Σε μια πρόσφατη περιήγηση μου στο site της Eurostat έπεσα επάνω στα αποτελέσματα μιας άκρως ενδιαφέρουσας μελέτης που αφορούσε στο βαθμό που οι γυναίκες αφενός μεν επιλέγουν να ακολουθήσουν σπουδές με τεχνολογικό περιεχόμενο και αφετέρου δε επιτυγχάνουν την εργασιακή τους αποκατάσταση στον ευρύτερο ΙΤ τομέα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ενδιαφέρον για την χώρα μας κρύβεται σε μια -ακόμη- παραδοξότητα που κάνει την εμφάνισή της μέσω της απλής και μόνο παρατήρησης των στοιχείων που παρατίθενται.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για τις γυναίκες σπουδάστριες – φοιτήτριες που επιλέγουν κάποιον τομέα του ευρύτερου ICT γνωστικού πεδίου, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης με ποσοστό της τάξεως του 31,2%. Υπολείπεται μόνο της Βουλγαρίας (34,4%) και του Βελγίου (32,8%). Η δε Ρουμανία ακολουθεί την χώρα μας με 29,3%, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση με 27,2%. Όσο για τον μέσο όρο των γυναικών που σπουδάζουν ICT ειδικότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται σε 17%. Τι γίνεται, όμως, όταν φτάσει η ώρα της επαγγελματικής αποκατάστασής τους και δη σε μια θέση που έχει άμεση σχέση με τις ICT σπουδές τους; Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Συγκεκριμένα, την πρώτη τριάδα συγκροτούν οι Βουλγαρία (27,7%), Ρουμανία (27,2%) και Λετονία (24,7%). Η Κύπρος καταλαμβάνει την 11η θέση με 17,1%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται έκτη από το τέλος (23η για την ακρίβεια) με ποσοστό 13,2%! Στην περίπτωση κατά την οποία επιχειρήσετε μια αντιστοίχηση των μεγεθών, θα δείτε πως είναι -κάτι παραπάνω- από ισορροπημένα απ’ όποια σκοπιά και εάν τα εξετάσετε (τομέα, χώρα ή μέσο όρο), με μια… φωτεινή εξαίρεση. Ναι, σωστά μαντέψατε, την πατρίδα μας.

Βέβαια, το ερώτημα είναι γιατί παρατηρείται τέτοιας έκτασης φυλλοροή και δεν αξιοποιείται το διαθέσιμο εξειδικευμένο δυναμικό. Αποτελεί παθογένεια της εγχώριας αγοράς και των ΙCT επιχειρήσεων, των ίδιων των γυναικών που εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο να εργαστούν σε ένα αρκούντως ανδροκρατούμενο όσο και ελάχιστα… sexy εργασιακό αντικείμενο ή μήπως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο; Κάθε απάντηση δεκτή…