Οσοι είναι φίλαθλοι του «εξαιρετικού» προϊόντος που ονομάζεται Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου -ή όσοι απλώς αρέσκονται στις cult φυσιογνωμίες- ξέρουν την προέλευση και την ταυτότητα της ρήσης «Τα πάντα όλα».
Ολοι όσοι εργάζονται στον κλάδο της Πληροφορικής, ωστόσο, θα «βρουν» τον εαυτό τους στην παραπάνω φράση, αφού τα τελευταία χρόνια -και ακόμα περισσότερο στην περίοδο αυτή τη δύσκολη που διανύουμε- οι επιχειρήσεις, το business ελληνιστή, αρχίζουν να μοιάζουν με τους οπαδούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που κάθε χρόνο απαιτούν από αυτή να σαρώσει και να κατακτήσει τα πάντα όλα.
Τα πάντα όλα απαιτεί και το business από το ΙΤ: να μειώσει τα λειτουργικά κόστη, να αυξήσει την παραγωγικότητα, να ενισχύσει την αποδοτικότητα, να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα, να αναπτύξει καινοτομία, να προσδώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων… Και φυσικά, όλα αυτά, χωρίς μεγάλες επενδύσεις και περιορισμό των budget, καθώς, είπαμε, οι καιροί είναι δύσκολοι…
Αν όμως η διοίκηση της …ομάδας είναι διστακτική και φειδωλή να επενδύσει σε καινούργιους, καλούς και (προφανώς) ακριβούς παίκτες, και μάλιστα εγκαίρως ώστε αυτοί οι παίκτες να μπορούν να αποδώσουν τη σωστή στιγμή, πόσο εφικτοί είναι οι παραπάνω στόχοι;
Μπορεί ένας καλός προπονητής (βλέπε και Διευθυντής Πληροφορικής), με σκληρή δουλειά αλλά και δημιουργικότητα, να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους, αντλώντας τα μέγιστα από κάθε ένα χωριστά, και να κάνει την ομάδα ανταγωνιστική και γιατί όχι πρωταθλήτρια;
Αν ανατρέξουμε στην ποδοσφαιρική ιστορία θα διαπιστώσουμε ότι το παραπάνω, αν και δύσκολο, δεν είναι ανέφικτο. Αλλά και η επιχειρηματική εμπειρία έχει να επιδείξει σημαντικά παραδείγματα success stories. Oπως υποστηρίζει και ο Niel Nickolaisen, keynote speaker στο IT Directors Forum 09, αφενός η ανθρώπινη δημιουργικότητα δεν έχει όρια, αφετέρου υπάρχει πάντα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στις διαδικασίες. Σε άρθρο του που θα διαβάσετε στο παρόν τεύχος (σελ.10), υποστηρίζει ότι οι Οργανισμοί Πληροφορικής πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στη μείωση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών της Πληροφορικής, καθώς πρόκειται για ένα πεδίο με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αλλά και σημαντικά οφέλη τα οποία δεν απαιτούν επενδύσεις.
Το απλό αλλά διδακτικό παράδειγμα που περιγράφει ο Nickolaisen στο άρθρο του, αποδεικνύει ότι ακόμα και οι μικρές «νίκες» έχουν τη σημασία τους και δεν πρέπει να αγνοούνται. Αλλωστε, το πρωτάθλημα συνήθως χάνεται στα μικρά ματς και στις λεπτομέρειες…
Καλή ανάγνωση.