Από τις 10 Δεκεμβρίου, πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν όχι μόνο το όνομα, αλλά και τη γλώσσα στην οποία θα εμφανίζεται η διεύθυνσή τους στο διαδίκτυο.

Tα Διεθνοποιημένα Ονόματα Τομέα (ΔΟΤ/IDNs) με Τομέα Ανωτάτου Επιπέδου .eu, δίνουν τη δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δείξουν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα  κατοχύρωσης ονόματος τομέα με χαρακτήρες από όλο το λατινικό, το ελληνικό και το κυριλλικό αλφάβητο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για εταιρείες, όσο και για πολίτες να προβληθούν στη μητρική τους γλώσσα με μια διαδικτυακή διεύθυνση .eu.

Σε ποιους «μιλάει» η νέα δυνατότητα
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη δυνατότητα αυτή τίθενται οι επιχειρήσεις οι επωνυμίες των οποίων φέρουν ειδικούς χαρακτήρες ή τονισμό που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο λατινικό αλφάβητο. Η δυνατότητα να καταχωρήσει μια ελληνική επιχείρηση το domain name της στη γλώσσα της, την καθιστά πιο εύκολα αναγνωρίσιμη μέσω της ιστοσελίδας της. Ακόμα και σε περιπτώσεις χωρών όπως η Γερμανία, οι διαφορές στην προφορά των λέξεων που οφείλονται στον τονισμό, φέρνει κάποιες εταιρείες αντιμέτωπες με το εξής πρόβλημα: το όνομα του domain τους δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό της εταιρείας τους.

Στόχος της υπηρεσίας του EURid είναι να προσδώσει άλλη μία εναλλακτική, χωρίς σαφώς να καταργεί τη βασική επιλογή των ενδιαφερόμενων να κατοχυρώνουν διευθύνσεις γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες.

Ευκολία εντοπισμού
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικτυακής παρουσίας μιας εταιρείας ή φορέα είναι η ευκολία εντοπισμού του μέσα από μηχανές αναζήτησης. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να υπογραμμίσουμε ότι οι μηχανές αναζήτησης λειτουργούν εξίσου καλά με τα διεθνοποιημένα ονόματα τομέα, όπως και με λατινικούς χαρακτήρες. Επειδή ακριβώς οι μηχανές αναζήτησης ανατρέχουν στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων, η γλώσσα στην οποία παρουσιάζεται το domain name δεν επηρεάζει την αναζήτηση. Ακόμα και πριν τεθούν σε λειτουργία τα IDNs, όταν αναζητούσαμε στο Google μια λέξη γραμμένη στα ελληνικά, λαμβάναμε σχετικά αποτελέσματα ελληνικών ιστοσελίδων.

Οσοι .eu, προσέλθετε
Κατά την πρώτη ώρα της πρώτης ημέρας της καταχώρησης των IDNs, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 38.172 εγγραφές διευθύνσεων, κυρίως σε γερμανικούς, τσέχικους και γαλλικούς χαρακτήρες. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις προβλέπουν την καταχώρηση 50.000 με 100.000 IDNs μέσα στο προσεχές διάστημα. Περίπου 3.000 διευθύνσεις είχαν δεσμευτεί εξ αρχής, κατόπιν σχετικής ζήτησης κυβερνητικών φορέων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η διαδικασία και το κόστος καταχώρησης δεν διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα για ένα domain name με λατινικούς χαρακτήρες. Θα προκαλούσε ανησυχία εάν ένα ελληνικό domain name στοίχιζε περισσότερο από ένα αντίστοιχο λατινικό!

Ως φορέας που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε την ευθύνη να υποστηρίζουμε ισότιμα όλες τις γλώσσες που αντιπροσωπεύουν τις χώρες-μέλη. Αυτό σημαίνει παράλληλα ότι, εάν η ΕΕ δεχθεί κάποια στιγμή νέες χώρες-μέλη και αναγνωρίσει τις γλώσσες τους ως επίσημες γλώσσες της Ενωσης, τότε και εμείς θα τις προσθέσουμε στις υπηρεσίες μας.

Ο Marc Van Wesemael είναι Γενικός Διευθυντής του EURid.