Έτοιμοι να παράσχουν χρηματοδότηση που συνολικά μπορεί να ξεπεράσει το επίπεδο των 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018 προς τις ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά ή εξαγωγικά τους πλάνα δήλωσε η Sabina Dziurman, Country Director της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction & Development - EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και ο Nicholas Jennett, Deputy Director General, Επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB), κατά τη διάρκεια keynote ομιλίας της στο συνέδριο Hands-On Business Finance 2017 που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα και το οποίο διοργάνωσε η BOUSSIAS Comminications.

Ενδιαφέρον του EBRD για ενέργεια, υποδομές, ρευστότητα
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Dziurman, η στρατηγική του EBRD για την Ελλάδα είναι απολύτως ξεκάθαρη και κινείται στο τρίπτυχο της ενίσχυσης του corporate και του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς επίσης και αυτών της ενέργειας και των υποδομών. «Είμαστε υπέρμαχοι της ενεργής στήριξης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα προκειμένου να διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της αξιοπιστίας και της ανθεκτικότητας μέσω της μετάβασής του σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουμε την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, με την ταυτόχρονη εμβάθυνση της διαμεσολάβησης έτσι ώστε να… ξεκλειδωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε κεφάλαια χρηματοδότησης. Επίσης, ενδιαφερόμαστε να υποστηρίξουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εμπορική διάθεση της ενέργειας, αλλά και στη βελτίωση των εν γένει υποδομών προκειμένου με τη σειρά τους να διασφαλίζονται καλύτερες κοινωφελείς υπηρεσίες» υπογράμμισε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα το EBRD έχει συμμετάσχει σε 25 projects στη χώρα μας, όλα στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικά, κατά τη διετία 2015-2016 επένδυσε 200 εκατομμύρια ευρώ στον Όμιλο ΟΤΕ, 187 εκατομμύρια ευρώ στην Fraport φέτος, 95 εκατομμύρια δολάρια στην Energean Oil & Gas πέρυσι, 85 εκατομμύρια ευρώ στην Cosmote φέτος, 50 εκατομμύρια ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή το 2016, 30 εκατομμύρια ευρώ στην Μυτιληναίος Holding το 2017 κ.ο.κ. Από την ίδρυσή της το 1991 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει επενδύσει κάτι παραπάνω από συνολικά 117 δισεκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 4.700 projects.

Μόνο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους (2016) επένδυσε 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 378 projects. Όσο για την κατανομή των επενδύσεων, το 37% αφορά σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εν γένει, το 28% σε μια σειρά από corporate επιχειρήσεις (λ.χ. κατασκευές, παροχή υπηρεσιών, αγροδιατροφικός τομέας, real estate, τουρισμός, ΙΤ, τηλεπικοινωνίες κ.ά.), το 18% στις υποδομές που σχετίζονται με τις μεταφορές και το περιβάλλον των πόλεων και αστικών κέντρων, ενώ το 17% κατευθύνθηκε σε ενεργειακά project.

Η ΕΙΒ σχεδιάζει να επενδύσει 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την διετία 2018-2020
Από την πλευρά του, ο κ. Jennett υπογράμμισε πως με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναμένεται να επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα 2018-2020. Ποσό το οποίο ενδεχομένως ακόμη και να τριπλασιαστεί χάρη στη μόχλευση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δίχως αμφιβολία, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις κορυφαίες χώρες που επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα από το πλάνο Γιούνκερ, καθώς εγκρίθηκαν projects συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, που οδήγησαν σε επενδύσεις 3,7 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της ιδιωτικής μόχλευσης».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην τραπεζική αγορά προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να υποστηρίξουν καλύτερα τις μικρές επιχειρήσεις, διαθέτοντας επιχειρηματικά κεφάλαια και μικροχρηματοδοτήσεις που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups, παρέχοντας δάνεια σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, ενώ συμμετέχει και στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τις δημόσιες υποδομές.

Αναφορικά με τα άμεσα σχέδια της ΕΙΒ, ο κ. Jennett υπογράμμισε πως «πρόκειται να λαναριστεί μια διαδικασία περισσότερο άμεσης χρηματοδότησης των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ανάγκη οικονομική, αλλά και επενδυτική βοήθεια προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω την συνολικότερη  δραστηριότητά τους. Βρίσκεται στα άμεσα ενδιαφέροντά μας να μας προσεγγίσουν επιχειρήσεις που διαθέτουν μεν αναπτυξιακά σχέδια, χρειάζονται δε κεφαλαιακές επενδύσεις. Πρόκειται για μια συμπληρωματική δράση στην βασική μας δραστηριότητα».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την πλευρά του κ. Jennett και στο γεγονός ότι το “Σχέδιο Γιούνκερ”, μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις, διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όσον αφορά την παροχή στην ΕΤΕπ της δυνατότητας να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση…