Μέχρι κάποια στιγμή στην ιστορία των υπολογιστών, υπήρχε μια μακρά λίστα από πράγματα που τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να κάνουν από μόνα τους: να παίξουν σκάκι, να μεταφράσουν ποίηση, να σκουπίσουν το πάτωμα, να οδηγήσουν το αυτοκίνητο κ.λπ.

Η λίστα αυτή, ωστόσο, μικραίνει χρόνο με το χρόνο και ο κύκλος «δραστηριοποίησης» των υπολογιστών ανοίγει απειλητικά. Στα σιλικονένια «δίχτυα» τους πέφτει πλέον και η ίδια η δημοσιογραφία. Η εταιρεία Narrative Science έχει δημιουργήσει λογισμικό που επιτρέπει στους υπολογιστές να αρθρογραφούν …άνευ δημοσιογράφου.  Για να πάρετε μια γεύση από το νέο αυτόν τύπο «τυφλού συστήματος,» διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα κάλυψης αγώνα ράγκμπι:

«Η ομάδα του Wisconsin έχει το προβάδισμα για τη νίκη, καθώς προηγείται με 51-10 μετά το τρίτο τέταρτο του αγώνα. Το Wisconsin διεύρυνε τη διαφορά του, όταν ο Russell Wilson βρήκε τον Jacob Pedersen σε ένα touchdown που άλλαξε το σκορ σε 44-3…».

Το λογισμικό της Narrative Science είναι σε θέση να εξάγει συμπεράσματα μέσα από το ιστορικό των δεδομένων που έχει συλλέξει στο παρελθόν, αλλά και από την εξέλιξη και τα αποτελέσματα των προηγούμενων αγώνων. Για να μπορεί να γράφει ένα άρθρο με άποψη, το λογισμικό μαθαίνει έννοιες όπως η «ατομική προσπάθεια», η «ομαδική προσπάθεια» και ο «πρώτος σκόρερ». Μετά, το λογισμικό αποφασίζει ποιο στοιχείο είναι τελικά το πιο σημαντικό για τον συγκεκριμένο αγώνα και ξεκινά το άρθρο του από αυτό. Τα δεδομένα καθορίζουν επίσης το λεξιλόγιο και το συναίσθημα του άρθρου. Εάν το σκορ είναι άνισο, για παράδειγμα, ο αγώνας θα  περιγραφεί ως «συντριβή» και όχι σαν «νίκη». Σε τέτοιο βαθμό θα εξελιχθεί η «πένα» της τεχνολογίας, που ο ο Dr. Hammond της Narrative Science προβλέπει ότι, σε πέντε χρόνια, το βραβείο Πούλιτζερ θα το κερδίσει υπολογιστής.

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι μόνο ένα από αυτά που αναμένεται να «χτυπήσει» η εξέλιξη της τεχνολογίας. Η ίδια απειλή ισχύει για μια σειρά από λαμπερές ειδικότητες, η «ειδική γνώση» των οποίων βρίσκει τον δρόμο της προς την κωδικοποίηση.

Η αντικατάσταση των εξειδικευμένων επαγγελματιών από υπολογιστές, σίγουρα αποτελεί ελκυστικό σενάριο για τη βελτίωση των οικονομικών πολλών επιχειρήσεων. Λέτε να τρίζει το… πληκτρολόγιό μας;