Με αφορμή το επερχόμενο συνέδριο Digital Trends 2011: Green ICT & Cloud Computing (www.digitaltrends.gr), που θα πραγματοπιηθεί τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου, το netfax μίλησε με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS), Νίκο Φαλδαμή, για το ρόλο της HePIS στην ελληνική αγορά, καθώς και τις τάσεις της πληροφορικής που πρόκειται να μας απασχολήσουν.

netfax: Κ. Φαλδαμή, ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της HePIS στην Ελλάδα;

Νίκος Φαλδαμής: Πριν από πέντε χρόνια πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε ένα φορέα που θα φιλοδοξεί να ενώσει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών του χώρου Πληροφορικής και Τεχνολογίας στην Ελλάδα. Στόχος μας, πρέπει να τονίσω, δεν ήταν να ιδρύσουμε ένα ακόμα σύλλογο ή μία ακόμα ένωση του κλάδου, αλλά να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό δίκτυο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα μέλη του.

Πέντε χρόνια μετά, η ΗePIS έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα τόσο στην εκπροσώπηση των Ελλήνων Επαγγελματιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην ανάληψη κοινωνικών δράσεων στον Τομέα της Πληροφορικής και στην καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος στην ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, τα μέλη μας συμμετέχουν σε ένα επαγγελματικό  κοινωνικό δίκτυο  στο πλαίσιο του οποίου ενημερώνονται για τις τελευταίες τάσεις της αγοράς και ανταλλάσουν απόψεις σχετικά με καίρια θέματα του χώρου.

netfax: Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα;

Νίκος Φαλδαμής: Οι δράσεις που έχουμε υλοποιήσει μέχρι σήμερα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να υποστηρίξουν τους στόχους που ορίσαμε στην ίδρυσή μας και να κάνουν το όραμά μας πραγματικότητα. Έτσι, εστιάσαμε στην ανάληψη κοινωνικών δράσεων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους, ενισχύοντας τη συμβολή των μελών μας στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας και στη δικτύωση των μελών μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στον τομέα της διεθνούς εκπροσώπησης των ελλήνων επαγγελματιών:
• Είμαστε το μόνο μέλος από την Ελλάδα του CEPIS (Council of European Professionals Informatics Societies) που εκπροσωπεί 36 ενώσεις Επαγγελματιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με 300,000 μέλη, από 33 Ευρωπαϊκές χώρες
• Πρόσφατα γίναμε εθνικός εκπρόσωπος της IFIP (International Federation for Information Processing), χαράσσοντας μία νέα διαδρομή, εφόσον πλέον εντασσόμαστε σε ένα διεθνές δίκτυο που λειτουργεί κάτω από την ασπίδα της UNESCO και περιλαμβάνει 48 ενώσεις με 500,000 καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου μας.
• Είμαστε εθνικό σημείο του ECWT (European Centre for Women and Technology). Το ECWT είναι το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Κέντρο για τις γυναίκες και την τεχνολογία, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών Global Women and Technology Initiative (GWT-I). Στόχος του είναι τόσο η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον κλάδο των ΤΠΕ όσο και η διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης ανδρών – γυναικών στον κλάδο των ΤΠΕ.
• Είμαστε μέλη του EAI (European Alliance for Innovation), που προωθεί συμμαχίες και συνεργασίες για την ενίσχυση της καινοτομίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, μέσω σημαντικών συνεργασιών αλλά και με την ενεργή συμμετοχή των μελών μας, υλοποιούμε δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως:
• Η υλοποίηση του προγράμματος Microsoft Unlimited Potential σε συνεργασία με την Microsoft και την PEOPLECERT, που δίνει την δυνατότητα απόκτησης βασικών γνώσεων Πληροφορικής και την πιστοποίησης αυτής  σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η υλοποίηση της ενέργειας έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε 7 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Μέσω του προγράμματος, 600 υποψήφιοι έχουν εκπαιδευτεί ενώ πάνω από 350 έχουν πιστοποιηθεί από την PEOPLECERT.
• Συμμετοχή στην πρωτοβουλία “Code of Best Practices for Women in ICT” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις για την ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης στον χώρο της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στις γυναίκες. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και τα “Shadowing Events”, που παρέχουν τη δυνατότητα σε νέες γυναίκες να παρακολουθήσουν ανώτερα στελέχη στον κλάδο των ΤΠΕ κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας.
• Συμμετοχή στην πρωτοβουλία e-inclusion της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία στοχεύει στη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας.

