Μπορεί το φετινό Oracle Open World να πέτυχε ρεκόρ συμμετοχής με 47.000 εγγραφές, αλλά σίγουρα το πιο εντυπωσιακό του μέχρι τώρα κομμάτι ήταν η πρώτη ομιλία – για πρώτη φορά στην ιστορία του συνεδρίου θα υπάρχει και δεύτερη - του Larry Ellison.

Του απεσταλμένου μας Γιάννη Μουρατίδη

[San Francisco] Για περισσότερο από μια ώρα ο πρόεδρος της Oracle μίλαγε για το νέο super σύστημα, το οποίο ενσωματώνει  networking, server και storage σε μια μονάδα και δίνει επιδόσεις πολλαπλάσιες του ανταγωνισμού.

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν προσθέσουμε την πληροφορία ότι λίγο πριν την ομιλία του Ellison, η HP είχε μια ώρα ομιλίας με την Ann Livermore, Executive Vice President, η οποία  μαζί με δύο ακόμα executive στελέχη της εταιρείας εκθείασαν τα προϊόντα της εταιρείας και ειδικά τις ολοκληρωμένες λύσεις για public και private clouds. Φυσικά, ο πρώην CEO της  HP και νυν πρόεδρος της Oracle, Mark Hurd, ήταν στο ακροατήριο και χειροκροτούσε.

Και για να βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα, ο Ellison σύγκρινε τις επιδόσεις του super συστήματος της Oracle, το οποίο προσωρινά ακούει στο όνομα “Exalogic” (για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες http://www.oracle.com/us/corporate/press/173459) με ένα SNP σύστημα της IBM, το 795, κάνοντας το δεύτερο να φαίνεται σαν 1400αρι αυτοκίνητο 2 τόνων σε αυτοκινητόδρομο μεγάλης ταχύτητας. Φυσικά, η IBM είναι partner της Oracle, ενώ όπως και η HP είναι και χορηγοί του συνεδρίου.

Η ισχύς δεν θα είναι το μόνο πλεονέκτημα του Exalogic.

Οι μηχανικοί της Oracle έχουν φροντίσει ώστε τα υποσυστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους με ελάχιστη καθυστέρηση και επιπλέον να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο και τη δυσκολία συντήρησης. Περισσότερες από 5 φορές στην ομιλία του, ο Ellison τόνισε ότι το Exalogic θα αναβαθμίζεται με ένα μόνο patch file που θα κάνει update όλα τα υποσυστήματά του. Το file αυτό θα έχει περάσει από τον έλεγχο των μηχανικών της Oracle και θα είναι βέβαιο ότι θα τρέχει χωρίς πρόβλημα σε όλα τα Exalogic.

Αν η απορία σας είναι πως μπορεί να γίνει αυτό, αφού κάθε σύστημα έχει δικό του configuration, η απάντηση είναι ότι τα Exalogic θα είναι τυποποιημένα. Η τυποποίηση εκτός των άλλων θα ανάγει την επίλυση ενός προβλήματος στο Exalogic της X εταιρείας σεν πρόληψη για όλα τα υπόλοιπα Exalogic συστήματα που θα είναι εγκατεστημένα ανά τον κόσμο.

Ίσως το γεγονός ότι ο Ellison θα έκανε αυτήν την ανακοίνωση μπροστά σε senior στελέχη των νυν συνεργατών και σύντομα συνεργατών – ανταγωνιστών του εξηγεί γιατί ανέβηκε στη σκηνή αγχωμένος και ιδρωμένος.. Αν και δεν επιτρέπονταν όπλα στην αίθουσα, ποτέ δεν ξέρεις.

Ανατροπών συνέχεια
“Καλό το Red Hat Linux θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε, αλλά δυστυχώς δεν είναι ένα σύστημα που μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις”. Αυτό είπε ο Larry Ellison  πριν παρουσιάσει το νέο”unbreakable kernel” του Oracle Linux, το οποίο θα χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Exalogic με εναλλακτική πρόταση το Solaris. “Φυσικά”, συμπλήρωσε ο Ellison, “οι πελάτες μας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Red Hat Linux και τους υποσχόμαστε πλήρη συμβατότητα, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο αργό, λιγότερο ευέλικτο και περισσότερο ανασφαλές”. Κοινώς το πιάσατε το υπονοούμενο.

Ο χάρτης της πληροφορικής αλλάζει
Η κίνηση της Cisco πριν από ένα περίπου χρόνο να ανακοινώσει την είσοδο της στην αγορά των servers, φαίνεται πως έδωσε το έναυσμα για μια στρατηγική ανακατανομή δυνάμεων όλων των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Oracle, η οποία αναμένεται να αλλάξει το χάρτη της αγοράς και να οδηγήσει στο επόμενο στάδιο εξέλιξης το cloud computing.

΄Όσον αφορά τον ορισμό του cloud computing, ο Ellison φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η Oracle αναγνωρίζει ως cloud computing, το μοντέλο που χάραξε η Amazon με την υπηρεσία EC2, δηλαδή ένα δυναμικό μοίρασμα πόρων, μέσω εικονικών συστημάτων ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και όχι το μοντέλο της Salesforce.com, η οποία απλά μοιράζει μια εφαρμογή σε πολλούς χρήστες.

Οι αλλαγές που θα λάβουν χώρα αξίζουν ευρύτερης ανάλυσης, προκειμένου να αποκαλύψουν τις τάσεις που θα δημιουργήσουν και την εικόνα του νέου τοπίου. Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τις τελευταίες εξελίξεις και επιστρέφοντας θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τα δεδομένα και τον τρόπο που αυτά θα αλλάξουν το παιχνίδι στην αγορά πληροφορικής.