Η τεχνολογία της Πληροφορικής διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της διανομής αυτοκινήτων. Από το λογισμικό διαχείρισης που αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας της σύγχρονης εταιρείας διανομής αυτοκινήτων, μέχρι τα εκατομμύρια των γραμμών κώδικα λογισμικού που απαιτούνται για να λειτουργήσει το μοντέρνο αυτοκίνητο, η Πληροφορική έχει πάρει στα χέρια της το τιμόνι - και δεν προβλέπεται να το αφήσει.

<‘Σελίδα 1: Η ανάγκη για λογισμικό σωστής διαχείρισης στον κλάδο της διανομής αυτοκινήτων’>
Αφήνουμε, σαφώς, «εκτός» τη σημασία της Πληροφορικής για τον κλάδο της παραγωγής αυτοκινήτων, αφού πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει εφαρμογή στην Ελλάδα – για να μην αναφερθούμε στο αμείλικτο crash test των διεθνών οικονομικών συγκυριών στο οποίο υποβάλλεται.

Το λογισμικό διαχείρισης στον κλάδο της διακίνησης αυτοκινήτων αποτελεί την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη εξελιγμένων υπηρεσιών και λειτουργικοτήτων που αναβαθμίζουν την εμπειρία του πελάτη

Σωστή διαχείριση της διανομής
Η ανάγκη για λογισμικό διαχείρισης στον κλάδο της διανομής αυτοκινήτων προκύπτει από το γεγονός ότι ένα εκτεταμένο δίκτυο από αντιπροσωπείες, καταστήματα και συνεργεία θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ενιαίο και συντονισμένο. Το παραπάνω αποτελεί απαραίτητη συνθήκη προκειμένου η εταιρεία, ως σύνολο, να δίνει τη σωστή εικόνα στον τελικό πελάτη ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, επιβάλλεται και από τις απαιτήσεις που θέτει η μητρική εταιρεία του εξωτερικού.

Πρόκειται, βέβαια, για μία υποχρέωση η οποία μετουσιώνεται άμεσα σε απτά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, αφού επιτρέπει την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία όλων των επιμέρους «κρίκων» της αλυσίδας που μεσολαβούν σε κάθε επικοινωνία που αφορά την πώληση ή επισκευή ενός αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αντιπροσωπεία και, κατ’ επέκταση κάθε τελικός πελάτης, έχει την ίδια πρόσβαση σε πληροφορία -από τις τελευταίες αλλαγές στους τιμοκαταλόγους πώλησης, μέχρι τη διαθεσιμότητα ενός ανταλλακτικού στις κεντρικές αποθήκες.

Επίσης, αποτελεί τη βάση για ανάπτυξη περεταίρω υπηρεσιών και λειτουργικοτήτων που αναβαθμίζουν την εμπειρία του πελάτη, επιτρέποντας δυνατότητες όπως η «εφ όρου ζωής» παρακολούθηση του ιστορικού ενός αυτοκινήτου – από τη στιγμή της αγοράς του, μέχρι και την τελευταία επισκευή (ή σύσταση για επισκευή) που του έγινε σε οποιοδήποτε συνεργείο της εταιρείας. Χαρακτηριστικό του εξελιγμένου επιπέδου δυνατοτήτων στο οποίο μπορεί να φτάσει ένα σχετικό λογισμικό είναι το παράδειγμα της βραβευμένης διεθνώς λύσης που χρησιμοποιεί η Νικ. Ι. Θεοχαράκης.

Οσον αφορά τα δυνατά σημεία αυτής, ο Μιχάλης Μωραΐτης, Διευθυντής Πληροφορικής της εταιρείας, επισημαίνει: «Το σύστημα είναι κεντρικό και επάνω του “ακουμπάει” ολόκληρο το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι η όποια πληροφορία καταχωρείται για κάθε αυτοκίνητο, είναι άμεσα διαθέσιμη σε πανελλαδικό επίπεδο και επιτρέπει την παρακολούθηση του πλήρους ιστορικού του. Αυτό μας παρέχει ακόμα τη δυνατότητα να περνάμε οδηγίες και νόρμες της Nissan Europe σε ολόκληρο το δίκτυό μας, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και χωρίς ανάγκη για τοπικές εγκαταστάσεις».

