Τους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές που αγοράζουν online αγαθά ή υπηρεσίες από άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα αντιμετωπίζονται ως εγχώριοι καταναλωτές, θέσπισε η Κομισιόν με σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στις 25 Απριλίου.

Στόχος της ΕΕ είναι να δοθεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές η δυνατότητα να αγοράζουν αγαθά το ίδιο εύκολα από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, πληρώνοντας τις ίδιες τιμές, είτε αγοράζουν από τη χώρα τους είτε από άλλη χώρα εντός ΕΕ. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι καταναλωτές που προέρχονται από διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα σε σχέση με αυτήν του εμπόρου θα είναι σε θέση να αγοράζουν αγαθά (πχ. οικιακές συσκευές, ρούχα) και υπηρεσίες ή να κάνουν online κρατήσεις (ξενοδοχεία, εκδηλώσεις κ.λπ.) με τους ίδιους όρους και χρεώσεις σε σχέση με τους εγχώριους καταναλωτές.

Προς το παρόν από το ψήφισμα έχουν εξαιρεθεί τα οπτικοακουστικά, οι μεταφορές, τα οπτικοακουστικά,  οι ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες και οι υπηρεσίες υγείας, ωστόσο, η Κομισιόν θα επανεξετάσει μέσα στα τρία επόμενα χρόνια τα αγαθά που εξαιρούνται επί του παρόντος για να αποφασίσει αν θα τα συμπεριλάβει στη νομοθεσία ή όχι. Μετά την υπερψήφιση του σχεδίου από τα Ευρωκοινοβούλιο, αρχίζουν οι τριμερής διαπραγματεύσεις με Συμβούλιο της Ευρώπης και Κομισιόν για την επίτευξη συμφωνίας στην οριστικοποίηση του περιεχομένου της πρότασης.