Αρνητική εικόνα κατέγραψε ο κλάδος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας το 2016 όσον αφορά τα έσοδα από υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Παράλληλα μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος, κάτι που καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της υπερφορολόγησης των υπηρεσιών τηλεφωνίας, με τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών να εντείνουν την ύφεση στον κλάδο. Όπως αναφέρει η ΕΕΚΤ, η υπερφορολόγηση έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να υπολείπεται έναντι των άλλων χωρών στην Ευρώπη στη χρήση δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας, τη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας και την ανάπτυξη σχετικών υπηρεσιών και εφαρμογών.

Συγκεκριμένα, το 2016 τα έσοδα υπηρεσιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υποχώρησαν κατά 4,5% έναντι του 2015, αγγίζοντας τα 1.782,1 εκατ. ευρώ, με το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να διαμορφώνεται στα 701,5 εκατ. ευρώ (έναντι 720 εκατ. το 2015). Τα συνολικά έσοδα από την κινητή τηλεφωνία υποχώρησαν κατά 5,9%, ενώ οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας μειώθηκαν κατά 6%. Παράλληλα, ο χρόνος ομιλίας αυξήθηκε κατά 1,7%.