Αντιπροσωπεία της ECTA, της ένωσης εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Ευρωπαίο Επίτροπο Gunther Oettinger.

Η αντιπροσωπεία της ECTA αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των καταναλωτών μέσω πολιτικών ενίσχυσης του ανταγωνισμού και στις προοπτικές επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς και υπερυψηλών ταχυτήτων, τις οποίες και χαρακτήρισε μονόδρομο, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας με νέες καινοτόμες υπηρεσίες. H ECTA επεσήμανε ότι ιδίως σε χώρες με μειωμένο ή ανύπαρκτο ανταγωνισμό στο δίκτυο πρόσβασης, παρατηρείται μια ιδιότυπη προσπάθεια του εγκατεστημένου παρόχου να ανακτήσει το μονοπώλιο μειώνοντας τις επιλογές του καταναλωτή.

Λύσεις τύπου Vectoring που εγκαθίστανται σε επιλεγμένες μεγάλης πυκνότητας και οικονομικής απόδοσης περιοχές, καθιστούν οικονομικά ασύμφορη κάθε εναλλακτική επένδυση και ακυρώνουν αναπόσβεστες τεχνικές υποδομές των εναλλακτικών παρόχων. Αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα της Ελλάδας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επενδύσεις άνω των 2 δις. ευρώ των εναλλακτικών παρόχων κινδυνεύουν να απαξιωθούν, ενώ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η προώθηση μοντέλων λειτουργίας αποκλειστικής χονδρικής πρόσβασης όπου η επιχείρηση που διαχειρίζεται την υποδομή δικτύου δεν παρέχει λιανικές υπηρεσίες.