Η τεχνολογία έχει αλλάξει και εξακολουθεί να αλλάζει τη ζωή μας με ποικίλους τρόπους. Η άποψη αυτή έχει πλέον εξελιχθεί σε κλισέ που όμως ακριβώς για αυτό το λόγο είναι και αλήθεια.
Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών διαδραματίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε κομμάτι της ζωής μας – ξεκινώντας από την καθημερινή μας εργασία, συνεχίζοντας στις κοινωνικές μας και διαπροσωπικές μας σχέσεις, και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σημαντική είσοδο και στις διαδικασίες της εκπαίδευσης. Και φυσικά δεν μιλάμε για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μόνο στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, αλλά για την πρωτοβάθμια, δηλαδή γυμνάσια, δημοτικά ακόμα και νηπιαγωγεία.
Εξυπνοι, διαδραστικοί πίνακες αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς πίνακες και τις κιμωλίες, tablet PCs στα χέρια των μαθητών αντικαθιστούν τα τετράδια σημειώσεων, ενώ τα i-books δεν θεωρούνται πια πολύ μακριά. Μπορεί όλα αυτά να φαίνεται σαν να αφορούν μία άλλη χώρα, περισσότερο προηγμένη τεχνολογικά, ωστόσο με χαρά και αισιοδοξία διαπιστώνουμε ότι κάποια, έστω, σχολεία έχουν μπει αποφασιστικά στους καινούργιους δρόμους που ανοίγονται. Η τεχνολογία στη μαθησιακή διαδικασία ήταν άλλωστε και το φετινό θέμα έκθεσης στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα αφιέρωμα στη χρήση των καινούργιων τεχνολογιών στα σχολεία σε ένα business technology περιοδικό, όπως το netweek, κάθε άλλο παρά παράταιρο μπορεί να θεωρηθεί σήμερα, αφού η καινούργια πραγματικότητα επιβάλλει υποδομές και εφαρμογές, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες ακόμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο (περισσότερα στη σελ 18)!
Το δεύτερο μεγάλο θέμα του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας αφορά ίσως στη διαχρονικότερη ανάγκη και ταυτόχρονα πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους. Αυτό της αποθήκευσης των δεδομένων σε αξιόπιστες, αλλά και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις data center. Η αύξηση των δεδομένων είναι ίσως η μοναδική σταθερά του IT.
Η αύξηση του όγκου των δεδομένων δεν σταματάει ούτε μπροστά στην οικονομική κρίση, και φυσικά αντίστοιχα αυξάνονται και οι δαπάνες αποθήκευσης (βλ. σελ 41, στήλη facts & figures). Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή, σήμερα κάτω και από την πίεση για μείωση των λειτουργικών εξόδων, να αξιολογηθούν και να επανεκτιμηθούν από τις Διευθύνσεις Πληροφορικής οι λύσεις και οι υποδομές data center (ανατρέξτε στη σελ. 30).
Η εμπειρία και η πρακτική δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος των υποδομών μένει ανεκμετάλλευτο, ενώ συστήματα παρωχημένα από καιρό παραμένουν σε λειτουργία καταναλώνοντας περιττή ενέργεια, επιβαρύνοντας αντίστοιχα το συνολικό κόστος. Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του χώρου και βελτιστοποίηση της απόδοσης υποδομών και συστημάτων είναι το ζητούμενο και φυσικά το τρίπτυχο της επιτυχίας…