«Οι πιο φιλόδοξες ιδέες είναι και οι πιο τρομακτικές» καταθέτει ο Paul Graham και, ως άνθρωπος του επενδυτικού fund Y Combinator, κάτι παραπάνω ξέρει. Αυτό το φαινόμενο είναι, σύμφωνα πάντα με τον Paul Graham, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κατανοήσει κανείς σχετικά με τα startups.

Ενώ θα περιμέναμε ότι μια σπουδαία ιδέα είναι και ελκυστική, στην πραγματικότητα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Μια σπουδαία ιδέα τείνει αρχικά να μας απωθεί. Κι αυτό εξηγεί εν μέρει το λόγο για τον οποίο οι σπουδαίες ιδέες είναι συχνά «ασύμβατες» με τον τρόπο σκέψης των περισσότερων ανθρώπων ενώ, ακόμα και οι πιο φιλόδοξοι, τις προσεγγίζουν με πλάγιο τρόπο.

Ακόμη και οι ιδέες που έχουν τη δυναμική να μετατρέψουν τον εμπνευστή τους σε εκατομμυριούχο, δείχνουν αρχικά παρανοϊκές. Κι αυτό, όχι επειδή θέλουν πολλή δουλειά για να γίνουν, αλλά επειδή μοιάζουν να απειλούν την ίδια την ταυτότητα του εμπνευστή τους ο οποίος αναρωτιέται αν διαθέτει την φιλοδοξία που απαιτείται για να μπορέσει να τις υλοποιήσει. Ο φόβος αυτός δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά σωφροσύνης.

Δύο από τα πεδία στα οποία ο Paul Graham εντοπίζει περιθώρια για ρηξικέλευθες ιδέες είναι τα παρακάτω:

Μηχανές αναζήτησης: Οι καλύτερες ιδέες απέχουν μόλις χιλιοστά από το αδύνατο. Στην ίδια λογική, μπορεί να προκύπτει σήμερα το περιθώριο για δημιουργία μιας νέας μηχανής αναζήτησης. Τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης μέσω Google δεν έχουν πλέον την απλή, ξεκάθαρη και «ανόθευτη» αίσθηση που είχαν στο παρελθόν και το γεγονός αυτό μπορεί και να ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μηχανή αναζήτησης.

Εmail: Το email δεν σχεδιάστηκε για τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιούμε σήμερα. Το inbox αποτελεί πλέον μία λίστα υποχρεώσεων, υποχρεώσεις που προστίθενται στη λίστα μέσω του email. Ωστόσο, το email δεν λειτουργεί καλά ως λίστα υποχρεώσεων. Πού είναι, όμως, η λύση που μπορεί να καλύψει αυτή τη νέα ανάγκη;

Η συμβουλή που δίνει ο Paul Graham για να πετύχει κανείς τεράστια νέα πράγματα είναι να ξεκινήσει με απατηλά μικρά πραγματάκια. Ούτε ο Bill Gates, ούτε ο Mark Zuckerberg δεν γνώριζαν από την αρχή πόσο μεγάλες έμελε να γίνουν οι εταιρείες τους. Ο καινοτόμος θα πρέπει, λοιπόν, να λειτουργήσει σαν τον Χριστόφορο Κολόμβο και να ακολουθήσει μια γενική πορεία προς τη Δύση. Αντίθετα, όποιος προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον σαν να επρόκειτο για ένα ολοκληρωμένο οικοδόμημα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτύχει.