Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία ανάμεσα σε Cosco και Hewlett Packard, σύμφωνα με την οποία ο κεντρικός κόμβος διανομής της δεύτερης για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ευρωπαϊκή Μεσόγειο και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα εγκατασταθεί στον Πειραιά και τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θαλασσίως μέσω της ίδιας της Cosco.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστη και ο Αντώνης Σαμαράς, οποίος  χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα την επιλογή του Πειραιά από την HP, ενώ τόνισε πως “τέτοιες επενδύσεις σφραγίζουν τη δύναμη και την θέση του Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών, βοηθούν τον τόπο μας και αντιμετωπίζουν την ανεργία που παραμένει προτεραιότητα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις”. Η συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός επετεύχθη λόγω της σταθερότητας που προσφέρει πλέον η Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει ανάμεσα στην COSCO, την HP και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπει την  εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά. Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αρχικά αναμένεται να δρομολογηθούν δύο συρμοί την εβδομάδα, οι οποίοι θα μεταφέρουν 40 containers ο καθένας, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάστημα ενός περίπου έτους θα διακινούνται δύο τρένα ημερησίως.