Ενας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι του IT αντιμετωπίζουν το cloud με κάποιο σκεπτικισμό είναι ότι φοβούνται ότι ο ρόλος τους δεν θα είναι απαραίτητος, αν η υποδομή και οι εφαρμογές τους, ή μέρος αυτών μεταφερθεί στο cloud.

Η αντιμετώπιση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη και ανθρώπινη. Αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να φέρουμε στο παιχνίδι κάποιες παραμέτρους που προκύπτουν από έρευνες  που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό και σχετίζονται με το cloud.

Σύμφωνα με έρευνα της IBM, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα στραφούν στο cloud ώστε να ενεργοποιήσουν εκ νέου τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα, θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ο βασικότερος σχετίζεται με την προσπάθεια των business leaders να κεφαλαιοποιήσουν το πόσο δημοφιλή γίνονται τα social media. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επιχειρήσεις, οι οποίες αγκαλιάζουν τη δύναμη μετασχηματισμού του cloud θα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον αγώνα παρουσίασης νέων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και στην απόκτηση νέων αγορών και ροών εσόδων.

Οπως είναι εύκολο να αντιληφθούμε καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στις παραπάνω προοπτικές.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω θα πρέπει να αναφέρουμε τα συμπεράσματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε η IDC με χορηγό τη Microsoft και μέσα από την οποία προκύπτει ότι μέχρι το 2015 θα δημιουργηθούν 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω του cloud computing. Από αυτές τις εργασίες, παραπάνω από τις μισές θα αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (όπως ορίζονται από την IDC), ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις αφορούν τους χώρους του banking, των επικοινωνιών και συγκεκριμένων κατασκευαστικών βιομηχανιών. Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα, το cloud computing δεν θα αντικαταστήσει όλα τα legacy IT συστήματα μέσα στις επιχειρήσεις και με άλλα λόγια δεν θα εξαφανίσει θέσεις εργασίας. Από την άλλη όμως και ο άνθρωπος του IT που θέλει να συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη επιχείρησή του, θα πρέπει να γνωρίζει και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες όπως το cloud computing.