Η Forthnet και η ZTE, σε συνέχεια της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ τους το 2016 για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην χώρα μας, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με την Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και την KaiXinRong Group Co. Ltd, για τη χρηματοδότηση αυτού του δικτύου.

Με το σύμφωνο συνεργασίας, η Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και η KaiXinRong Group Co. Ltd εξέφρασαν τη βούληση να διερευνήσουν μια επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια για την υλοποίηση νέου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην Ελλάδα, με βάση την τεχνολογία των οπτικών ινών που θα παρέχει ταχύτητες σύνδεσης Gigabit. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα γίνει τα τρία πρώτα χρόνια στα οποία και  προβλέπεται ότι θα  υπάρξει  ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων οπτικών ινών από ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας ο Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Συμβούλου της Forthnet , ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προόδου της συνεργασίας της εταιρείας μας με το τεχνολογικό μας πάροχο ZTE. H πρωτοβουλία αυτή που αναπτύξαμε από πέρσι μαζί με την ΖΤΕ για την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, εξελίσσεται, και σήμερα ανακοινώνουμε τη συμφωνία με επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ανάπτυξη του δεύτερου δικτύου πρόσβασης στην Ελλάδα βασισμένου σε οπτικές ίνες, μια τεχνολογία που μπορεί να διαρκέσει τα επόμενα τριάντα χρόνια. Η Forthnet θα συνδράμει στην ανάπτυξη αυτού του δικτύου μέσα από τη μεγάλη τεχνογνωσία της και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της, καθώς επίσης και με το πελατολόγιό της, το οποίο απαριθμεί πάνω από ένα εκατ. συνδρομητές αυτή τη στιγμή…».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή, διότι εμπεδώνεται μια συνεργασία ελληνικής και κινεζικής εταιρείας, με συμφωνία επένδυσης μισού δισ. στα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο».