Μπορεί η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών να βιώνει διαρκείς όσο και έντονες αλλαγές και διακυμάνσεις εδώ και περίπου δυόμιση δεκαετίες, ωστόσο το Bluetooth αποτελεί μια από τις βασικές σταθερές της. Το διττό ερώτημα που γεννάται είναι πόσο ανθεκτικό θα εξακολουθήσει να παραμένει στο χρόνο και με ποιο τρόπο είναι σε θέση να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους telcos;

Αναπόσπαστο κομμάτι της (φορητής) τηλεπικοινωνιακής βιομηχανίας, το Bluetooth από την παρθενική του εμφάνιση το 1994, έχει αποτελέσει τεχνολογία που συνδέει -περίπου- τα πάντα: Από ηχεία και ακουστικά μέχρι βρεφικά εξαρτήματα. Προκειμένου να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της διείσδυσής του, αρκεί να σημειωθεί πως κάτι παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια Bluetooth προϊόντα διατέθηκαν το 2015 σε διεθνές επίπεδο!

Α, και ένα ιστορικό στοιχείο: Την ονομασία του την οφείλει στον βασιλιά Harald Bluetooth, ο οποίος μεταξύ του 940 και του 986 κατάφερε να συνενώσει τις αντιμαχόμενες φατρίες της Σκανδιναβίας. Υπενθυμίζεται πως δημιουργοί της τεχνολογίας του Bluetooth αποτέλεσε μια κοινοπραξία εταιρειών που απαρτιζόταν από τις Intel, Ericsson και Nokia και στη συνέχεια την IBM, οι οποίες και αποφάσισαν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα και μοναδικό ασύρματο στάνταρντ.

Το Bluetooth 5 επαναπροσδιορίζει το IoT
Επιστροφή στα καθ’ ημάς. Μόλις στα μέσα του καλοκαιριού έκανε την εμφάνισή της η καινούρια, όσο και ανανεωμένη τεχνολογία Bluetooth 5, η οποία και υπόσχεται πολύ σύντομα να παρέχει δίκτυα Internet of Things (IoT) δίχως την αναγκαιότητα σύνδεσης, καθώς επίσης προηγμένα beacon και location-based δυνατότητες. Κι αυτό, τόσο σε οικιακό, επιχειρηματικό και βιομηχανικό περιβάλλον.

Η επίσημη παρουσίαση των ανωτέρω αναμένεται να λάβει χώρα το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του ερχόμενου έτους, ενώ φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει την ακτίνα δράσης του και να διπλασιάσει την ταχύτητα των συνδέσεων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την χωρητικότητα των μεταδόσεων δεδομένων ή των beacons δίχως σύνδεση κατά 800%!

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η ανανεωμένη τεχνολογία του Bluetooth 5 αναμένεται να εξασφαλίζει πλούσιες όσο και αξιόπιστες συνδέσεις IoT, οι οποίες με τη σειρά τους θα κάνουν πραγματικότητα τις περιπτώσεις και τα επιμέρους σενάρια για χρήση σε ολόκληρο το σπίτι και σε ολόκληρο το εύρος των κτιρίων. Εξυπακούεται πως οι υψηλότερες ταχύτητες θα συμβάλλουν ώστε να αποστείλουν τα δεδομένα πιο γρήγορα, ενώ τα διευρυμένα επίπεδα μετάδοσης θα δώσουν ξεχωριστή ώθηση στις επόμενης γενιάς connectionless υπηρεσίες, όπως λ.χ. τα beacons, οι πληροφορίες και η πλοήγηση με βάση συγκεκριμένη τοποθεσία κ.ά.

Στελέχη της αγοράς δηλώνουν εξαιρετικά αισιόδοξα για την σημαντική επίδραση στο IoT, που αναμένεται να επιτρέψει στους προγραμματιστές να αναπτύξουν ακόμη καλύτερα προϊόντα για εφαρμογές. Κι αυτό, καθώς με τον τρόπο που μεταδίδουν πληροφορίες οι Bluetooth συσκευές, κινούμενες μακριά από το μοντέλο οι εφαρμογές να συνδυάζονται με συσκευές, θα επαναπροσδιορίσουν σε ένα connectionless Internet of Things περιβάλλον, όπου υπάρχει μικρότερη ανάγκη για το download εφαρμογών ή για την σύνδεση μιας εφαρμογής σε μια συσκευή. Όσο για τον διπλασιασμό της ταχύτητας, αναμένεται να βελτιώσει αισθητά την συνολική εμπειρία των χρηστών, καθώς λ.χ. θα επιτρέψει την μετάδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων δεδομένων στο fitness βραχιόλι ή θα κάνει πράξη την ανανέωση των δεδομένων στα “έξυπνα” ρολόγια στο μισό του χρόνου απ’ ότι απαιτείται σήμερα.

Παράλληλα, χάρη στα μεγαλύτερα payload beacons, θα μπορεί κάποιος να προσθέσει μια web διεύθυνση απευθείας σε κάθε ένα από αυτά, κάτι που σημαίνει πως ο χρήστης-πελάτης θα μπορεί να λαμβάνει απευθείας πληροφορίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν ένας χρήστης σήμερα βρίσκεται σε ένα μουσείο θα πρέπει να διαθέτει μια εφαρμογή, την οποία να ενεργοποιεί έτσι ώστε να λαμβάνει πληροφορίες για κάθε έκθεμα που συναντά όσο κινείται μέσα στους χώρους του. Στο κοντινό μέλλον, όμως, το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του χρήστη θα μπορεί να ανταποκρίνεται απευθείας, λαμβάνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Εάν βρίσκονται έξω από ένα κατάστημα οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουν κάποιο εκπτωτικό κουπόνι μέσω μιας εξειδικευμένης εφαρμογής, αλλά θα αρκεί απλά και μόνο η παρουσία του εκεί. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι εξειδικευμένες location-based υπηρεσίες. Αν μη τι άλλο, θα πρόκειται για μια ακόμη πιο responsive εμπειρία για τους χρήστες.

Πεδίο δόξης λαμπρό για τους telcos
Όπως επισημαίνουν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, οι πάροχοι αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αυτή τη στιγμή στους χρήστες. Τα “έξυπνα” τηλέφωνα θα είναι σε θέση να κάνουν ακόμη περισσότερα πράγματα και ταυτόχρονα να συνδέονται με άλλες συσκευές με ακόμη πιο ευέλικτο τρόπο. Ήδη, κορυφαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν διαρρεύσει πως εξετάζουν μια σειρά από σενάρια, όπως λ.χ. την προσφορά υπηρεσιών ασφαλείας δια μέσω της σύνδεσης κλειδαριών από πόρτες μέσω Bluetooth ή τον πλήρη έλεγχο του φωτισμού και των εν γένει διακοπτών.

Μάλιστα, η τεχνολογία του Bluetooth 5 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της εμβέλειας, αλλά και της κατανάλωσης ενέργειας. Στοιχείο, ιδιαίτερα σημαντικό για μια σειρά εφαρμογές, όπως λ.χ. αυτές του φωτισμού τόσο εντός των σπιτιών όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή, επιτυγχάνεται περιορισμός του χρόνου καθυστέρησης, γεγονός το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στην αξιοπιστία των Bluetooth συνδέσεων, αλλά και των πληροφοριών που διακινούνται σε σαφώς πιο γρήγορες ταχύτητες. Δίχως άλλο, το Bluetooth 5 μπορεί να μην απευθύνεται στον πυρήνα των παρεχόμενων υπηρεσιών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως είναι λ.χ. τα δεδομένα wide area ή τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων, όμως εστιάζει την δυναμική του στις επεκτάσεις των νέων υπηρεσιών για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Όπως προδικάζεται, τα πλεονεκτήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που απορρέουν από το Bluetooth 5 θα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία θα είναι σε θέση να βελτιώσουν την πρόταση αξίας που έχουν για υφιστάμενες εφαρμογές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπως λ.χ. τον “έξυπνο” φωτισμό με Bluetooth. Ένα ακόμη πλεονέκτημα που προκύπτει για τους telcos είναι και η χρήση των beacons ώστε να λαμβάνουν πληροφορίες σε λιανεμπορικά σημεία πώλησης ή ακόμη σε ευρύτερα σημεία αυξημένου ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης καταναλωτικού κοινού.

