Η Cisco πρωτοπορεί και παρουσιάζει το Fast IT, μια εντελώς νέα και καινοτόμα δομή και μορφή επιχειρηματικότητας. Απλές, «έξυπνες» και ασφαλείς τεχνολογικές υποδομές, που θέτουν στο περιθώριο σύνθετες λειτουργίες και περιττές ρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια πλήρως αυτοματοποιημένη, προγραμματιζόμενη και ευέλικτη υποδομή. Ο Νίκος Μποτίνης, Regional Sales Manager της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα αναλύει το Cisco Fast IT.

netweek: Κύριε Μποτίνη, τι είναι το Cisco Fast IT, τι περιλαμβάνει και τι προσφέρει;

Νίκος Μποτίνης: Σήμερα, βρισκόμαστε σε διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο κόσμο, που απαιτεί διαφορετικές υποδομές και άλλες μορφές οργάνωσης των ίδιων των εταιρειών. Το Fast IT, λοιπόν, αποτελεί μια ολοκληρωμένη οργανωτική προσέγγιση για τη σύγχρονη μορφή επιχειρηματικότητας. Αποτελεί, δε, ένα εντελώς νέο μοντέλο λειτουργίας ΙΤ, έτοιμο να καλύψει τις απαιτήσεις της Internet of Everything (IoE) εποχής. Συνδυάζει τις σύγχρονες μεταβάσεις των τεχνολογιών cloud, mobility και ασφάλειας, μαζί με την ανάλυση δεδομένων και το Internet of Things (IoT).

Ταυτόχρονα, απλοποιεί τις λειτουργίες και απελευθερώνει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς από περιττές ρυθμίσεις, μεταβολές και τυχόν συντηρήσεις του ΙΤ εξοπλισμού τους, με το να προσφέρει αυτοματοποιημένη, προγραμματιζόμενη και ευέλικτη υποδομή. Με την υλοποίηση του Fast ΙΤ, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί είναι σε θέση να λειτουργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, μέσω ενός συνδυασμού από cloud, on- premise ή ακόμη και off-premise υπηρεσίες.

Ο, δε, όγκος εργασίας και οι λειτουργίες υποδομής μετατοπίζονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες που απορρέουν από την ίδια την επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η υλοποίηση ενός μοντέλου Fast IT από μια επιχείρηση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών της, της τάξεως του 20% έως και 25%! Ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης, που καλείται να λειτουργήσει σήμερα σε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξοικονόμηση μπορεί να απελευθερώσει και να αναδιανείμει μια σειρά από πόρους που θεωρούνται αναγκαίοι για την αναζήτηση και υποστήριξη νέων ευκαιριών, ενώ παράλληλα, παρέχει την απαραίτητη ελευθερία στο ΙΤ να καινοτομεί και να οδηγεί σε θετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα. Συν τοις άλλοις, μέσα από τη σύνδεση ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων και αντικειμένων, συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στη δημιουργία ενός οργανισμού που θεωρείται πραγματικά έτοιμος να ανταγωνιστεί επιτυχώς στην οικονομία του IoE.

netweek: Άρα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων συντελεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Fast IT.

Νίκος Μποτίνης: Σε απόλυτο βαθμό! Με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διενήργησε η IDC, το 30% των market leaders εταιρειών θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση και πιθανόν να πάψουν να υφίστανται κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα! Παράλληλα, το 45% των υψηλόβαθμων στελεχών δεν έχουν καν αντιληφθεί την αναμενόμενη επίδραση που θα έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις ίδιες τις επιχειρήσεις!

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για την παροχή καλύτερων εμπειριών προς τον πελάτη, καθώς και με την επίτευξη της λειτουργικής «ευφυΐας», που συνεπάγεται περιορισμό των εξόδων, ορθολογισμό των διαδικασιών, ενίσχυση της παραγωγικότητας κ.ο.κ. Οι εν λόγω αλλαγές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια «δίνη», η οποία αναπόφευκτα παρασύρει τις εταιρείες και τους κλάδους της οικονομίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά, θα απαιτηθεί η αλλαγή των δομών, του τρόπου λειτουργίας, της ανάπτυξης των προϊόντων και υπηρεσιών, των υποδομών, των εφαρμοζόμενων διαδικασιών κ.ά. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο στην κορυφή της λίστας της συγκεκριμένης «δίνης» βρίσκεται ο κλάδος του ΙΤ, ενώ ακολουθούν αυτοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, του λιανεμπορίου, του τουρισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και της υγείας. Σε δεύτερη φάση έπονται και οι λοιποί κλάδοι της επιχειρηματικής αγοράς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 2020 εκτιμάται πως το 75% των επιχειρήσεων θα έχουν οδηγηθεί στην υιοθέτηση της συγκεκριμένη μορφής του ψηφιακού επιχειρείν. Ωστόσο, εξ’ αυτών μόλις το 30% θα καταφέρει να ακολουθήσει επιτυχώς αυτήν τη διαδικασία!

