Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του Oracle Cloud Applications Day και λίγο πριν το Oracle Cloud Forum, ο Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader Oracle Ελλάς και Cluster Leader Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Κοσόβου, μας μιλάει για τις εξελίξεις στο χώρο της Πληροφορκής που φέρνουν σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις.

netweek: Το τελευταίο διάστημα ακούμε, διαβάζουμε και συζητάμε για το Cloud computing, τα Big Data, τα Social Media και το Mobility. Η Oracle είναι παρούσα σε όλα αυτά τα πεδία. Τι λένε, όμως, οι πελάτες στην Ελλάδα; Κατανοούν αυτές τις νέες τεχνολογικές τάσεις και τις ευκαιρίες που φέρνουν;

Αντώνης Μονοκρούσος: Ολα αυτά είναι, πλέον, μέρος των καθημερινών συζητήσεών μας με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Πάντα υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ειδικά όταν συνεπάγονται δραστικές αλλαγές, όπως αυτές που είναι μπροστά μας. Οι λόγοι, μεταξύ άλλων, μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη αυτών των τεχνολογιών και τη διστακτικότητα απέναντι σε τεχνολογίες που αλλάζουν δραστικά το περιβάλλον Πληροφορικής στον οργανισμό.

Στην περίπτωση του cloud, πέραν των θεμάτων απομακρυσμένης φύλαξης και επεξεργασίας εταιρικών δεδομένων, υπάρχει και ο φόβος της πιθανής συρρίκνωσης των Διευθύνσεων Πληροφορικής, αφού το λογισμικό διατίθεται απευθείας στους τελικούς χρήστες με μικρή τεχνολογική παρέμβαση. Ειδικότερα δε για την Ελλάδα, οι περικοπές των προϋπολογισμών είναι μία ακόμα τροχοπέδη.

Φυσικά, όλοι θα αντιμετωπίσουμε τις νέες τεχνολογίες και τις προκλήσεις τους. Το ερώτημα είναι – όπως πάντα – πόσο γρήγορα θα τις υιοθετήσουμε. Αλλωστε, η ταχύτητα υιοθέτησης είναι απόλυτα ενδεικτική των καινοτόμων χωρών, οργανισμών και εταιρειών.

Η Oracle έχει επενδύσει πολύ σημαντικά ποσά και πόρους τα τελευταία χρόνια, για να προσφέρει το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο τεχνολογικών λύσεων στο πεδίο του cloud computing, σε επίπεδο υποδομής και εφαρμογών (SaaS, PaaS, IaaS) και σε μορφή ιδιωτικού, δημόσιου και υβριδικού cloud. Διαθέτει το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων εξόρυξης, οργάνωσης και ανάλυσης Big Data, και οι λύσεις της ενσωματώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε συστήματα και εφαρμογές εν κινήσει, καθώς και στοιχεία και λύσεις αξιοποίησης των social media.

Επιπλέον, τα engineered συστήματα (Exadata, Exalogic, Exalytics, Database Appliance, Big Data Appliance, κ.ά) συνδυάζουν λογισμικό και hardware, επιτυγχάνοντας την απλοποίηση του ΙΤ με υψηλότερη απόδοση και μειωμένο κόστος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην τεχνολογία των engineered συστημάτων, πρέπει να τονίσω ότι η Oracle, ως η εταιρεία που εφηύρε και αναπτύσσει εδώ και 4-5 χρόνια την τεχνολογία αυτή, φέρει και το βάρος της ενημέρωσης των πελατών. Με ευχαρίστηση βλέπουμε πλέον και άλλες εταιρείες κατασκευής να ακολουθούν, ενώ επί χρόνια ήταν δύσπιστες, φυσικά λόγω έλλειψης αντίστοιχων λύσεων.
Σήμερα,και μετά από χιλιάδες εγκαταστάσεις της Oracle διεθνώς – και στην Ελλάδα – οι τεχνολογίες αυτές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, οι πελάτες απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα και η Oracle βρίσκεται με διαφορά χρόνων πλέον στην αιχμή αυτών των νέων τεχνολογιών.

netweek: Για να χρησιμοποιήσουμε μια επίκαιρη έκφραση, «λεφτά υπάρχουν» για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων;

Αντώνης Μονοκρούσος: Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι αυτές οι τεχνολογίες φέρνουν πολλαπλά οφέλη σε ένα χώρο που έχει σχετικά περιορισμένους πόρους για έργα ανάπτυξης, και όχι συντήρησης. Και αυτό γιατί οι CIOs καλούνται να περικόψουν τους προϋπολογισμούς τους την ίδια στιγμή που τους ζητείται να γίνουν αρωγοί της ανάπτυξης και καινοτομίας. Η δύναμη των κοινωνικών μέσων επηρεάζει πλέον την πορεία προϊόντων και οργανισμών. Η γνώμη του καταναλωτή ακούγεται, πολλαπλασιάζεται και μετράει σημαντικά. Οι φορητές συσκευές αυξάνονται διαρκώς, ενισχύοντας την ανάγκη τόσο του mobility όσο και της δυνατότητας επεξεργασίας των δεδομένων που προκύπτουν από τη χρήση τους, αλλά και την αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων.

Επομένως, η αξία των Big Data ενισχύεται μέρα με τη μέρα και επιδρά στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Τέλος, τα πλεονεκτήματα του cloud computing, σε όρους κόστους και ευελιξίας, είναι σημαντικά και, υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αποτελεί μια λύση που πρέπει να αξιολογείται θετικά. Αυτές είναι οι δυνάμεις που οδηγούν την ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών.

Με μειωμένους προϋπολογισμούς και την ανάγκη διατήρησης και αύξησης της ανταγωνιστικότητας να παραμένουν η καθημερινότητα των Διευθύνσεων Πληροφορικής, η αλλαγή της λογικής, με την οποία λειτουργούσαν έως τώρα και η υιοθέτηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών, είναι επιβεβλημένη.

Η λογική του συμβιβασμού με τα υπάρχοντα συστήματα των διάσπαρτων servers και αποθηκευτικών μέσων και της κατακερματισμένης υποδομής κοστίζει πολύ, τόσο σε χρόνο όσο και σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Το λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS) και τα engineered συστήματα της Oracle μειώνουν τα κόστη ΙΤ, υποστηρίζουν την καινοτομία, παρέχουν στον πελάτη την επιλογή να διαμορφώσει την υπηρεσία και τα συστήματα στα οικονομικά του μέτρα και τις ανάγκες του, και, κυρίως, παρέχουν υψηλή απόδοση, διαθεσιμότητα και κλιμάκωση για να ακολουθήσουν την αναπτυξιακή πορεία του οργανισμού.


netweek: Μιλήστε μας για το cloud χαρτοφυλάκιο της Oracle. Ποια τα πλεονεκτήματά του και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε από τους πελάτες;

Αντώνης Μονοκρούσος: Η υιοθέτηση του Oracle Cloud συνεχίζει με ταχέως αυξανόμενους ρυθμούς. Περισσότεροι από 10.000 πελάτες και 25 εκ. χρηστών διεθνώς, αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αξιοποιούν τις εφαρμογές cloud της Oracle.

Στην αύξηση αυτή συμβάλλει φυσικά, το ότι η Oracle διαθέτει ένα μοναδικό και πλήρες χαρτοφυλάκιο που επιτρέπει στους πελάτες να έχουν στο cloud όχι μόνο τις εφαρμογές, αλλά και την τεχνολογική υποδομή και πλατφόρμα τους.

Αυτό συνεπάγεται εύκολη διασύνδεση με άλλες εφαρμογές στο cloud ή on premise, ταχύτατη υλοποίηση της λύσης, ελάχιστο ρίσκο, χαμηλό κόστος συντήρησης, επιλογή χρήσης της εφαρμογής on demand, στο cloud, on premise ή σε υβριδικό μοντέλο, ενώ μπορούν να τις ανεβάσουν ή να τις κατεβάσουν από το cloud όποτε θέλουν, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν κάτι. Η πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές είναι εφικτή και από φορητή συσκευή. Η συντήρηση και οι αναβαθμίσεις γίνονται από την Oracle σε χρόνους που επιλέγει ο πελάτης, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία του και τέλος, το τιμολογιακό μοντέλο είναι απλό, προβλέψιμο και βασίζεται σε μηνιαίες συνδρομές ανά χρήστη.

netweek: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των συνεργατών σας στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών από την αγορά;

Αντώνης Μονοκρούσος: Πολύ σημαντικός. Πέραν των εξειδικεύσεων στα engineered συστήματά μας, τις οποίες μπορούν να αποκτήσουν οι συνεργάτες μας, η Oracle πρόσφατα ανακοίνωσε και ένα νέο πλήρες πακέτο πόρων και προγραμμάτων για τους συνεργάτες της που ενδιαφέρονται να προσφέρουν γρήγορα στους πελάτες τους νέες cloud based υπηρεσίες.

Ο ρυθμός αξιοποίησης των πόρων αυτών αλλά και της απόκτησης των εξειδικεύσεων από τους συνεργάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι αυξανόμενος, κι αυτό δείχνει ότι οι συνεργάτες μας αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που παρουσιάζει το Cloud.

Τόσο εμείς όσο και το δίκτυο των συνεργατών μας προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε την αγορά, να διαλύσουμε τους φόβους και τις ανασφάλειες, την ασφάλεια των δεδομένων και την απόδοση της επένδυσης και να βοηθήσουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας το συντομότερο δυνατό. Και πιστεύω ότι, σε αγορές όπως η ελληνική, αυτές οι τεχνολογίες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, με περισσότερη καινοτομία και λιγότερο κόστος.

Oracle
Λ. Μεσογείων 265, 15451 Νέο Ψυχικό
210-6789200
www.oracle.com/gr