Εξίσου επιτυχές είναι και το παράδειγμα του Ομίλου Βασιλάκη, όπου η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πελάτη μετουσιώνεται σε αύξηση του τζίρου των συνεργείων της εταιρείας. Ο Χάρης Κορύλλος, Διευθυντής Πληροφορικής του Ομίλου, μας εξηγεί ότι: «οι πελάτες των συνεργείων ενημερώνονται αυτόματα με SMS κάθε φορά που εκκρεμεί τακτική συντήρηση, εγγύηση, κάρτα ελέγχου καυσαερίων ή ΚΤΕΟ στο κινητό τους. Παρακολουθώντας την ανταπόκριση των πελατών στα μηνύματα αυτά, βλέπουμε ότι ένα 15% επισκέπτεται τα συνεργεία μας, ενώ μία μέση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε καμπάνια direct mail κυμαίνεται γύρω στο 6%».
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Η διασφάλιση ομαλής αποδοχής και χρήσης του λογισμικού’>
Εκπαιδεύοντας τη… Ρίτα
Εξίσου κρίσιμη με την ανάπτυξη -ή αγορά- του κατάλληλου λογισμικού είναι και η διασφάλιση της ομαλής του αποδοχής και χρήσης μετά την εγκατάσταση. Καθοριστικός, στο επίπεδο αυτό, είναι ο ρόλος των τελικών χρηστών, οι οποίοι -ειδικά στην περίπτωση των συνεργείων- δεν διαθέτουν απαραίτητα μεγάλο βαθμό εξοικείωσης με θέματα τεχνολογίας. Κρίσιμη είναι, κατά συνέπεια, η διασφάλιση του ότι το λογισμικό είναι απλό στη χρήση και ότι δεν καθυστερεί το χρήστη με περιττά βήματα.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρέχεται άμεση, επαρκής και εύστοχη υποστήριξη των τελικών χρηστών για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, τη στιγμή που τα αντιμετωπίζουν. Στην περίπτωση της Νικ. Ι. Θεοχαράκης, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Μωραΐτης, «την ανάγκη για αρχική εκπαίδευση, αλλά και συνεχή υποστήριξη των νέων χρηστών, την έχουμε αντιμετωπίσει δημιουργώντας ένα πολύ ικανό Help Desk». Προσθέτει ακόμα κάποια ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μία παρόμοια ομάδα υποστήριξης.

Το σύγχρονο αυτοκίνητο πολυτελείας κρύβει μέσα του περίπου 100 εκατ. γραμμές κώδικα λογισμικού, υπερβαίνοντας κατά 50 φορές εκείνο ενός μαχητικού αεροσκάφους F-22 Raptor

Το Help Desk της Νικ. Ι. Θεοχαράκης αποτελείται από πέντε άτομα και καλύπτει τις ανάγκες υποστήριξης ενός συνόλου 1.000-1.200 χρηστών. Ο χρόνος που απαιτείται για την εκπαίδευση των χρηστών ενός νέου καταστήματος δεν υπερβαίνει τις τέσσερις μέρες. Πρόκειται για ένα παράδειγμα που θα έκανε κάθε Διευθυντή Πληροφορικής περήφανο σχετικά με το πώς το ΙΤ μπορεί, όχι μόνο να υποστηρίζει, αλλά και να επιταχύνει την επιχειρησιακή λειτουργία.

Στις επόμενες σελίδες του αφιερώματος, φιλοξενούμε συνεντεύξεις των Μιχάλη Μωραΐτη, Διευθυντή Πληροφορικής της Νικ. Ι. Θεοχαράκης, και Χάρη Κορύλλου, Διευθυντή Πληροφορικής των Εταιρειών Αυτοκινήτου Ομίλου Βασιλάκη, σχετικά με την αξία του λογισμικού διαχείρισης στον κλάδο της διανομής αυτοκινήτων. Στη συνέχεια του παρόντος άρθρου, σας προσκαλούμε για μια «βόλτα» στο εσωτερικό του αυτοκινήτου – με συνοδηγό, πάντα, την Πληροφορική.

Ενας διαρκώς γιγαντωνόμενος «εγκέφαλος»
Είναι δύσκολο να μη δηλώσεις έκπληξη απέναντι στο γεγονός ότι το σύγχρονο αυτοκίνητο πολυτελείας «κρύβει» μέσα του περίπου 100 εκατ. γραμμές κώδικα λογισμικού τις οποίες και επεξεργάζονται οι 100 μικροεπεξεργαστές του. Πρόκειται για περισσότερο λογισμικό από αυτό που έχει ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22 Raptor (1,7 εκατ. γραμμές) ή το πολιτικό 787 της Boeing (6,5 εκατ. γραμμές)! Και μόνο το σύστημα πλοήγησης και ραδιοφώνου της S-Class της Mercedes Benz, απαιτεί 20 εκατ. γραμμών κώδικα λογισμικού, ενώ το αυτοκίνητο έχει τόσους μικροεπεξεργαστές, όσους και το νέο Airbus A380.

