Οι καιροί είναι δύσκολοι και τα budgets του ΙΤ «βιώνουν» την οικονομική πίεση. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Information Week, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 στελεχών του κλάδου της Τεχνολογίας, αποδείχτηκε ότι 40% αυτών έχουν αναγκαστεί να συμπιέσουν τις δαπάνες του ΙΤ σε σχέση με τα αρχικά budgets.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά στελέχη Πληροφορικής που προωθούν μεγάλα projects, ή προσθέτουν στα budget τους νέα projects, και μάλιστα υποστηρίζονται από την εταιρεία, επειδή διαβλέπουν μια ευκαιρία να επενδύσουν σε προσπάθειες που στηρίζονται στην τεχνολογία και έτσι να «βγουν» μπροστά από τον ανταγωνισμό. Οι CIOs υπερασπίζονται τα projects που απευθύνονται στους πελάτες γιατί έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κοπούν όσο και αυτά που δεν έχουν πελατειακή διάσταση. Και δεν σταματούν εκεί.

Οι ευφυείς Διευθυντές Πληροφορικής αναζητούν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του ΙΤ με τρόπο ώστε να μειώσουν τις δαπάνες και στα τμήματά τους, αλλά και σε άλλα τμήματα της εταιρείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και θα έπρεπε όλοι να έχουν έτοιμο ένα Πλάνο Β’ που μπορεί να αντίστρεψε ή να περιορίσει τις ενδεχόμενες ζημιές. Τώρα είναι η ώρα της απογραφής: που ακριβώς ξοδεύεται το budget του IT, ποια projects είναι κρίσιμα, ποια έχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη και ποια μπορούν να αναβληθούν για αργότερα;

Αναστολή δαπανών
Στους συμμετέχοντες στην έρευνα τέθηκε το ερώτημα σε ποιους ακριβώς τομείς επικεντρώθηκε η μείωση των δαπανών. Από αυτούς που τους ζητήθηκε να αναστείλουν τις δαπάνες του ΙΤ, λιγότεροι από το ένα τέταρτο (23%) μειώνουν ή έχουν μειώσει πελατοκεντρικά projects. Το 45% δήλωσε ότι «κόβουν» projects που δεν έχουν πελατοκεντρική βάση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι σε ποσοστό 23% οι Διευθυντές Πληροφορικής δήλωσαν ότι δεν αναστέλλουν κανένα ΙΤ project που είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό του 2008.

Μια τέτοια στάση αποδεικνύει ότι ψάχνουν άλλους τρόπους να μειώσουν τις τεχνολογικές δαπάνες-ίσως μείωση των εξόδων για υποδομή ή προσωπικό-προκειμένου να μην χρειαστεί να περιορίσουν μεγάλα έργα. Αυτό εξηγεί και το γιατί οι νέες προσλήψεις και η αναβάθμιση της υποδομής κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στη λίστα των projects ή των επενδύσεων που είναι πιθανό να μην βρουν ποτέ το δρόμο της υλοποίησης.

«Ψαλίδι» στον προϋπολογισμό
Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας ήταν η σύγκριση του φετινού σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό των τμημάτων Πληροφορικής. Το 28% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα budgets του ΙΤ αυτή τη χρονιά θα είναι αντίστοιχα με της προηγούμενης.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 39%, επισήμαναν ότι τα μειώνουν και μάλιστα αυτές οι μειώσεις μπορεί να είναι σημαντικές: το 19% λέει ότι η μείωση των δαπανών του ΙΤ θα είναι περισσότερο από 10%. Το ένα τρίτο λέει ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες -αν και μόνο ένα 9% πιστεύει ότι θα είναι πάνω από 10%. Ως προς το πώς θα συμβιβάσουν την ανάγκη για περικοπές, το 32% απάντησε ότι του έχει ζητηθεί να περικόψει ένα ποσοστό του προϋπολογισμού, το 29 % ότι απλά του ζητήθηκε να μην αυξηθούν οι δαπάνες και ένα 24% να ανασταλούν συγκεκριμένα projects.