Τελικά, η Microsoft φαίνεται ότι δε θέλει να μείνει έξω από την αγορά των netbook και έτσι στο πλαίσιο του Professional Developers Conference αναμένεται να ανακοινώσει ότι τα επερχόμενα Windows 7 θα είναι το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί και στην αγορά των netbook.

Σήμερα, η Microsoft μεγαλώνει το μερίδιο της στην αγορά των netbook, βασιζόμενη ουσιαστικά στα Windows XP, τα οποία έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα αποσύρει. Όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο του περιοδικού Netweek (6/10, Τα netbooks ήρθαν για να μείνουν) “Τα Vista είναι πολύ “βαριά” για τις δυνατότητες των netbook και τα XP σύντομα δεν θα έχουν μέλλον. Επομένως, αν η Microsoft δεν θέλει να μείνει έξω από αυτήν την αγορά, χρειάζεται να δώσει μια νέα λύση που θα συμπληρώσει αυτό το κενό”.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων netbook στην Ευρωπαϊκή αγορά έχει εντυπωσιάσει ακόμα και τους αναλυτές των IDC και Gartner, ξεπερνώντας τις προβλέψεις τους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έγιναν διαθέσιμα και από τις δύο εταιρείες, τα netbook αποτελούν ήδη σχεδόν το 10% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, από το 3ο τρίμηνο του 207 μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2008 πουλήθηκαν περίπου 2 εκατ. Netbooks σε σύνολο 27,9 εκατ. PCs.