Ο Γιώργος Μαθιός, CEO της Digea, μιλά στο netweek για τις αλλαγές που συνεπάγεται η ψηφιακή μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος.

Netweek: Ποιες οι επιχειρησιακές ευκαιρίες που διανοίγονται για τους παρόχους περιεχομένου μέσα από την ψηφιακή μετάδοση του σήματος;

Γιώργος Μαθιός: Η ψηφιακή μετάδοση του σήματος συνεπάγεται σημαντική βελτίωση της ποιότητάς του, αλλά και μια σειρά από νέες δυνατότητες. Στις δυνατότητες αυτές περιλαμβάνεται το high definition, ο surround ήχος και η τρισδιάστατη τηλεόραση.

Παράλληλα, ανοίγεται πλέον η δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και για τη δημιουργία πιο στοχευμένων, θεματικών προτάσεων εκ μέρους των παρόχων περιεχομένου. Οσον αφορά την εμπειρία του χρήστη, σημαντική δυνατότητα είναι αυτή του catch-up tv, η οποία και του επιτρέπει να παρακολουθήσει περιεχόμενο που είχε χάσει κατά την αρχική προβολή του.

Επίσης, σημαντικές είναι οι δυνατότητες της ψηφιακής πλατφόρμας για interactive υπηρεσίες. Η δυνατότητα αυτή έχει ήδη αξιοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, μια χώρα πολύ κοντινή στο δικό μας μοντέλο. Σε συνδυασμό με άλλες πλατφόρμες (IPTV και, ενδεχομένως, κινητή τηλεφωνία) δίνει στον τηλεθεατή τη σύνθεση των δυνάμεων και των δύο πλατφορμών. Εχουμε, λοιπόν, τη διάδοση υψηλής ποιότητας περιεχομένου από τον αέρα και τη διάδραση μέσα από το broadband.

Ο τελικός χρήστης απολαμβάνει μία πλούσια εμπειρία, καθώς μπορεί και επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσα από την τηλεόραση, στέλνοντας και αντλώντας πληροφορίες. Ο χαρακτήρας της τηλεόρασης αλλάζει δραματικά, καθώς αυτή μετατρέπεται σε ένα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο. Η τηλεοπτική εμπειρία αναγεννιέται και, αν η έγχρωμη εικόνα αποτελούσε το «ταβάνι» της προηγούμενης τεχνολογίας, η τέλεια ψηφιακή εικόνα και ο κρυστάλλινος ήχος αποτελούν μόνο το ξεκίνημα της νέας.

Netweek: Πόσο σύνθετες είναι οι τεχνολογικές και λειτουργικές απαιτήσεις όσον αφορά τη μετάδοση του ψηφιακού σήματος;

Γιώργος Μαθιός: Το ψηφιακό περιβάλλον προϋποθέτει κωδικοποίηση και πολυπλεξία, καθώς μέσα από μία συχνότητα εκπέμπονται περισσότερα από ένα κανάλια, στην περίπτωσή μας, τέσσερα κανάλια σε ανάλυση standard definition. Μεταξύ καναλιού και εκπομπής υπεισέρχεται πλέον ένας τρίτος παράγοντας, ο πάροχος, ο οποίος και ανεβάζει τον πήχη των τεχνολογικών απαιτήσεων.

Παράλληλα, δεδομένου ότι στη χώρα επελέχθησαν τα μονοσυχνοτικά δίκτυα (SFN), ο συγχρονισμός των κέντρων εκπομπής αποτελεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία.  Γενικότερα, μπαίνει μια τάξη στο θέμα της μετάδοσης. Από την άποψη του τηλεθεατή, βέβαια, υπάρχουν μόνο θετικά, δεδομένης της ομογενοποίησης της εμπειρίας του, αφού όλα τα κανάλια έρχονται με την ίδια υψηλότατου επιπέδου ποιότητα.

Netweek: Πώς διαμορφώνεται η σχέση μεταξύ επίγειας ψηφιακής μετάδοσης και εναλλακτικών παρόχων δικτύου;

Γιώργος Μαθιός: Αποτελεί κοινό μυστικό το ότι, από τη στιγμή που μπαίνουμε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, οι πλατφόρμες ομογενοποιούνται. Το ζητούμενο δεν είναι το από πού εκπέμπεις, ή το πώς έρχεται το περιεχόμενο στον τηλεθεατή, αλλά το πού και πώς επιθυμεί εκείνος να το καταναλώσει. Δεν αντιμετωπίζουμε τις εναλλακτικές πλατφόρμες σαν ανταγωνιστικές.

Αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο να φτάσει το περιεχόμενο στον κόσμο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, δυστυχώς, εναλλακτικά δίκτυα εφάμιλλα της επίγειας μετάδοσης όσον αφορά στην κάλυψη. Οι εναλλακτικές πλατφόρμες (κυρίως, καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση) στην Ευρώπη ανταγωνίζονται το επίγειο σε ποσοστά διείσδυσης που ξεπερνούν ακόμα και το 50%. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν έχουν αναδειχθεί ακόμα σε αντίστοιχου βεληνεκούς παίκτη για τη μετάδοση περιεχομένου στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για τη δορυφορική πλατφόρμα, δεν είναι ιδιαίτερα συμβατή με τη μικρή γεωγραφία της Ελλάδας. Από την άλλη, το IPTV βασίζεται στη διείσδυση του broadband. Δεδομένου ότι οι οικιακές συνδέσεις δεν ξεπερνούν το 20% και η ταχύτητα στην πλειονότητα των συνδέσεων κινείται στα 2 ΜΒPS, υπολειπόμαστε ακόμα αρκετά των εξελίξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκριτικά με τα ανωτέρω, η ψηφιακή πλατφόρμα της Digea -παρότι αποτελεί μία νέα τεχνολογία για την Ελλάδα- μόλις με πέντε κέντρα εκπομπής,  καλύπτει ήδη το 60% του πληθυσμού.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπεται να καλυφθεί το 95% του πληθυσμού. Τότε, η ψηφιακή πλατφόρμα θα αποτελέσει τον πιο κυρίαρχο τρόπο μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλής ποιότητας στη χώρα ενώ, με τις κατάλληλες συνέργειες, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όχημα για το γεφύρωμα του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα, εστιάζοντας ειδικά στα δύσκολα κοινά που δεν έχουν ευκολία στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.