Μεγάλη απόσταση μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρήσης ψηφιακών πληρωμών, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε ως απόρροια των capital controls και των πρόσφατων νόμων περί αφορολογήτου.

Το γεγονός αυτό παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για να «κάνουμε το άλμα» και να περάσουμε απευθείας στις σύγχρονες μορφές ψηφιακών πληρωμών (όπως οι mobile p2p συναλλαγές, τα wearables, τα instant payments, κλπ). Το παραπάνω είναι το βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου Payments 360, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, που διοργάνωσε με επιτυχία το περιοδικό Banker’s Review της BOUSSIAS σε συνεργασία με την ΕμηΠΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σε πάνελ συζήτησης στο οποίο συμμετείχαν Γενικοί Διευθυντές από όλες τις τράπεζες, αναφέρθηκε ότι πολύ σύντομα, τόσο λόγω της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD22 που – μεταξύ άλλων – δημιουργεί τις προϋποθέσεις για είσοδο νέων παικτών στον χώρο των πληρωμών, όσο και των συνθηκών που διαμόρφωσαν στην Ελλάδα τα capital controls, οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με νέους ανταγωνιστές και θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τις υπηρεσίες τους. Θα απαιτηθεί επίσης στενότερη συνεργασία μεταξύ των τραπεζών, ώστε να χτιστεί ένα πρότυπο που θα προσφέρει ενιαία εμπειρία στους καταναλωτές.

Το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις πληρωμές αναλύθηκε ενδελεχώς από τον διευθυντή της ΕΕΤ, Βασίλη Παναγιωτίδη. Η εμπειρία πελάτη και το νέο πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στις τράπεζες και τους οργανισμούς λιανεμπορίου στο περιβάλλον που θα διαμορφώσει η οδηγία PSD-2 συζητήθηκε εκτενώς επίσης στο δεύτερο πάνελ στο οποίο συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη πληρωμών τραπεζών και στελέχη από τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του e-commerce και των συμβούλων.

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο ανταγωνισμού, τα έμπειρα στελέχη εκτίμησαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς το εκάστοτε brand και η διάθεσή τους να γνωστοποιούν οικονομικά στοιχεία σε οργανισμούς που δεν διέπονται από αρχές απορρήτου θα διαμορφώσει εν πολλοίς τον χάρτη των δυνητικών νέων παρόχων ηλεκτρονικών πληρωμών. Σημαντικό ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία της Υφυπουργού Οικονομικών, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας θεμελιώδους μεταρρύθμισης για τις συναλλαγές μας με το Κράτος και τις Φορολογικές Αρχές.

Η κα. Κατερίνα Παπανάτσιου εξέθεσε τις αλλαγές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ – μεταξύ άλλων – ανακοίνωσε και την έμφαση που δίνει το Υπουργείο στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, ένα σχέδιο που προωθείται ήδη με στόχο να ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες τιμολόγησης όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου. Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο καθηγητής του ΟΠΑ, κ. Γ. Λεκάκος, παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης ως προς το ποιες είναι οι άλλες παράμετροι, πέραν των ψηφιακών πληρωμών, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε ουσιαστικό βαθμό.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διεθνείς ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας και τον χώρο του FinTech, οι οποίοι ανέλυσαν τις προϋποθέσεις για διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία. Στο Συνέδριο Payments360, Μεγάλη Χορηγός ήταν η Mastercard, η διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας αποτύπωσε τις καινοτομίες της εταιρείας για ψηφιακές πληρωμές με βιομετρικά στοιχεία που θα είναι και ασφαλείς και άνετες για τον χρήστη. Το Συνέδριο έγινε με την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, και επιπλέον τις Χορηγίες των ΕΥ και Μellon Technologies.

Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν οι Δήμητρα Βουρνά (COO, HSBC Greece), Ευτυχία Κασελάκη (Ανώτερη Γενική Διευθύντρια- Λιανική Τραπεζική, Δίκτυα και Καταθέσεις, Τράπεζα Πειραιώς), Δημήτρης Πλαγιάννης (Chief Digital Officer, Τράπεζα Αττικής), Σωτήρης Συρμακέζης (Γενικός Διευθυντής, Group Chief Digital & Technology Officer (Group CDTO), Όμιλος Eurobank), Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου (Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής & Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας), Δαμιανός Χαραλαμπίδης (Chief Digital Officer and Retail Banking Products, Alpha Bank), Παναγιώτης Ντούνιας (Σύμβουλος Υφυπουργού Οικονομικών).

Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν οι Ηλίας Βυζάς (Partner | Advisory Services, ΕΥ), Αλέξης Δρυμιώτης (Head of Payments and Cash Management, Eurobank), Πάρης Κορωναίος (Γενικός Διευθυντής, Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου – GR.EC.A.), Σπύρος Λούρος (Διευθυντής Digital Transformation & Consumer New Business Development Σταθερής και Κινητής του Ομίλου ΟΤΕ), Νίκος Πετράκης ( Επικεφαλής Merchant Acquiring & e-payments, Τράπεζα Πειραιώς), Αλκιβιάδης Τρίγκας (Επικεφαλής Τομέα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής, Διεύθυνση Ψηφιακών Καναλιών, Εθνική Τράπεζα)