Ας βοηθήσουμε και οι εταιρείες Πληροφορικής να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι διαγωνισμοί ώστε να υλοποιούνται ευκολότερα και αποδοτικότερα τα έργα του Δημοσίου.

Πρόσφατος διάλογος με φίλο, συνάδελφο, έμπειρο στέλεχος μεγάλης εταιρείας Πληροφορικής. «Τι γίνεται Νίκο, πώς τα πάτε; Πολύ δουλειά, έχουμε τρελαθεί στα έργα. Πήραμε το Υπουργείο Χ: 12 εκατ. ευρώ, τον Οργανισμό Υ: 8 εκατ. ευρώ, 6 έργα εκεί σύνολο 4 εκατ. ευρώ και που είσαι ακόμη! Πράγματι, παραστριμώχτηκαν έργα για τις αντοχές μας, ειδικά το τελευταίο χρόνο. Και δεν μου λες, πώς θα βγουν όλα αυτά τα έργα; Πολύ απλά Χρήστο, δεν θα βγουν!».

Ο διάλογος αυτός μολονότι υπερβολικός δεν παύει να έχει αρκετή δόση αλήθειας. Οι δυσκολίες μέχρι να ανακοινωθούν οι διαγωνισμοί και τα γνωστά προβλήματα στην διεξαγωγή τους είχαν ως αποτέλεσμα το Γ’ ΚΠΣ στην Πληροφορική να πρέπει να υλοποιηθεί ουσιαστικά τους τελευταίους 18 μήνες, από τους 72 που είχαμε στη διάθεσή μας. Με προφανές συμπέρασμα ότι και οι εταιρείες Πληροφορικής δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας τόσο καλά όσο θα θέλαμε.

Στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, το οποίο έχει ήδη καταναλώσει τα 2/7 του χρόνου του, τα έργα Πληροφορικής θα είναι πολλά και η φιλοδοξία όλων μας είναι να αποδειχτούν και πετυχημένα.

Η κακοδαιμονία των διαγωνισμών
Το γενικότερο πλαίσιο που ισχύει στους διαγωνισμούς Πληροφορικής είναι όντως σύνθετο και όλες οι πλευρές έχουν «τα δίκια τους». Ήδη γίνονται βήματα από την πολιτεία που απλοποιούν το νομοθετικό και διαδικαστικό πλαίσιο της συμμετοχής και της διεξαγωγής ενός διαγωνισμού.

Θα απλοποιούνταν και θα απελευθερώνονταν οι διαδικασίες πολύ, αν άλλαζαν κάποια απλά πράγματα και στην τεχνική πλευρά των έργων. Στην πλειοψηφία τους οι διαγωνισμοί είναι σχετικά μικροί μεταξύ 100 και 300 χιλιάδων ευρώ. Συγχρόνως, τα περισσότερα έργα είναι απλά για τα σημερινά δεδομένα και της τεχνολογίας, αλλά και της ικανότητας και εμπειρίας των ελληνικών εταιρειών που τα υλοποιούν. Δυστυχώς όμως, οι τεχνικές προδιαγραφές θυμίζουν ακόμη προμήθεια mainframe της δεκαετίας του ’70 ή αεροπλανοφόρου.

Εκατοντάδες ανούσια χαρακτηριστικά που πρέπει να απαντήσει ο διαγωνιζόμενος, υπερβολικές απαιτήσεις από τους φορείς, προσήλωση στον τύπο και όχι στην ουσία. Παραθέτω μερικά από τα αγκάθια, χωρίς σειρά σπουδαιότητας:

  • «Έλεος» πια με τις λεπτομέρειες στις τεχνικές προδιαγραφές. Πρόσφατα σε PC γραφείου για Δήμο οι πίνακες του DVD-RW ήταν 8! σελίδες (για ένα εξάρτημα που κοστίζει πλέον 20 ευρώ).
  • «Νισάφι» με τις υπερβολικές απαιτήσεις τεχνικής υποστήριξης. Το ΟΠΣ (δηλαδή το site) της Κάτω Λιονταρομαγούλας του ενός Server και των 3 PCs προϋπολογισμού 15 χιλιάδων ευρώ, απαιτεί 1 ώρα ανταπόκριση στην κλήση για βλάβη, 3 ώρες επιτόπια αποκατάσταση και το «σύστημα» δεν μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας για περισσότερο από 4 λεπτά τη δεκαετία.
  • «Αμάν» πια με την εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο ενός έργου τρίμηνης διάρκειας που θα υλοποιήσει μια εταιρεία να δώσει και… πτυχίο Πληροφορικής σε όλο το προσωπικό μιας Δημόσιας Υπηρεσίας.
  • Αρκετά πια και με το project management: Steering Committee, Επιτελική  Διευθυντική Επιτροπή Φορέα, Επιτελική Επιτροπή Αναδόχου, Συντονιστική Επιτροπή, Διευθυντής Έργου Φορέα, Διευθυντής Έργου Αναδόχου, Συντονιστής Έργου, Τεχνικός Συντονιστής, Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας σε ένα έργο 30 PC, 5 εκτυπωτών και 2 servers.
  • «Έλεος» με τα τεχνικά φυλλάδια: Σε 5 τυπωμένα αντίγραφα όλα τα φυλλάδια με περιεχόμενα, διαχωριστικά και ρητή αναφορά στις παραπομπές των πινάκων. SQL και Oracle Server έχουν περισσότερα αντίτυπα και από τον Χάρυ Πότερ! Περισσότερες από 1.000 σελίδες τεχνική τεκμηρίωση, επί πέντε, τα τυπώνουμε πλέον 8 σελίδες ανά φύλλο μπρος πίσω (εννοείται δεν διαβάζονται, αλλά και μία – μία σελίδα να ήταν ποιος θα τα διάβαζε;) μόνο και μόνο για να μην αποκλειστούμε.
  • Και φυσικά η νοοτροπία αυτή δυσκολεύει και τους υπεύθυνους των φορέων. Πώς να μην περνούν μήνες για να ολοκληρωθεί μια τεχνική αξιολόγηση, πώς να μην γίνονται λάθη όταν τους βυθίζουμε σε χιλιάδες σελίδες και τους καλούμε να ανακαλύψουν τις 10 σελίδες που είναι το «ζουμί» του διαγωνισμού;

Προσανατολισμός στην ουσία
Καιρός να βοηθήσουμε και εμείς να αλλάξει αυτή η εικόνα. Δέκα διαγωνισμούς να αναλάβει, τυχαία, κάποιος αρμόδιος φορέας (ΚτΠ, Παρατηρητήριο, Διαχειριστική Αρχή) και να ζητήσει από τους διαγωνισθέντες να σημειώσουν τα «κακώς κείμενα», έχει βγάλει ένα «μπούσουλα» που πιστεύω θα τον ακολουθήσουμε όλοι ασμένως (χωρίς να απαιτούνται  χρονοβόρες νομοθετικές και λοιπές ρυθμίσεις).

Για να μην καταλήξουμε τον Ιανουάριο του 2013 να πρέπει να υλοποιήσουμε έργα των 10 δισ. ευρώ… στο υπολειπόμενο οκτάμηνο που τελειώνει το ΕΣΠΑ.

Ο Χρήστος Χαλδαιόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής.