Χρησιμοποιώ smart phone για περισσότερα από πέντε χρόνια. Βλέποντας ωστόσο, τα σύγχρονα smart phones, αντιλαμβάνομαι ότι την τελευταία διετία - και ναι με την εμφάνιση του πρώτου iPhone - έγινε ένα εξελικτικό άλμα.

Οι επιδόσεις, το user interface και η ποικιλία εφαρμογών δίνουν πλέον τη δυνατότητα στον κάτοχο smart phone να αφήσει κάποιες φορές στο σπίτι το φορητό του υπολογιστή. Με τη βοήθεια των δικτύων GPRS, HSPA, HSPA+ και του επερχόμενου LTE, ο χρήστης του smart phone, εκτός από τηλεφωνήματα, έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε όλο το εύρος των προσωπικών του ή των επιχειρησιακών του πληροφοριών, αρκεί αυτές να βρίσκονται σε ένα private ή public cloud. Η εξάρτηση από την πληροφορία γίνεται, κυρίως για τις νεότερες γενιές, εφάμιλλη με την εξάρτηση από το τσιγάρο.

Μόνο που κανείς δεν σου ζητά να βγεις με το smart phone στο πεζοδρόμιο. Το σύγχρονο κοινωνικό status καθορίζεται από το μοντέλο του κινητού, τη συνεχή επαφή με τους φυσικούς και εικονικούς φίλους και τη δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία ανεξάρτητα τόπου και χρόνου.

Οι κάτοχοι των smart phones θα ξεπεράσουν ή ίσως να έχουν ξεπεράσει ήδη τους κατόχους υπολογιστών παγκοσμίως. Η τελευταία διαφήμιση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας προσπαθεί να περάσει ακριβώς αυτό το μήνυμα. Τα smart phones πλέον είναι οικονομικά και προσιτά στον καθένα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ωστόσο, μια ματιά στους τιμοκαταλόγους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, είναι αρκετή για να βάλει αρκετούς εν δυνάμει χρήστες smart phones σε δεύτερη σκέψη. Με 25 – 30 ευρώ, τα συνδυαστικά προγράμματα φωνής και δεδομένων προσφέρουν περίπου 30 λεπτά κλήσεων προς άλλα δίκτυα, πολλά λεπτά συνομιλίας προς το ίδιο δίκτυο και 250 – 300 ΜΒ δεδομένων.

Για ένα πιο ρεαλιστικό πακέτο, σε σχέση με τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη, το ποσό ξεπερνά τα 45 ευρώ / μήνα. Το κόστος ίσως δεν είναι απαγορευτικό, δεν είναι όμως και αυτό που θα επιτρέψει στον καθένα και ειδικά την περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνουμε να χρησιμοποιήσει ένα smart phone, όπως θα ήθελε.

Κυρίως μεταξύ των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις κυκλοφορούν αρκετές ιστορίες, σχετικά με το τι «έπαθαν» κάποιοι που από λάθος ή εσκεμμένα άφησαν την επικοινωνία δεδομένων ανοιχτή και πάντα όταν οι ιστορίες φτάνουν στο ποσό του λογαριασμού, ο παθόν γουρλώνει τα μάτια του. Πρακτικά, η απογείωση ενός αεροπλάνου από το Ελευθέριος Βενιζέλος προς κάθε προορισμό εκτός Ελλάδας, συνεπάγεται ότι οι περισσότεροι κάτοχοι smart phones θα πρέπει να χάσουν την απόλαυση και τις ευκολίες των «σύννεφων» της πληροφορίας και να αρκεστούν στα σύννεφα υδρατμών.

Οι πιο ψαγμένοι θα αγοράσουν μια κάρτα mobile Internet στον προορισμό που θα βρεθούν, εάν είναι κάτι τέτοιο διαθέσιμο. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει συνεχώς να αλλάζουν κάρτα, ανάλογα αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το smart phone για πρόσβαση στο Internet ή για τηλεφωνήματα και φυσικά όσοι ώρα είναι συνδεδεμένοι θα χάνουν τις κλήσεις τους.