Οι αμερικανοί στρατιώτες που πάσχουν από έντονους εφιάλτες μετά από κάποια «τραυματική» στρατιωτική επιχείρηση, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους... ψηφιακά όνειρα για να τους ξεπεράσουν.

Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά για το νέο ερευνητικό πρόγραμμα του αμερικανικού στρατιωτικού νοσοκομείου του Bremerton. Με τίτλο «Power Dreaming», το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους τραυματισμένους ψυχολογικά στρατιώτες να εξολοθρεύσουν το άγχος και τις φοβίες που επιτίθενται ως καμικάζι στο υποσυνείδητό τους.

Το 52% των βετεράνων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές μετά από κάποιο τραυματικό συμβάν αναφέρουν ότι υποφέρουν από έντονους εφιάλτες σε τακτική βάση. Προκειμένου να τους γιατρέψουν, οι ερευνητές ποντάρουν στη δημιουργία θεραπευτικών ονείρων, αλληλουχιών εικόνων που φέρνουν την «ειρήνη» σε εγκεφάλους που… έχουν «επεξεργαστεί» πολλά. Τα κατασκευασμένα αυτά όνειρα θα προβάλλονται σε laptops και σε ειδικά γυαλιά, και η έντασή τους θα κλιμακώνεται σταδιακά.

Το πρόγραμμα βάσει του οποίου οι στρατιώτες θα αναπτύσσουν το δικό τους φανταστικό κόσμο, και το αντίστοιχο άβαταρ, θα ακολουθεί το πρότυπο του δημοφιλούς διαδικτυακού παιχνιδιού Second Life. Θα επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό της αλληλουχίας ονείρων του κάθε πάσχοντα, με στόχο πάντα την καταστολή της βίας που ασκούν στο υποσυνείδητό του κάποιες τραυματικές αναμνήσεις.

Η προχωρημένη αυτή εικονική μορφή θεραπείας, σκοντάφτει επάνω σε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Βάσει ποιας πολιτικής ασφαλείας θα μπορούν, για παράδειγμα, οι στρατιώτες να «κατεβάζουν» τα όνειρά τους από τους υπολογιστές του νοσοκομείου στο laptop τους; Ποιο θα είναι το κατάλληλο λογισμικό, που θα επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά των αρχείων; Το πρόγραμμα βρίσκεται, βέβαια, ακόμα σε πρώιμο στάδιο και τα τεχνικά του ζητήματα θα βρουν τη λύση τους. Ο αμερικάνικος στρατός έχει, άλλωστε, ήδη επενδύσει σχεδόν μισό εκατ. δολ. σε αυτό.

Με απώτερό του στόχο, υποθέτω, την ολοκλήρωση της γκάμας των ψηφιακών λύσεων υποστήριξης πολεμικών επιχειρήσεων;