλύτερες, παρόμοιες αλλαγές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτές τις αλλαγές. Μήπως να καθυστερήσουμε την υλοποίηση νέων επιχειρησιακών προτύπων και υποδομών, ώστε να θωρακίσουμε την επιχείρηση στην αναμενόμενη ύφεση; Ή να ωθήσουμε την επιχείρηση σε νέες αλλαγές, προσδοκώντας σε μελλοντική ανάπτυξη και συνεπώς σε κέρδη;
Πριν από 2500 χρόνια περίπου, ο Πλάτωνας επισήμανε ότι η «πενία τέχνας κατεργάζεται». Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών χρειάζεται την καινοτομία και τη επανεφεύρεση περισσότερο από ποτέ. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για γρήγορη αλλαγή στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Ποια είναι όμως αυτή η αλλαγή και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.
Κατ’ αρχάς, οι τάσεις συρρίκνωσης που μοιάζουν με την ευκολότερη και πιο γρήγορη λύση, συχνά γεννούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα όπως: τη χειρότερη εξυπηρέτηση πελατών, την αύξηση του churn και την αργή καινοτομία (που ισοδυναμεί με αργό θάνατο). Ιδιαίτερα στις κορεσμένες αγορές, όπου η διατήρηση πελατών είναι ζωτικής σημασίας, οι επιχειρήσεις πρέπει να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πελατών, να προβούν σε προσωποποίηση υπηρεσιών καθώς και σε ολοένα και πιο ανταγωνιστικές τιμές για να επιβιώσουν.
<‘here’>
<‘Σελίδα 2: Οι τηλεπικοινωνίες «αντέχουν» στην ύφεση’>
Οι τηλεπικοινωνίες «αντέχουν» στην ύφεση
Σύμφωνα με οικονομικούς και τηλεπικοινωνιακούς εμπειρογνώμονες από το TM Forum, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μπορεί να μην έχει υποστεί τόσο σοβαρά πλήγματα όσο άλλες βιομηχανίες. Η τελευταία σημαντική υποχώρηση για την τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία ήταν το 2000, και αυτή οφειλόταν κατά ένα μεγάλο μέρος σε ενδογενείς παράγοντες. Παρά την ύφεση που επικρατεί, η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του κλάδου έχει λιγότερες απώλειες από ότι άλλων κλάδων, αναδεικνύοντας ότι κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει περισσότερες αντοχές σε εποχές ύφεσης.
Κατανοήστε την καταναλωτική συμπεριφορά: Στην προσπάθειά του να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον, o Zenas Hutcheson, ανώτερος διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας Vesbridge Partners, υποστηρίζει ότι η μείωση για τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών δεν θα είναι σημαντική επειδή οι υπηρεσίες τους έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας. Η καταναλωτική δαπάνη αποτελεί το 70% με 80% της οικονομίας, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν ολοένα και λιγότερο ανά την υδρόγειο.
Ο Hutcheson αναφέρει ότι «το Bling» είναι νεκρό σε αυτές τις οικονομίες και ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέψουν σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που θα επιβιώσουν θα εστιάσουν στις κύριες δυνατότητές τους και θα σιγουρέψουν ότι οι λειτουργίες τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. «Πρέπει να προωθήσουν νέα προϊόντα που μπορούν να επιφέρουν την αύξηση αλλά όχι εις βάρος των προϋπαρχόντων λειτουργιών τους»
Ακόμα κι αν μπορούν να είναι κάπως θωρακισμένες από τα χειρότερα επακόλουθα της ύφεσης, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν μπορούν να καθίσουν άπραγες και να περιμένουν το πότε θα έρθει η ανάκαμψη. Σύμφωνα με τον ιδρυτή και τον πρόεδρο του TM Forum, Keith Willetts, «Πριν από τα πάγια τέλη τιμολόγησης, το εισόδημα των τηλεπικοινωνιών ήταν ανάλογο με το δείκτη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος [ΑΕΠ], έτσι η απόφαση δεν είναι τώρα στη λιγότερη χρήση μιας υπηρεσίας από τους πελάτες, αλλά εάν αυτοί θα χρησιμοποιήσουν έστω την εν λόγω υπηρεσία».
Καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι περισσότεροι πελάτες προαιρετικά να κρατήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρόλο του ότι πολλοί μπορεί να μεταπηδήσουν στις χαμηλότερου κόστους υπηρεσίες. Περικοπή επιχειρησιακών δαπανών: Αντί να ελαττώσουν όλα τα νέα και τρέχοντα επιχειρησιακά σχέδια, οι φορείς παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να επικεντρωθούν σε καλύτερη υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου, από την θεωρεία στην πράξη (Lean Operator Theory to Lean Operator Practice).
«Η κρίσιμη καμπή θα είναι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Μερικές επιχειρήσεις θα συγκλίνουν σε άμεση περικοπή σχεδίων και πλάνων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος μετασχηματισμού της επιχείρησης, ενώ αντίθετα άλλες επιχειρήσεις θα επικρίνουν δριμύτατα τέτοιου είδους περικοπές». «Σύντομα όμως θα ξεχωρίσουμε ποιες εταιρείες θα επιτύχουν και ποιες θα αποτύχουν στην ανταγωνιστική αγορά των τηλεπικοινωνιών» (Willetts).
Επιδιώξτε τις ευκαιρίες monetization δικτύων: Ακόμα και τώρα, οι φορείς παροχής υπηρεσιών πρέπει να βρουν τη σωστή μέση λύση στα τρέχοντα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιχειρησιακά σχέδια που μπορούν να υλοποιήσουν, σύμφωνα με τον Hossein Eslambochi (former CIO&CTO at&t), ο οποίος έκρινε αναγκαίο ότι έξοδα δισεκατομμυρίων έπρεπε να γίνουν για υποδομές ΙP όταν δούλευε για την ΑΤ & Τ προκειμένου να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν. Κρίνει ότι περικοπές όσον αφορά το μέλλον της κάθε επιχείρησης δεν πρέπει να γίνουν.
«Θα υπάρξει ένας μετασχηματισμός λογισμικού σε αυτόν τον αιώνα που θα αλλάξει τόσο τις εφαρμογές όσο και τα κέρδη, και εάν η επιχείρηση δεν μπορεί να αναβαθμίσει το δίκτυό της τώρα, θα είναι πάρα πολύ αργά όταν η ύφεση κοπάσει.», υποστηρίζει ο Eslambolchi. Ερευνήστε την νέα αγορά wholesale: Εχοντας ως δεδομένο ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών γίνονται περισσότερο αυτοματοποιημένοι και μεταναστεύουν από τα πολλαπλάσια συστήματα λογισμικού (legacy) σε λιγοστά και αλληλένδετα, μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά ένα μεγάλο μέρος από τις λιανικές υπηρεσίες, όπως το mobile TV. Το κατά πόσο βέβαια οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα καταφέρουν να αποσπάσουν κέρδη από την αγορά αυτή παραμένει άγνωστο.
Μια άλλη δυνατότητα εσόδων προκύπτει από το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις επικοινωνιών έχουν φτιάξει μια ογκώδη υποδομή για να παραδώσουν τις υπηρεσίες τους, η οποία περιλαμβάνει τις βάσεις δεδομένων επικύρωσης, τιμολόγησης, καθώς και ένα εκτενές πελατολόγιο. Η υποδομή της κάθε εταιρείας μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό κέρδος, εφόσον μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε άλλες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν παρόμοια υποδομή. Υπάρχει μια νέα χονδρική αγορά, η οποία επιτρέπει σε άλλες επιχειρήσεις να αναπτύξουν την υποδομή τους βασιζόμενη στη δομή των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων.
Υπάρχει μια ολόκληρη καινούργια αγορά, αλλά εξαρτάται συνολικά από τη χονδρική χρήση της υποδομής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Ο Willetts υποστηρίζει ότι ο φόβος των παρόχων για οποιοδήποτε άνοιγμα των δικτύων τους προς τρίτους έχει επιβραδύνει την πρόοδο. Οι πάροχοι θα πρέπει να τυποποιήσουν όλα τα συστήματα λειτουργίας τους με υιοθέτηση παγκόσμιων προτύπων και επένδυση σε τεχνολογίες off the shelf, ώστε να επιτύχουν τελικά μείωση του κόστους και να λειτουργήσει ο μετασχηματισμός των διαδικασιών εις όφελος της επιχείρησης.
<‘here’>