Η αναγκαιότητα για την απόκτηση DNA mesh δικτύου
Αυτή τη στιγμή, η τηλεπικοινωνιακή αγορά επιχειρεί να προσδιορίσει το τοπίο όπως θα διαμορφωθεί από το 2020 και έπειτα. Όπως αναμένεται, σε έναν διαρκώς αυξανόμενο συνδεδεμένο κόσμο, οι ασύρματες τεχνολογίες θα παίξουν κεντρικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως το Bluetooth οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει ένα καθαρόαιμο DNA mesh δικτύου που θα αφορά τις ομάδες. Κι αυτό, καθώς ένα δίκτυο θα βελτιώσει περαιτέρω την κάλυψη και την αξιοπιστία με τις οποίες επικοινωνούν οι συσκευές μεταξύ τους. Το δε Bluetooth θα κινηθεί από το να συνδυάζεται με χαμηλού ενέργειας ασύρματα δίκτυα, όπου υπάρχει ακόμη σχετικό κενό. Κάτι, που θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για το Bluetooth στο IoT.

Μάλιστα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις σε ότι αφορά στην τεχνολογία mesh που θα βρίσκεται τοποθετημένη επάνω από το Bluetooth και η οποία θα επιτρέπει στις εφαρμογές όπου θα μπορεί να συνδυάζει μια σειρά από στοιχεία, όπως λ.χ. λάμπες και διακόπτες δίχως να απαιτείται η ύπαρξη smartphone ή ακόμη και gateway. Επιπροσθέτως, μέσω mesh θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα το ένα στο άλλο. Νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τους telcos… Όμως, εκτός από τις προαναφερθείσες εφαρμογές, το μέλλον αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας γενιάς Bluetooth Audio, συμπεριλαμβανομένων ακουστικών βαρηκοΐας, ηλεκτρονικών ετικετών αποσκευών, καθώς επίσης και περισσότερο εξειδικευμένες χρήσεις από το infotainment στον τομέα της αυτοκίνησης. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη κατηγορία ήδη γίνονται διεργασίες για την ανάπτυξη εφαρμογών που λ.χ. θα σχετίζονται με αισθητήρες μέτρησης της πίεσης των ελαστικών και της ταυτόχρονης χρήσης Bluetooth chips αντί για καλώδια προκειμένου να τίθενται σε εφαρμογή οι δείκτες, αλλά και για την δημιουργία “έξυπνων” λύσεων για την κίνηση στο δρόμο, όπως την λήψη σημάτων από τα φανάρια προκειμένου να βελτιωθεί αισθητά η ασφάλεια κατά τη διαδικασία της οδήγησης.

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία Bluetooth όχι μόνο δείχνει ανθεκτική, αλλά και ευέλικτη, λαμβάνοντας και αξιοποιώντας τα κελεύσματα των καιρών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες όσο και μεταλλασσόμενες ανάγκες και απαιτήσεις των τελικών χρηστών, της αγοράς, αλλά και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Σήμερα, το Bluetooth δείχνει μια αξιοσημείωτη ωριμότητα, χαράσσοντας την πορεία της τηλεπικοινωνιακής εξέλιξης, καλύπτοντας συσκευές, τον προσωπικό όσο και τον επαγγελματικό χώρο των χρηστών, το IoT και τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η πανταχού παρουσία του, που υποδηλώνεται μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι ενσωματώνεται σε διαφορετικούς τύπους συσκευών, καθοδηγεί τόσο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας όσο και την εμπιστοσύνη στην κοινότητα των προγραμματιστών. Κι αυτό, καθώς γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν εντάσσεται στα γνωστά “πυροτεχνήματα” που κάνουν μια σύντομη παρουσία στην αγορά και εν συνεχεία… εξαφανίζονται. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία με την πάροδο του χρόνου έχει αποδείξει εμπράκτως την χρησιμότητα και προσαρμοστικότητά του στις σημαντικά μεγάλες απαιτήσεις των καιρών.