Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Microsoft σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, έδειξε ότι οι γονείς που επιλέγουν το online monitoring εμπιστεύονται περισσότερο την κρίση των παιδιών τους.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των γονέων που επιλέγουν την παρακολούθηση της δραστηριότητας των παιδιών τους στο internet  ανέρχεται στο 43%, ενώ 45% είναι εκείνοι που προτιμούν να βάζουν περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες -Βραζιλία, Κίνα, Γαλλία, Ινδία και Η.Π.Α. – και κατά τη διάρκειά της η Microsoft άκουσε τις απόψεις περισσότερων από 7.000 γονέων, με παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το φίλτρο διαδικτύου (Web filtering) είναι πολύ πιο σημαντικό, συγκριτικά με άλλες ρυθμίσεις ασφάλειας, όσον αφορά στη χρήση υπολογιστή ή κινητής συσκευής, ενώ οι γονείς που προτιμούν να περιορίσουν ή να εμποδίσουν την πρόσβαση σε sites, χωρίς να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους, το κάνουν διότι τους επιτρέπει να ελέγχουν το πού έχει πρόσβαση το παιδί τους.

Τέλος, οι γονείς προτιμούν να βάζουν πιο πολλούς περιορισμούς σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, ενώ επιλέγουν να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών. Επίσης, η λειτουργία Παιδική Γωνιά (Kids Corner) στα Windows Phone 8 επιτρέπει στους γονείς να μοιραστούν το κινητό τους τηλέφωνο χωρίς να φοβούνται μήπως τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες τους, ή κατά λάθος αποκτήσουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.