Σε περιόδους κρίσης, οι ηγέτες συχνά προσπαθούν να «διαχειριστούν» τη ροή των πληροφοριών. Και ενώ αυτό μπορεί να λειτουργούσε στο παρελθόν, όπως υποστηρίζει ο John M. Mckee σε άρθρο του στο TechRepublic «κάτι τέτοιο δεν είναι πια δυνατό». Αυτό ακριβώς όμως προσπαθεί να κάνει ο ιάπωνας πρωθυπουργός.

Η καταστροφή που συμβαίνει στην Ιαπωνία είναι πέρα από κάθε φαντασία. Οι εικόνες από το δορυφόρο και από τα ελικόπτερα των ειδησεογραφικών πρακτορείων που παρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τις δραματικές επιπτώσεις από το τσουνάμι, ενώ ακόμα δεν έχουμε ενημέρωση για τον πραγματικό αντίκτυπο από τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με τον McKee, ο γιος του οποίου ζει στην Ιαπωνία – σε περιοχή μακρινή από τις πληγείσες- η ενημέρωση και οι πληροφορίες που έχει ο υπόλοιπος πλανήτης δεν έχει καμία σχέση με αυτή των κατοίκων στην Ιαπωνία. Αυτό δείχνει ότι πιθανότατα, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να «διαχειριστεί τις ειδήσεις».

Το ίδιο κάνουν συχνά και οι επικεφαλής των εταιρειών σε περιπτώσεις κρίσεων. Συχνά, τους βλέπουμε να αντιδρούν με ανάλογο τρόπο σε μία κρίση (για παράδειγμα, μία αυτοκινητοβιομηχανία που ανακάλυψε κάποιο τεχνικό πρόβλημα σε ένα μοντέλο της, το οποίο μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πελατών της) ή σε θέματα διακυβέρνησης – όπως όταν μία τράπεζα ξαφνικά οδεύει προς χρεωκοπία και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η δικαιολογία πίσω από τέτοιους χειρισμούς είναι συνήθως ότι το κάνουν για να μην προκαλέσουν πανικό («Δεν θα καταλάβουν. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα! Πρέπει να προχωρήσουμε πριν το αποκαλύψουμε…»).

Αμφιβάλω αν ήταν ποτέ σωστή μια τέτοια προσέγγιση, αλλά ειδικά σήμερα, με τη συνδεσιμότητα που προσφέρει το Internet, ακόμα και σε περιόδους εξεγέρσεων (βλέπε Αίγυπτος, Λίβανος κ.ά.) ή φυσικών καταστροφών όπως στην Ιαπωνία, είναι σίγουρα, όχι απλώς λάθος επιλογή, αλλά κακή επιλογή. Οι άνθρωποι (ακόμα και αυτοί που «δεν καταλαβαίνουν») συνήθως συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια όταν ξέρουν τι αντιμετωπίζουν. Αλλά ακόμα και αν κανείς δεν συμφωνεί με αυτό, το να προσπαθεί να διαχειριστεί τις ειδήσεις τη στιγμή που εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη είναι σε κρίση πανικού, είναι αδύνατον.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εν προκειμένω, αλλά και οι εταιρείες σε αντίστοιχες περιπτώσεις – ακόμα και αν η κρίση είναι πολύ μικρή και αφορά το εσωτερικό τους, όπου και εκεί η Πληροφορική καθιστά την πληροφορία διάχυτη και προσβάσιμη – θα πρέπει να ενεργήσουν με περισσότερη σοφία και να αρχίσουν να είναι πιο ειλικρινείς με τους πολίτες τους, τους πελάτες τους και τους εργαζόμενους τους.

Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν ο ιάπωνας πρωθυπουργός; Θα αφήνατε τις πληροφορίες και θα ήσασταν ειλικρινείς ή πιστεύετε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αλήθεια;