Τέλος, στο πλαίσιο της διεθνούς μας δραστηριότητας μέσα από ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό έργο, ηγηθήκαμε task force από 10 computer societies από όλη την Ευρώπη με σκοπό τη μέτρηση ευαισθητοποίησης των ICT managers σε θέματα μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας και υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών. Επιστέγασμα αυτών των δράσεων αποτελεί η διοργάνωση του συνεδρίου Digital Trends 2011 στις 5 Δεκεμβρίου 2011, σε συνεργασία με τη CEPIS και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ετήσιο σημείο αναφοράς για επαγγελματίες του κλάδου.


netfax: Επιλέξατε να διοργανώσετε συνέδριο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικοοικονομική συγκυρία για την Ελλάδα. Γεγονός που φανερώνει μία εμπιστοσύνη στην προοπτική των επαγγελματιών του κλάδου των ΤΠΕ. Πιστεύετε, πράγματι, πως υπάρχει στον ορίζοντα αυτή η προοπτική;

Νίκος Φαλδαμής: Μα αυτή ακριβώς η προοπτική μας οδήγησε στη δημιουργία της HePIS. Οι δυνατότητες που έχουν οι επαγγελματίες, ο ρόλος που μπορούν να έχουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η συμβολή τους σε κάθε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Αυτή η προοπτική είναι αναμφισβήτητη. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes επανέφερε το θέμα του skill shortage που εκτιμάται ότι αφορά 300,000 επαγγελματίες Πληροφορικής στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο που βιώνουμε έντονη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, ο τομέας των Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερα δε για τη χώρα μας, η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και την προσέλκυση επαγγελματιών με εξειδικευμένες γνώσεις. Πώς λοιπόν  μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε αυτή την προοπτική και να μην επικεντρώσουμε τις δράσεις μας στην ενίσχυσή της;

netfax: Τι ακριβώς είναι το «Digital Trends 2011»;

Νίκος Φαλδαμής: Το Digital Trends 2011 που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2011 στην Αίγλη Ζαππείου σε συνεργασία με τη CEPIS και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φιλοδοξεί να αποτελέσει το ετήσιο σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες πληροφορικής της Ελλάδας, επικεντρώνοντας κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό θεματικό πεδίο.

Φέτος το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην επιχειρηματική και επιχειρησιακή διάσταση του Cloud Computing και Green ICT, αποτελώντας έναν χρήσιμο οδηγό για την κατανόηση και αξιοποίηση των παραπάνω. Διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές όπως οι Tom Raftery, Chris Wallace και John Rhoton, εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακαδημαϊκοί αλλά και opinion leaders από εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις και προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

netfax: Ποια είναι τα επιχειρήματα που θα πείσουν το στέλεχος της πληροφορικής να αφιερώσει χρόνο για να παρακολουθήσει το συνέδριο;

Νίκος Φαλδαμής: Θα ενημερωθεί για τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις στην πληροφορική από τους πλέον αρμόδιους ανθρώπους, εκείνους που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων. Δεν του δίνεται συχνά η ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συνέδριο με τόσο πλούσια ευρωπαϊκή ατζέντα.

Επιπρόσθετα, εκπρόσωποι των ελληνικών κρατικών φορέων θα μιλήσουν για τα έργα cloud που έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται και πρόκειται να υλοποιηθούν στο Δημόσιο. Ακόμα, θα ενημερωθεί για θέματα που δεν έχει ξανακούσει όπως για την πιστοποίηση σε Green ICT, το ενεργειακό όφελος από την επένδυση στο cloud, τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνες για το Green ICT που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.

Τέλος, θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τον κύκλο γνωριμιών του και να εισαχθεί σε ένα δίκτυο με 300.000 επαγγελματίες της πληροφορικής.

netfax: Μία από τις θεματικές ενότητες αναφέρεται στην επαγγελματική πιστοποίηση. Ποια είναι η αξία της πιστοποίησης για τον σύγχρονο επαγγελματία;

Νίκος Φαλδαμής: Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση που υποστηρίζεται από ανεξάρτητη πιστοποίηση αποτελεί σήμερα ένα αναντικατάστατο εφόδιο για τον εργαζόμενο. Η δυνατότητα αντικειμενικής επίδειξης των όποιων ικανοτήτων αποτελεί επιτακτικό ζητούμενο της αγοράς και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πιστοποίησης των επαγγελματικών ικανοτήτων η οποία προσδίδει κύρος, αξιοπιστία, διεθνή αναγνώριση, ευκολότερη εξέλιξη στην αγορά εργασίας και βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης του στην αγορά εργασίας.

netfax: Ποια είναι τα σχέδια της HePIS για το μέλλον;

Νίκος Φαλδαμής: Να συνεχίσουμε τη διαδρομή που έχουμε ορίσει, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποτελέσουμε, μία πηγή εξέλιξης τόσο του κλάδου μας όσο και της κοινωνίας μας, και να συμβάλουμε δυναμικά, σε μία καλύτερη εποχή για όλους.