Τα ψηφιακά πορτοφόλια συνέχισαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, και κυριάρχησαν στις συζητήσεις σχετικά με τους νέους τρόπους πληρωμών, όπως καταγράφει η έρευνα της Mastercard, Digital Payments, στη φετινή της ετήσια έκδοση, για το 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την PRIME Research και την Synthesio, αναλύοντας περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια συζητήσεις παγκοσμίως, σε διαφορετικά social media κανάλια, όπως Twitter, Facebook, Instagram και Weibo.

Η αυξημένη αποδοχή των ψηφιακών πορτοφολιών στα φυσικά καταστήματα, το διαδίκτυο και σε αγορές εντός εφαρμογών (in-app) προκάλεσε πάνω από 2 εκατομμύρια αναφορές, με το 84% αυτών να καταγράφονται στο Twitter.

Η ενεργοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι «έξυπνοι» οικιακοί βοηθοί ήταν το δεύτερο θέμα με τις περισσότερες συζητήσεις μέσα στο 2016. Το λεγόμενο Internet of Things, αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα, με την πλειονότητα των σχετικών συζητήσεων να καταγράφονται στην Β. Αμερική (44%) και την Ευρώπη (34%). Πιο συγκεκριμένα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πως το Internet of Things θα γίνει Internet of Payments, ώστε οι πληρωμές να μπορούν να πραγματοποιούνται από οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή.

Στις συζητήσεις τους οι καταναλωτές υπογράμμιζαν συνεχώς ότι η επιτυχία των νέων τεχνολογιών και των νέων τρόπων πληρωμής θα κριθεί από την ασφάλεια και την προστασία που θα προσφέρουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ήδη υπάρχουσες. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (43%) έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τη χρήση τόσο βιομετρικών χαρακτηριστικών, όσο και άλλων μορφών ταυτοποίησης, τα οποία θα προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και μείωση στο ενδεχόμενο απάτης, προχωρώντας ένα βήμα πέρα από τα παραδοσιακά συνθηματικά (passwords).