Καινοτομία είναι η δημιουργία αξίας, υποστήριξε ο Tom Koulopoulos, στο IT Directors Forum 2008 που πραγματοποιήθηκε από το netweek και τη BOUSSIAS, στις 10 Οκτωβρίου στο Sofitel, για τρίτη χρονιά.

Το συνέδριο συγκέντρωσε πλήθος στελεχών από τον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών καθώς αποτελεί πλέον θεσμό για την κοινότητα του ΙΤ και ιδανική ευκαιρία για networking και ανταλλαγή απόψεων.

Η καινοτομία και η δημιουργία αυτής μέσα από την τεχνολογία ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης. Και ο Tom Koulopoulos, Innovation thought leader, με πολύ κέφι και ανεβασμένη διάθεση που απευθυνόταν σε ελληνικό κοινό, αφού ο ίδιος είναι ελληνικής καταγωγής, μοιράστηκε την εμπειρία του με σκοπό να βοηθήσει τους CIOs να «δουν πιο καθαρά μέσα από το φακό της Πληροφορικής».

Στην εποχή της αβεβαιότητας, δουλειά του CIO είναι να διασφαλίσει τη «βεβαιότητα» στην εταιρεία του και κατ’ επέκταση την επιβίωσή της. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ορίσουμε την καινοτομία. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Tom Koulopoulos, είναι να διαχωρίσουμε την έννοια της καινοτομίας από αυτή της εφεύρεσης. Οι περισσότεροι τείνουν να πιστεύουν ότι μια εφεύρεση, ένα καινούργιο προϊόν είναι καινοτομία. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από «mad inventions», που όμως δεν προσφέρουν καμία αξία.

Αλλά όπως χαρακτηριστικά συμβούλευσε τους συνέδρους ο ταλαντούχος ομιλητής «απλώς επειδή μπορούμε να κάνουμε/ δημιουργήσουμε κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε/ δημιουργήσουμε». Η καινοτομία λοιπόν μπορεί και πρέπει να είναι μια διαδικασία -και όχι απλώς να προκύπτει με τυχαίο τρόπο. Μία διαδικασία μετρήσιμη, η ραχοκοκαλιά της οποίας είναι το ΙΤ. Στη συνέχεια ο Tom Koulopoulos, πρότεινε 7 βήματα προς την επίτευξη της καινοτομίας. Περισσότερα όμως από την ομιλία του αλλά και το υπόλοιπο συνέδριο θα διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του netweek.

Σε αυτό το τεύχος ανοίγουμε δύο μεγάλα κεφάλαια. Το πρώτο αφορά στη διαχείριση έργων Πληροφορικής (βλ. σελίδα 26). Το Project Management δεν είναι απλώς μία διαδικασία, αλλά μία επιστήμη που περιλαμβάνει διαδικασίες, βέλτιστες πρακτικές και εξειδικευμένα πακέτα λογισμικού, η αξιοποίηση των οποίων διασφαλίζει όχι απλώς την επιτυχή υλοποίηση ενός έργου, αλλά την ολοκλήρωσή του στο προκαθορισμένο χρόνο και κόστος.

Το άλλο μεγάλο θέμα μας αφορά στην καθετοποίηση των λύσεων ERP. Τα συστήματα ERP αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων εταιρειών καθώς μέσα από αυτά «περνάνε» όλες οι λειτουργίες μιας επιχείρησης. Η επιλογή λοιπόν της κατάλληλης λύσης είναι κρίσιμης σημασίας και πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε ενδείκνυται κάθετη ή οριζόντια λύση αλλά και πληροφορίες για την ελληνική αγορά ERP θα διαβάσετε στη σελίδα 36.

Ακόμα διαβάστε τις θέσεις του Παντελή Τζωρτζάκη, Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΠΕ, για την πορεία των ΤΠΕ στην Ελλάδα αλλά και τη «χρυσή εντεκάδα των ικανοτήτων» που πρέπει να αναπτύξει ο σύγχρονος CIO.

Περιμένουμε πάντα τις απόψεις και τα σχόλιά σας στο περιοδικό αλλά και στο site.