Η εταιρεία Αφοι Καρπάθιοι και Ξάνθος Τσαπάρας Ο.Ε. επέλεξε να μηχανοργανώσει τις δραστηριότητές της από το ξεκίνημα της λειτουργίας της. Το ξεχωριστό στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι ότι έχει 3 διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Η «Αφοί Καρπάθιοι και Ξάνθος Τσαπάρας Ο.Ε.» είναι μια νεοσύστατη εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε κεντρική περιοχή του Βοτανικού, διατηρώντας ένα φιλικό, οικείο και σύγχρονο Market, το οποίο είναι ικανό να καλύψει τις κύριες αγορές της εβδομάδας, καθώς και καθημερινές αλλά και αυθόρμητες αγορές που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, διατηρεί ένα Αναψυκτήριο υψηλής επισκεψιμότητας που βασίζεται στην ποικιλία των προϊόντων και στην ποιότητα, καθώς και ένα οπωροπωλείο που καλύπτει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Στόχος της εταιρείας είναι να αναδειχθεί στην περιοχή ως ένα εδραιωμένο και αναγνωρισμένο όνομα, συνώνυμο της ποιότητας, της ποικιλίας και της αξιοπιστίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πήρε την απόφαση από το ξεκίνημά της να επενδύσει σε αναπτυγμένη τεχνολογική υποδομή, που θα της εξασφαλίσει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης.

Σχεδόν τα πάντα από την αρχή
Κάθε μια από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας είχε ένα κοινό τόπο αναγκών, αλλά παράλληλα υπήρχε και ανάγκη διαφοροποίησης. Επομένως, η έρευνα κινήθηκε προς μια εφαρμογή που, αν και τυποποιημένη, θα μπορούσε εξ’ αρχής να καλύψει το κάθε κατάστημα και να παρέχει κεντρικό έλεγχο.

Η τελική επιλογή ήταν το λογισμικό DCRS της Data Communication, το οποίο πέτυχε την καλύτερη σχέση κόστους/αξίας. Ο μεταπωλητής του λογισμικού ήταν, πρακτικά, ο άμεσος συνεργάτης της εταιρείας, καθώς με δική του μέριμνα έγινε η επιλογή των κατάλληλων συστημάτων hardware, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση της εφαρμογής.

Το μηχανογραφικό σύστημα συνεργάστηκε με μεγάλο εύρος περιφερειακών συσκευών (π.χ. πολυεστιακά barcode readers, δικτυακές-σειριακές ζυγαριές, συρτάρια, φορητά τερματικά, κάμερες, μηχανήματα εκκαθάρισης πιστωτικών καρτών, φορολογικούς μηχανισμούς, θερμικούς εκτυπωτές), ενώ επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν και οθόνες αφής.

Επιπλέον το σύστημα ανέλαβε τη διαχείριση βαρδιών εργαζομένων, τον έλεγχο των συναλλαγών και το κλείσιμο ταμείου, τον έλεγχο των καρτών πιστότητας πελατών (loyalty cards) και, τέλος, παρέχει μια διαρκή και ενιαία εικόνα των καταστημάτων.

Άμεσα ετοιμοπόλεμο το σύστημα
Η εφαρμογή DCRS συνοδεύεται από έτοιμη βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό των ειδών που χρησιμοποιούνται από τα περισσότερα Super Market. Ετσι, η εταιρεία δεν χρειάστηκε να δημιουργήσει παρά μόνο ελάχιστους νέους κωδικούς/είδη. Οι χρήστες της εφαρμογής (πωλητές και διαχειριστές) εκπαιδεύθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, αφομοίωσαν το σύστημα και λειτούργησαν από την πρώτη κιόλας μέρα, χωρίς κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

Η διαχείριση των σημείων πώλησης και των περιφερειακών συσκευών γίνεται κεντρικά – π.χ. το κάθε ταμείο ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) αναφορικά με τις τιμές, τα νέα είδη και τα υπόλοιπα αποθήκης. Το ίδιο και οι ζυγιστικές μηχανές, που εκδίδουν τα αυτοκόλλητα που θα χρησιμοποιηθούν πάνω στα προϊόντα.

Με τη χρήση φορητού τερματικού (PDA), ο υπεύθυνος του καταστήματος μπορεί να περνάει από τα ράφια του Super Market και να πραγματοποιεί επί τόπου απογραφές, να διαχειρίζεται ελλείμματα και πλεονάσματα ή να καταχωρεί τα προϊόντα για τα οποία επιθυμεί να εκτυπώσει νέες ετικέτες ραφιών.

H εταιρεία προετοιμάζει και καμπάνιες προσφορών προς στους πελάτες της, σε συνδυασμό με διαδικασία loyalty cards, πόντους και εκπτωτικά κουπόνια (bonus schemes).

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων έχουν στη διάθεσή τους αναλυτικό ιστορικό για ότι συμβαίνει σε κάθε ταμείο (χρήστης-βάρδια), ενώ το σύστημα παρακολουθεί και οποιαδήποτε μεταβολή στις βασικές οντότητες (Είδη/ Πελάτες/ Προμηθευτές/ Παραστατικά).

Με τη χρήση κύβων (OLAP) σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο επιχειρηματίας αντλεί πληροφορίες για το κατάστημα ή τα καταστήματα που τον ενδιαφέρουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να ελέγξει τι συμβαίνει στο κατάστημα οποιαδήποτε συγκεκριμένη ώρα, ημέρα, μήνα και έτος. Τέλος, ο υπεύθυνος μπορεί απλά να σχεδιάσει και μόνος του τα στατιστικά που τον ενδιαφέρουν και να τα παρακολουθεί με τον τρόπο που επιθυμεί.