netweek: Το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια επιχείρηση προκειμένου να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία της ψηφιοποίησης;

Νίκος Μποτίνης: Εκ πρώτης όψεως, πράγματι, ακούγεται τουλάχιστον προβληματικό όταν μια επιχείρηση γνωρίζει πως έχει αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας στη μετεξέλιξή της. Ωστόσο, και η αναμονή ως επιλογή όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την επιτυχία, αλλά αντιθέτως ενισχύει σε δραστικό βαθμό την πιθανότητα αποτυχίας, καθώς χάνεται το όποιο πλεονέκτημα σε επίπεδο χρόνου, ενώ ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός ενδυναμώνει και γίνεται περισσότερο «ευφυής». Παράλληλα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα ανταποκριθεί με καθυστέρηση και θα οδηγηθεί στην αποτυχία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό 30%. Για αυτό και απαιτείται άμεση δράση, με μικρά – αρχικά- βήματα.

Στη Cisco δεν είμαστε υπέρμαχοι των σαρωτικών αλλαγών, καθώς αυτές απαιτούν χρόνο ωρίμανσης, σε βάθος σχεδιασμό, δέσμευση και μια σημαντική επένδυση. Σε καμία περίπτωση, η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μια νύχτα. Αντιθέτως, πιστεύουμε πολύ στην αποτελεσματικότητα των quick wins. Των μικρών βημάτων, δηλαδή, τα οποία στο σύνολό τους αποτελούν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα με θετικό πρόσημο, που με τη σειρά της ωθεί σε νέες επενδύσεις και ακόμη πιο επιτυχημένες στρατηγικά κινήσεις.

netweek: Το εγχώριο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη μετάβαση;

Νίκος Μποτίνης: Θα έλεγα πως αποτελεί μια ιδιαίτερα καλή ευκαιρία, καθώς -πλέον- ανάγεται σε αναγκαιότητα η αναζήτηση και εφαρμογή ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα είναι περισσότερο αποδοτικό. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία πρόκειται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο για τις επιχειρήσεις! Για την ακρίβεια, οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε μια κίνηση, εν συνεχεία απολαμβάνουν τα αρχικά οφέλη σε επίπεδο πελατών, τζίρου, μείωσης λειτουργικών εξόδων και έπειτα στηριζόμενες σε αυτά τα quick wins, αξιοποιούν και επενδύουν αντίστοιχα για την πραγματοποίηση του επόμενου βήματος.

netweek: Ο χώρος του ΙΤ είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις νέες, ψηφιακές προκλήσεις του επιχειρείν με τη σημερινή του μορφή και δομή;

Νίκος Μποτίνης: Θεωρώ πως πρωτίστως απαιτείται η εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογικά μοντέλα και εξοπλισμό. Βέβαια, η πλέον σημαντική διαπίστωση είναι η συνολικότερη αλλαγή που απαιτείται σε επίπεδο επιχειρηματικού σχεδιασμού, βάσει του οποίου «κινείται» η ίδια η επιχείρηση. Η Πληροφορική αποτελεί ένα αξιόπιστο όσο και αποδοτικό «εργαλείο» που θα διευκολύνει τη μετάβαση προς τη σύγχρονη ψηφιακή επιχειρηματικότητα.


netweek: Ποιες είναι οι βασικές αρχές από τις οποίες διέπεται το Fast IT;

Νίκος Μποτίνης: Οι τεχνολογικές υποδομές θα πρέπει να είναι απλές, «έξυπνες» και ασφαλείς. Πρόκειται για το απαιτούμενο τρίπτυχο προκειμένου να εφαρμοστεί με επιτυχία η λογική του Fast IT. Αρχικά, λοιπόν, θα πρέπει να λάβει χώρα η ενοποίηση των σχετικών υποδομών (λ.χ. δίκτυα, storage) που βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα ή ακόμη και σε διαφορετικές τοποθεσίες και silo. Δευτερευόντως, θα πρέπει να είναι «έξυπνες», ώστε να λαμβάνουν και να αξιοποιούν πληροφορίες για τους πελάτες, από το ίδιο το εταιρικό δίκτυο. Για παράδειγμα, στην αλυσίδα των σούπερ-μάρκετ ΜΕΤΡΟ, επιχείρησαν μέσω του WiFi να καταγράψουν την πορεία των πελατών τους στους χώρους των καταστημάτων. Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως στον τομέα της μαναβικής υπήρχε έντονη συγκέντρωση πολλών πελατών σε περιορισμένο χώρο.

Αντιθέτως, στον τομέα των τυροκομικών και των αλλαντικών, οι πελάτες ήταν περισσότερο και ορθολογικότερα κατανεμημένοι. Οπότε, αποφάσισαν και τροποποίησαν πλήρως τη σχετική διαρρύθμιση του χώρου της μαναβικής, ώστε να είναι περισσότερο λειτουργικός και φιλικός προς τους πελάτες. Όσο για την ασφάλεια, θεωρείται ως η «κορωνίδα» του όλου οικοδομήματος. Σήμερα, πλέον, οι παραδοσιακές υποδομές ΙΤ ασφάλειας κρίνονται ανεπαρκείς όσο και ελλιπείς. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν πως η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες: τον τρόπο αντιμετώπισης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση!

Όπως αντιλαμβάνεστε, θεωρείται – περίπου- ως δεδομένο ή αναπόφευκτο μια επιχείρηση να δεχτεί κάποιου είδους επίθεση στα πληροφοριακά της συστήματα. Τα σενάρια για τη δημιουργία μιας περιμέτρου ασφαλείας την οποία δεν πρόκειται να διασπάσει κάποια ψηφιακή απειλή έχουν αποδειχτεί -και στην πράξη- αναποτελεσματικά. Σήμερα, λοιπόν, χρειάζεται να διευρυνθεί η εν λόγω περίμετρος, να υπάρχει “στενή” παρακολούθηση σχετικά με το εάν η επιχείρηση δέχεται κάποια επίθεση. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, να διαπιστωθεί έγκαιρα και ταχύτατα, να εντοπιστεί τι ακριβώς έχει στοχευθεί και φυσικά με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Θα πρέπει, δε, να τονίσω πως οι προαναφερθείσες αρχές ισχύουν σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως μεγέθους, τύπου ή τομέα δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης.

netweek: Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα τη νέα πραγματικότητα που θα επιφέρει το Cisco Fast IT;

Νίκος Μποτίνης: Θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται και κατανοούν την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας, πόσο μάλλον επιχειρήσεις που κατέχουν ηγετική θέση στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και λειτουργούν επί δεκαετίες. Το Fast IT βρίσκεται στο… μικροσκόπιο της διερεύνησής τους και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως το αντιμετωπίζουν αρχικά με σκεπτικισμό, καθώς ουσιαστικά αποτελεί «άγνωστα μονοπάτια» για τους περισσότερους επαγγελματίες του ΙΤ. Μόλις, όμως, λάβουν την απαιτούμενη πληροφορία, αντιλαμβάνονται άμεσα την αξία και τη δυναμική που μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις τους. Γεγονός, το οποίο μας κάνει αισιόδοξους, καθώς τα εν λόγω στελέχη είναι αυτά που ωθούν σε αλλαγές και την υιοθέτηση νέων προτύπων, λειτουργιών και πλαισίων.

Ωστόσο, θα πρέπει να εκλείψει ο τυχόν φόβος απέναντι στο «άγνωστο», καθώς η Cisco και οι συνεργάτες της εγγυώνται τη μεταφορά της απαιτούμενης γνώσης, την έμπρακτη υποστήριξη, τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται προκειμένου το νέο μοντέλο να αποδειχτεί επωφελές όσο και λειτουργικό για τους ίδιους τους πελάτες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε το Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και αφορούσε το δείκτη ψηφιακής εξέλιξης, η Ελλάδα βρισκόταν σε σχετικά καλή θέση σε ότι σχετίζεται με την επένδυση σε νέες τεχνολογίες, ενώ φαίνεται πως κατά το κοντινό παρελθόν είχε αναπτύξει έναν καλό ρυθμό υιοθέτησης.

Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η ταχύτητα και ταυτόχρονα να επεκταθεί το εύρος, δηλαδή οι κλάδοι που πραγματοποιήθηκαν οι επενδύσεις. Γιατί, η αλήθεια είναι πως πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις σε λίγους κλάδους. Εκτιμώ, λοιπόν, πως η ελληνική αγορά βρίσκεται στο μεταίχμιο, ενώ χρειάζεται να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Σε αυτό το τοπίο, εμφανίζονται και ξεχωρίζουν επιχειρήσεις που προχωρούν δυναμικά, υλοποιώντας νέες τεχνολογικές επενδύσεις προς την κατεύθυνση της ψηφιακής λειτουργίας. Η έγκαιρη επένδυση είναι σημαντικός παράγοντας προς την επιτυχία!

netweek: Χώρος και ευκαιρίες δράσης για τις ελληνικές ΙΤ επιχειρήσεις υπάρχει στο υπό διαμόρφωση τοπίο;

Νίκος Μποτίνης: Ασφαλώς και υπάρχει. Εστιάζεται, δε, κυρίως στο integration. Για την ακρίβεια, οι εγχώριες ΙΤ επιχειρήσεις και οι software developers μπορούν να αποτελέσουν συνδετικό κρίκο μεταξύ της μετάβασης στο νέο κόσμο και της τεχνολογίας που παράγουν οι ΙΤ κατασκευαστές. Η πρόκληση είναι μεν υπαρκτή, ωστόσο η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στις ελληνικές επιχειρήσεις Πληροφορικής θεωρείται τέτοια, που μπορεί να τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο σχετικό εγχείρημα, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων. Φυσικά απαιτείται η ύπαρξη κάποιας μορφής επένδυσης, η οποία ωστόσο θα αποσβεστεί γρήγορα και σε πολλαπλάσιο βαθμό από την εξαγωγή της τεχνογνωσίας και της ανάπτυξης σχετικών λύσεων.

netweek: Να υποθέσουμε πως η Cisco έχει εφαρμόσει και υλοποιήσει σε κάποιο βαθμό το Fast IΤ;

Νίκος Μποτίνης: Πράγματι, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση στο Fast IT από το 2008, παρά το γεγονός ότι τότε η τεχνολογία ήταν ανώριμη! Συγκεκριμένα, κάτι παραπάνω από 70.000 υπάλληλοι της Cisco σε ολόκληρο τον κόσμο, πραγματοποιούν παραγγελίες και «αγορές» τεχνολογικού εξοπλισμού και εφαρμογές, που θεωρούνται αναγκαίες για την καθημερινή τους εργασία, μέσω ενός portal, του e-store της εταιρείας. Όσο για τη διαδικασία είναι απλή όσο και γρήγορη: ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος έχει ανάγκη να ανανεώσει ή να εγκαταστήσει μια εφαρμογή ή ένα μηχάνημα. Προβαίνει στη σχετική παραγγελία μέσω του portal και η σχετική πληροφορία προωθείται στον manager του, ο οποίος θα προχωρήσει στην αντίστοιχη έγκριση ή μη.

Αυτομάτως, ακολουθεί η αντίστοιχη χρέωση στο συγκεκριμένο τμήμα και η αποστολή του link μέσω του οποίου μπορεί να γίνει το download της ζητούμενης εφαρμογής και η ενημέρωση για τη διαδικασία αποστολής του hardware εξοπλισμού. Και όλα αυτά, σε διάστημα μερικών λεπτών της ώρας! Πρόκειται για την υλοποίηση στην πράξη του ψηφιακού επιχειρείν και της «έξυπνης» λειτουργίας μιας επιχείρησης στο πλαίσιο που ορίζει το Fast IT, μέσω πέντε βημάτων που οδηγούν στην πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών και των εσωτερικών χρεώσεων.

netweek: Από την πλευρά της Cisco, έχετε προβεί σε μια κατηγοριοποίηση των αγορών που σας ενδιαφέρουν πιο πολύ στη χώρα μας;

Νίκος Μποτίνης: Φυσικά. Σε πρώτη φάση έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, της υγείας, καθώς επίσης και σε αυτόν της αγροτικής παραγωγής. Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση έχει γίνει με γνώμονα περισσότερο το τι καινούργιο σε επίπεδο δημιουργικότητας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία ένας επιχειρηματικός- επαγγελματικός τομέας και λιγότερο σε σχέση με την αξία ή το μέγεθός του.