Ο Χρήστος Λαμπρόπουλος, ΙΤ Manager της Supertrans, μιλάει για τους λόγους που οδήγησαν της εταιρεία στην επιλογή μίας κάθετης λύσης ERP.

NetWeek: Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που σας οδήγησαν στην υλοποίηση μιας καθετοποιημένης λύσης και όχι σε μια οριζόντια λύση που θα κάνατε κάποιο customization;

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Υπάρχουν πολλές λύσεις (wms, transportation management) σε αυτόνομη χρήση έξω από τη λειτουργία ERP συστήματος με κοστοβόρες και προβληματικές διασυνδέσεις. Η Supertrans πιστεύει πως το πραγματικό ERP αποτελεί μία ακολουθία από άμεσα υλοποιήσιμα πακέτα εφαρμογών, που καλύπτουν όλες τις λειτουργίες μίας επιχείρησης και διαθέτουν την απαραίτητη ευλυγισία για τη δυναμική προσαρμογή τους στις απαιτήσεις και τις μεταβολές που συμβαίνουν σε αυτή. Το Oracle JD EnterpriseOne είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανοικτής αρχιτεκτονικής που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες της Supertrans.

Σε συνδυασμό με την πολυετή και επιτυχημένη εμπειρία σε σχετικές υλοποιήσεις που διαθέτει η Oracle ως κατασκευαστής αλλά και η Softecon ως προμηθευτής, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο και ομοιογενές επιχειρησιακό περιβάλλον με εύχρηστες και φιλικές προς τον εργαζόμενο διαδικασίες που θα ενσωματώνονται άμεσα στη ροή εργασίας, σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας έτσι πιο απλό και αποδοτικό τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας των ομάδων.

NetWeek: Υπάρχει σημαντική διαφορά στα έξοδα κτήσης (εγκατάσταση και συντήρηση) των δύο λύσεων;

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Το Oracle JD EnterpriseOne είναι ένα δοκιμασμένο ERP για 30 και πλέον χρόνια στην διεθνή αγορά και ενσωμάτωσε στην πορεία του όλες τις «βέλτιστες πρακτικές». Ετσι το κόστος κτήσης, η ταχύτατη εγκατάσταση, παραμετροποίηση και εκπαίδευση των χρηστών, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς στοιχείων από άλλες εφαρμογές το κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό απέναντι σε όλες τις λύσεις.

NetWeek: Παρά την καθετοποίηση του προϊόντος που επιλέξατε, έχει χρειαστεί να κάνετε κάποιες διαμορφώσεις, οι οποίες επιβάρυναν την out of thebox λύση της JD Edwards;

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Παρ’ όλη την οριζοντιοποίηση του προϊόντος, χρειάστηκε να κάνουμε κάποιες διαμορφώσεις στην out-of-the-box λύση και αυτό έχει να κάνει με την ιδιόρρυθμη υπηρεσία της διαμεταφοράς. Ομως, όλο το customization έγινε αποκλειστικά με εργαλεία της ιδίας κατασκευάστριας εταιρείας, γεγονός που το καθιστά περισσότερο επέκταση του προϊόντος παρά σαν προσθήκη αυτού.

NetWeek: Δεδομένου ότι ένα Vertical ERP εξελίσσεται δυναμικά από υλοποιήσεις που γίνονται σε εταιρείες του τομέα που απευθύνεται, εσείς πως επωφελείστε από την εξέλιξη αυτή; Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια update που προσθέτουν κρίσιμες λειτουργίες σε τακτά χρονικά διαστήματα;

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Το άρμα της Oracle στο μονοπάτι της σύγχρονης τεχνολογίας και υποδομής μας καθιστά ευέλικτους και ανταγωνιστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είμαστε πλέον δυναμικό μέλος της. Υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις και ενημερώσεις, τόσο σε ενδοεπιχειρησιακές λειτουργίες, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, οι οποίες καθορίζονται από  την παγκόσμια αγορά.

NetWeek: Είχατε περισσότερες από μια επιλογές στην ελληνική αγορά για προϊόν Vertical ERP ή η Oracle είχε τη μόνη λύση για τον τομέα σας;

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Απευθυνθήκαμε στους μεγάλους κατασκευαστές, κάνοντας έρευνα αγοράς σε όλες τις προτεινόμενες διεθνείς (Oracle, SAP, Microsoft) αλλά και ελληνικές εφαρμογές, έτσι ώστε να διαπιστωθεί, ποια από αυτές ταιριάζει στις ενδοεπιχειρησιακές λειτουργίες της Supertrans.

NetWeek: Πόσο χρόνο χρειάστηκε η υλοποίηση του συστήματος και πόσο γρήγορα έγινε λειτουργικό για τους χρήστες του;

Χρήστος Λαμπρόπουλος: Ο χρόνος υλοποίησης του ήταν περίπου 6 μήνες και έγινε λειτουργικό στους χρήστες του από τις πρώτες τους συναντήσεις.

Διαβάστε στο ένθετο αυτού του τεύχους: