Εικόνες, σκέψεις και αισθήσεις σχετικά με το Mobile World Congress 2017 από τον Γιώργο Μαρακατάτο, Διευθύνων Σύμβουλο της Regate SA.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της ευρύτερης αγοράς των τηλεπικοινωνιών αποτελεί δίχως άλλο το Mobile World Congress που διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο στην Βαρκελώνη. Κι αυτό, καθώς εκεί λαμβάνουν χώρα οι απαιτούμενες ζυμώσεις, επισημαίνονται και αναδύονται πρωτόλειες τεχνολογικές τάσεις, γνωστοποιούνται στοιχεία της αγοράς, καταγράφονται ανάγκες και διαχέονται τάσεις που δύναται να καθοδηγήσουν την διεθνή αγορά στο άμεσο όσο και το εγγύς μέλλον.

Εν αναμονή του 5G…
Τι “αιχμαλώτισε” κατά την φετινή διοργάνωση την προσοχή και το ενδιαφέρον του Γιώργου Μαρακατάτου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Regate SA.; “Ξέρετε, ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που βρέθηκα στο Mobile World Congress και δεν ένιωσα αυτό το περίφημο “Wow” factor!

Βέβαια, ενδεχομένως να μην ευθύνεται για αυτό άμεσα ή στην ευρύτητά του το προσφερόμενο περιεχόμενο της ίδιας της έκθεσης, αλλά το γεγονός πως η αγορά των τηλεπικοινωνιών έχει ωριμάσει σε σημαντικό βαθμό και μας έχει… καλομάθει να περιμένουμε τα πάντα, και δη άμεσα! Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία αναφερόμαστε σε έναν έντονα disrupted κλάδο της οικονομίας. Οπότε, προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει έντονα η αίσθηση να θεωρείται ως δεδομένη μια καινούρια τεχνολογία ή ένα νέο προϊόν και να μην προκαλεί τον αναμενόμενο ενθουσιασμό. Ενδεχομένως να παίζει ρόλο και το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση, όπου η εγκατάσταση και χρήση των 5G δικτύων εκτιμάται πως θα “απελευθερώσει” δημιουργικές δυνάμεις με πολλαπλές εκφάνσεις (προϊόντα, υπηρεσίες, λύσεις, χρήσεις, λειτουργίες κ.ά.) και κατ’ επέκταση αναμένεται να δημιουργήσει νέες όσο και ακόμη πιο προσοδοφόρες προοπτικές. Προς το παρόν, εξαιτίας της ύπαρξης περιορισμών σε επίπεδο δυναμικής, χωρητικότητας, ταχύτητας των ίδιων των δικτύων, υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες υποστήριξης σημαντικών project. Βλέπετε, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, ωστόσο οι υποδομές δεν έχουν ανανεωθεί ή αντικατασταθεί με νεότερες, πιο εξελιγμένες”.

Η Regate SA από το 2013 συμμετέχει κάθε χρόνο στην ελληνική αποστολή και στο αντίστοιχο εκθεσιακό περίπτερο του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), καθώς όπως ισχυρίζεται ο κ. Μαρκατάτος: “Από τη μια πλευρά θεωρούμε πως πρόκειται για ένα προνομιακό πεδίο συζητήσεων και επίτευξης συνεργασιών και από την άλλη στηρίζουμε μια κοινή προσπάθεια ενδυνάμωσης της συμμετοχικής παρουσίας και εν γένει “φωνής” μας ως κλάδος στα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα. Κάτι σαν μια… άλλη εθνική Ελλάδος στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα”.

Ζυμώσεις και συμφωνίες με… Έλληνες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά!

Το… οξύμωρο είναι πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επαγγελματικών επαφών γίνεται με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να συναντηθούν και εντός των συνόρων, ωστόσο στην Βαρκελώνη και δη στους χώρους του Mobile World Congress η διαδικασία γίνεται με ιδιαίτερα ομαλό τρόπο, ταχύτητα και κοινή επιδίωξη για την επίτευξη μιας συμφωνίας συνεργασίας που θα οδηγήσει στην θεμελίωση ενός win-win σεναρίου. Ο κ. Μαρκατάτος επισημαίνει: “Δεν σας κρύβω πως μια σειρά από στρατηγικές συνεργασίες της Regate SA έχουν λάβει χώρα στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου στη Βαρκελώνη και σχετίζονταν με αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις που διέθεταν λύσεις ή προϊόντα τα οποία και “κούμπωναν” με αντίστοιχα δικά μας ή συμπλήρωναν ιδανικά τις δικές μας προτάσεις, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία. Κάτι που αναζητήσαμε και κατά την φετινή διοργάνωση και θεωρώ πως βρισκόμαστε κοντά στο να την κάνουμε πράξη”.

Που εστιάστηκε, όμως, το ενδιαφέρον της Regate SA στο φετινό Mobile World Congress; “Κατ’ αρχήν, στα heat maps προκειμένου να βελτιώσουμε τη συνολική εμπειρία που βιώνει ο χρήστης, καθώς επίσης και στην επέκταση της γεωγραφίας στην οποία αποβλέπαμε και αποσκοπούσαμε μέχρι τώρα. Αμφότερα, συνειδητά και υπό συγκεκριμένο σκεπτικό. Κι αυτό, καθώς στην μεν πρώτη περίπτωση κάνουμε κάτι παραπάνω από το extra mile έστω κι εάν δεν απευθυνόμαστε στον τελικό καταναλωτή και φυσικά δεν κρινόμαστε με βάση αντίστοιχα κριτήρια. Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως φροντίζοντας να διατηρούμε ψηλά τον βαθμό ικανοποίησης των άμεσων χρηστών, ενδυναμώνουμε την φήμη και το footprint της Regate SA στην άμεση διοίκηση και τους decision makers. Στο επίπεδο της εξωστρέφειας, πλέον, επιλέξαμε να απευθυνθούμε σε αναδυόμενες αγορές που διαθέτουν επιχειρήσεις ικανού μεγέθους, υγιείς οικονομικά, που αναπτύσσουν το δίκτυό τους το οποίο βρίσκεται στον… προθάλαμο της σταθεροποίησης και ωρίμανσης.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών, γεγονός που δημιουργεί διαφορετικού τύπου και δυναμικής συνέργειες και σε ευρύτερο επίπεδο, καθώς σε εσωτερικό επίπεδο η επιτυχής υλοποίηση και λειτουργία ενός έργου υπό τη μορφή case μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς όσο και επανάληψης. Υπό αυτό το πρίσμα, μην εκπλαγείτε εάν σύντομα δείτε την Regate SA σε μεγάλες αφρικανικές αγορές, αλλά και σε αντίστοιχες χωρών του Κόλπου”, καταλήγει ο κ. Μαρκατάτος.