Σε συνέχεια της χθεσινής είδησης που δημοσιεύθηκε στο NetFax, σχετική με το νέο κέντρο δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών προσθέτουμε τα εξής.
Με τη χρήση ιδεατών μηχανών αυξάνεται στο έπακρο η χρηστικότητα της φυσικής υπολογιστικής υποδομής εξαλείφοντας την ανάγκη δημιουργίας διαφορετικών φυσικών κέντρων δεδομένων για κάθε νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που εισάγεται στο Υπουργείο για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Προσφέροντας μια ενοποιημένη υπολογιστική υποδομή (virtualized infrastructure), το νέο κέντρο δεδομένων της ΓΓΠΣ θα επιτρέπει τη μετοίκηση πληροφοριακών συστημάτων ή υπο-εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ λογικών εξυπηρετητών.
Για το συγχρονισμό των βάσεων δεδομένων κύριου και εφεδρικού συστήματος θα χρησιμοποιείται ο μηχανισμός αναπαραγωγής Oracle Data Guard. Στο πεδίο των συστημάτων διαχείρισης/επεξεργασίας αποθηκευτικών χώρων (storage systems) το κέντρο δεδομένων της ΓΓΠΣ, εξοπλίζεται με τη νέα γενιά συστημάτων αποθήκευσης EMC VNX7500 (48GB Cache) για την κύρια και VNX5700 (36GB Cache) για την εφεδρική υποδομή.
Το σύστημα θα προσφέρει αρχικά συνολική χωρητικότητα της τάξης των 100 ΤΒ με υποστήριξη για 2.970 ΤΒ (κύριο κέντρο) και 1.485 ΤΒ (εφεδρικό κέντρο). Το λογισμικό συστοιχίας βάσης-αποθήκευσης (Oracle RAC) θα επιτρέπει χρόνους προσπέλασης μέχρι και 30 φόρες μικρότερους από τις υπάρχουσες υπολογιστικές υποδομές χάρη στην χρήση μέσων αποθήκευσης στερεάς κατάστασης (SSD) και τη διασύνδεση οπτικών ινών.
Οι αποθηκευτικές υποδομές θα διασυνδέονται με συστοιχίες οπτικών ινών (Front-End 8Gbps FC, Back-End SAS 6Gbps) στο νέο σύστημα δικτυακού πεδίου αποθήκευσης (SAN) με δυνατότητες ενοποιημένης πολυπλεξίας στην παροχή αποθηκευτικών χώρων (EMC Clarion Virtual Provisioning). Τα δυο αυτά συστήματα έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 8000 και 4000 φυσικών εξυπηρετητών αντίστοιχα.
Σε επίπεδο λογικών εξυπηρετητών το παραπάνω εύρος αυξάνεται σε 40.000 και 20.000 αντίστοιχα. Το έργο περιλαμβάνει επίσης σημαντική ενίσχυση των δικτυακών εγκαταστάσεων με δρομολογητές κλάσης Cisco Catalyst 6500 και δυο νέο δομo-στοιχεία τύπου Cisco Firewall Service Modules (WS-SVC-FWM-1-K9), με ένα για κάθε κεντρικό μεταγωγό.
Παράλληλα δύο εξυπηρετητές κατανομής υπολογιστικού φορτίου ή φορτίου κινήσεων (Load Balancers) τύπου Cisco ACE20 θα φροντίζουν για την ισοκατανομή των δικτυακών αιτημάτων εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω διαδικτύου.