Tο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2009 στην Αθήνα, το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων (MCIS’09).

Η συγκεκριμένη διεθνής συνάντηση θεωρείται από τις πιο σημαντικές στο χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων διεθνώς και είναι επίσημο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΑΙS) με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επεξεργασίας Πληροφοριών (IFIP). Αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 εμπειρογνώμονες (από 40 και πλέον χώρες), με 150 ομιλίες, κυρίως από τις χώρες της Μεσογείου, για να συζητήσουν θέματα των Π.Σ., όπως νέες εφαρμογές/υπηρεσίες, νέες τεχνικές ανάπτυξης συστημάτων, αναγκαίες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις, πρωτοποριακές περιπτώσεις (best-practices), εξελίξεις σε θέματα τεχνολογιών και υποδομών, μελλοντικά σενάρια αξιοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων κ.λπ.

Τιμητική για την Ελλάδα η διοργάνωση
Το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ήδη μεγάλο για το MCIS 2009 και αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί επιστήμονες από κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Ευρώπης και Μεσογείου, όπως ο Prof. Becker (Γερμανία), Prof. Willcocks (Αγγλία), Prof. Avison (Γαλλία), Prof. Dogan (Τουρκία), Prof. Irani (Αγγλία) κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι 8 διεθνή επιστημονικά περιοδικά εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να εκδώσουν ειδικά αφιερώματα από τις εργασίες του συνεδρίου: European Journal of I.S., I.T. for Development, Journal of I.S. Security, AIS Transactions of Enterprise Systems, International Journal of Electronic Governance, Journal of Hospitability and Tourism Technology, International Journal of I.S. in the Service Sector, International Journal of Internet Marketing and Advertising.

Η τιμητική διάκριση για την χώρα μας να οργανώσει αυτό το συνέδριο σηματοδοτεί την διεθνή αναγνώριση για την υψηλού επιπέδου εμπλοκή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του  ΟΠΑ με τα Πληροφοριακά Συστήματα (εκπαίδευση και έρευνα) και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει το συγκεκριμένο τμήμα στα Πληροφοριακά Συστήματα (με γνωστά Πανεπιστήμια όπως Cambridge, LSE, MIT, INSEAD κλπ.) αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS).

Το Τμήμα λειτουργεί μόνο για 9 χρόνια αλλά ήδη διδάσκουν 12 καθηγητές στο επιστημονικό χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν ήδη αποφοιτήσει πάνω από 250 απόφοιτοι από την κατεύθυνση σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα και έχουν ήδη πάρει το διδακτορικό τους 22 διδάκτορες στα Πληροφοριακά Συστήματα που οι περισσότεροι ήδη εργάζονται σε Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.


Πρακτική διάσταση
Το συνέδριο έχει πολύ ενδιαφέρον και για τους επαγγελματίες της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Πολλές παρουσιάσεις αναφέρονται σε εφαρμογές πληροφοριακών συστημάτων (τεχνολογίες, εφαρμογή, αποδοχή από τους χρήστες, ετοιμότητα του οργανισμού κλπ.). Επίσης, παράλληλα με τις επιστημονικές εργασίες οργανώνονται 3 παράλληλες εκδηλώσεις όπου κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν τις εξελίξεις σε σημαντικά θέματα εφαρμογών ή τεχνολογιών των πληροφοριακών συστημάτων που ενδιαφέρουν κυρίως την Ελλάδα και τις περισσότερες Μεσογειακές χώρες.

Συγκεκριμένα:
· «Αξιοποίηση της Πληροφορικής στην Υγεία» με οργανωτές τους: Michael Gibbs (Cisco Systems), John Gomez (Eclipsys), Mohamed Kabeil (Nicholls State University), Alexandros Veletsos (DeVry University)
· «Εφαρμογές Πληροφορικής στον Τουρισμό» με οργανωτές τους: Andrew Frew (Queen Margaret University), Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
· «Επιχειρηματικά Μοντέλα και Πληροφοριακές Τεχνολογίες για Υπηρεσίες» με οργανωτές τους: Vincento D’Andrea (Univ. of Trento), G.R. Gangadharan (Novey), Renato Iannella (National ICT Australia), Michael Weiss (Carleton University).

Μεταξύ των επίσημων ομιλητών θα είναι οι έλληνες καθηγητές Καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος (Γεν. Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Υπουργείο Οικονομικών) που θα αναφερθεί στην πιο επιτυχημένη εφαρμογή ηλεκτρονικών διακυβερνήσεων (TAXIS) στην Μεσόγειο, Καθ. Χαρίδημος Τσούκας (Univ. of Warwick & ALBA με παγκόσμια επιστημονική αναγνώριση στις Οργανωσιακές Σπουδές) που θα αναφερθεί στις κοινωνικές/οργανωσιακές διαστάσεις των Πληροφοριακών συστημάτων και Δρ. Κωνσταντίνος Γλυνός (Διευθυντής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που θα αναφερθεί στις υπάρχουσες διακρατικές συνεργασίες στην Μεσόγειο σε θέματα υποδομών, εφαρμογών και ερευνητικών προγραμμάτων πληροφορικής.

Θεωρούμε ότι το Μεσογειακό Συνέδριο Πληροφοριακών Συστημάτων θα δώσει την ευκαιρία στα στελέχη πληροφορικής της χώρας μας να συμμετάσχουν στα διεθνή δρώμενα των πληροφοριακών συστημάτων και να αποκομίσουν σημαντική τεχνογνωσία από τους ειδικούς που «καθορίζουν» την εξέλιξη του κλάδου.

Επίσης θα δώσει σε ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής τη δυνατότητα του networking γιατί θα έρθουν στελέχη / ερευνητές / εμπειρογνώμονες από πολλές Μεσογειακές χώρες που είναι μια σημαντική αγορά για πρωτοποριακές εφαρμογές και υπηρεσίες πληροφορικής.

Info
Τo συνέδριο θα διεξαχθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πατησίων 76) που είναι εύκολα προσβάσιμες για τους έλληνες σύνεδρους. Για τους έλληνες ειδικούς της Πληροφορικής που θέλουν να παρακολουθήσουν το MCIS 2009 υπάρχει ειδική τιμή εγγραφής (€305) που καλύπτει επίσης και την ετήσια συνδρομή για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS) που προσφέρει πολλές υπηρεσίες στον ειδικό της πληροφορικής (μόνο η ετήσια συνδρομή στο AIS ανέρχεται σε €125). Την ευθύνη της τοπικής οργάνωσης την έχουν τα Εργαστήρια Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) και Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης (IST) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο site του Συνεδρίουκαι στο τηλέφωνο 210-8203685 (κ. Μαρία Τσαούσογλου).