Το λογισμικό έχει μπει κυριολεκτικά «στη θέση του οδηγού», αφού καθορίζει πλέον τη λειτουργία χαρακτηριστικών όπως οι αισθητήρες παρκαρίσματος, η προειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας ή η διαχείριση της μηχανής και του κιβωτίου ταχυτήτων. Βεβαίως, όσο πιο σύνθετα γίνονται τα συστήματα αυτά, τόσο μεγαλύτερα και τα ενδεχόμενα παρουσίασης bugs, κάποια από τα οποία μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να μπλοκάρουν ακόμα και την ίδια οδήγηση του αυτοκινήτου.

Ερευνα που πραγματοποίησε η IBM αποκάλυψε ότι σχεδόν το 50% του κόστους της εγγύησης αυτοκινήτων σχετίζεται με ηλεκτρονικά και λογισμικό, στοιχίζοντας στους κατασκευαστές αυτοκινήτων σχεδόν 350 δολ. ανά όχημα. Οι εξελίξεις που αναμένεται να χαρακτηρίσουν το λογισμικό αυτοκινήτων στο προσεχές μέλλον περιλαμβάνουν την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων μέσω υποδομής τηλεματικής, τη μεταβίβαση πληροφοριών για μποτιλιαρίσματα και ατυχήματα, καθώς και τη δημιουργία συστημάτων αποφυγής συγκρούσεων. Αυτά, βέβαια, εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν τις απαιτούμενες γραμμές κώδικα λογισμικού πάνω από τα 300 εκατ.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: Το λογισμικό του προσεχούς μέλλοντος’>
Το λογισμικό του προσεχούς μέλλοντος
«Απτικά» Controls:
Για κάποιες εταιρείες, το control system του μέλλοντος θα πρέπει να βασίζεται σε εκλεπτυσμένες λειτουργίες αφής. Καθώς ο αριθμός των controls και των gadgets που «στολίζουν» το σύγχρονο αυτοκίνητο αυξάνεται διαρκώς, εντείνεται και η ανάγκη για εύκολο και ασφαλή χειρισμό τους από τον οδηγό. Τα «απτικά» controls συνίστανται σε καινοτομίες όπως οι επιφάνειες που παρέχουν δυναμικό feedback μέσω δονήσεων, προσομοίωση πατήματος κουμπιών και παρόμοιες αισθήσεις.

Πανοραμική άποψη: Η Fujitsu έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία επεξεργασίας βίντεο η οποία επιτρέπει στον οδηγό να έχει άποψη 360ο του εξωτερικού του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες οδήγησης ώστε να διευκολύνει τον οδηγό να παρκάρει, να διασχίσει ένα στενό δρόμο ή μία διασταύρωση με περιορισμένη ορατότητα. Η πρόταση της Fujitsu διαφοροποιείται από τις ήδη υπάρχουσες λύσεις αφού δημιουργεί ένα ενιαίο οπτικό πεδίο και επιτρέπει στον οδηγό να εστιάσει σε οποιοδήποτε σημείο της περιμέτρου του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή, με ιδιαίτερα ομαλή μετάβαση από σημείο σε σημείο.

Αυτοκίνητα σε επικοινωνία: Αρκετοί ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων διερευνούν συστήματα τα οποία θα καθιστούν δυνατή την επικοινωνία μετακύ οχημάτων διαφορετικών κατασκευαστών.

Μία σχετική τεχνολογία της Audi επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις συνθήκες στο δρόμο, την κίνηση και την ασφάλεια μεταξύ οχημάτων και σε μία παγκόσμια υποδομή η οποία μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα και σε πιο απομακρυσμένα σημεία. Η Audi μελετά και το θέμα των διασταυρώσεων και πραγματοποίησε πρόσφατα ένα πιλοτικό πρόγραμμα συνδέοντας σε δίκτυο 46 φανάρια ρύθμισης κυκλοφορίας ώστε να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για τη ροή της κίνησης και να βελτιστοποιούν τους κύκλους και τους χρόνους τους. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση του χρόνου ακινητοποίησης των οχημάτων στα φανάρια κατά 20%, ποσοστό που αντικατοπτρίζει σημαντική εξοικονόμηση σε καύσιμα και χρόνο.

«Πού πας ρε Καραμήτρο;» Τα περιστατικά οδηγών που μπαίνουν ανάποδα στους αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας της Ιαπωνίας είναι τόσο μεγάλα, που ενέπνευσαν τη Nissan στην ανάπτυξη ενός συστήματος που συνδυάζει το GPS location, μία βάση χαρτών και ένα προηγμένο σύστημα τηλεματικής ώστε να είναι σε θέση να προειδοποιεί τον οδηγό όταν αυτός μπαίνει στη λάθος κατεύθυνση.
<‘here’>