Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι μπορούν με το multitasking να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Αλλά μήπως αυτό είναι ένας μύθος; Δυστυχώς, οι εγκέφαλοί μας δεν είχαν κατασκευαστεί για να κάνουν πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα.

Οι εγκέφαλοί μας έχουν σχεδιαστεί για να επικεντρώνονται ΜΟΝΟ σε ένα πράγμα τη φορά (monotasking). Έτσι, εάν τους «βομβαρδίζεις» ταυτόχρονα με άλλες πληροφορίες, απλά υπάρχει επιβράδυνση και μείωση της παραγωγικότητας. Ο νευροεπιστήμονας Earl Miller από το MIT σημειώνει: «Οι εγκέφαλοί μας είναι ΔΕΝ είναι καλωδιωμένοι για να κάνουν multitasking. Όταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι κάνουν multitasking απλώς κάνουν γρήγορα αλλαγή από την μία εργασία στην άλλη. Και κάθε φορά που κάνουν αλλαγή, υπάρχει γνωστικό κόστος». Αυτή η συνεχής εναλλαγή εργασιών ενθαρρύνει τον εγκέφαλο σε κακές συνήθειες. Όταν έχουμε ολοκληρώσει μια μικρή εργασία (π.χ. αποστολή email, ή post στο Internet), λαμβάνουμε μια κουταλιά ντοπαμίνης που είναι η ορμόνη της ανταμοιβής μας. Επειδή ο εγκέφαλός μας αγαπά την ντοπαμίνη, μας ενθαρρύνει να κάνουμε συνεχώς switching μεταξύ μικρών εργασιών που μας δίδουν τη στιγμιαία ικανοποίηση και την ντοπαμίνη ταυτόχρονα.

Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο βρόχο ανάδρασης (feedback loop) που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε ολοκληρώσει άπειρα πράγματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε κάνει και πολλά. Πολλοί αναφέρουν ότι ο έλεγχος του e-mail, του Twitter ή του Facebook, προκαλεί νευρικό εθισμό. Επίσης, αυξάνεται δραματικά το «context switching»: ο χρόνος που χάνει ο εγκέφαλός μας για να θυμηθεί που ήταν και να επανέλθει στην προηγούμενη εργασία που κάναμε.

Το multitasking μειώνει την ποιότητα και την αποδοτικότητα εργασίας μας
Το multitasking καθιστά πιο δύσκολη την οργάνωση των σκέψεών μας και το φιλτράρισμα άσχετων πληροφοριών και μειώνει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της δουλειάς μας. Μια μελέτη του University of London έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν multitasking είχαν σημαντική μείωση του IQ. Το multitasking έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του stress. Έτσι, αφήνοντας τον εγκέφαλό μας να κάνει mustitasking και να αλλάζει ταχύτητες συνεχώς, μας γεμίζει με stress και μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι ακόμη και στην αρχή της ημέρας. Ο μεγαλύτερος προβοκάτορας του multi-tasking είναι δυστυχώς το Inbox του e-mail.

Αυτό μπορεί να μειώσει το IQ 10 μονάδες. Μια μελέτη του McKinsey Global Institute διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ξοδεύουν 28% του χρόνου τους εβδομαδιαίως για τον έλεγχο του e-mail τους. Εάν το e- mail είναι προβληματικό, το texting είναι χειρότερο. Μια αποτελεσματική προστασία από την «πνευματική σφαγή» του multi- tasking είναι να απενεργοποιήσουμε τα email notifications και να ελέγχουμε το email λίγες φορές την ημέρα.

Το multitasking για τους άνδρες είναι χειρότερο
Στους άνδρες το multitasking μπορεί να ρίξει το IQ μέχρι και 15 μονάδες – γνωστικό ισοδύναμο ενός 8χρονου. Η ζημία θα μπορούσε να είναι μόνιμη. Νέα έρευνα αποδεικνύει την πιθανότητα ότι η γνωστική βλάβη που σχετίζεται με το multitasking θα μπορούσε να είναι μόνιμη. Μια έρευνα από το University of Sussex έτρεξε μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) σε εγκεφάλους ατόμων που ξοδεύουν χρόνο σε πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα (τηλεόραση ενώ γράφουν γραπτά μηνύματα). Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι τα άτομα που έκαναν multitasking πιο συχνά είχαν μικρότερη πυκνότητα στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου του εγκεφάλου.

Αυτή είναι η περιοχή είναι υπεύθυνη για τον συναισθηματικό έλεγχο. Το μειονέκτημα αυτής της έρευνας είναι ότι δεν απέδειξε εάν το multitasking ευθύνεται για αυτό το πρόβλημα στον εγκέφαλο ή ότι το πρόβλημα του εγκεφάλου οδηγεί σε συνήθειες multitasking. Συμπέρασμα; Το multitasking δεν είναι δεξιότητα να προστεθεί στο βιογραφικό, αλλά κάτι που πρέπει να σταματήσει. Η τεχνική Pomodoro με 25λεπτα time slots μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποφυγή του multitasking.

Ref: https://medium.com/life-tips/multitasking-is-killing-your- brain-79104e62e930

Θεοφάνης Γιώτης, PMP®, MSc, Ph.D. C. – [email protected]
Ο Θεοφάνης Γιώτης είναι ιδρυτής και Managing Partner της 12 PM Consulting, συνιδρυτής και Πρόεδρος του PMI GREECE καθώς και CEO της ITEC-CONSULTING. Εχει 22+ έτη εμπειρίας στη σχεδίαση, υλοποίηση και διαχείριση έργων Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.