Η ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων 5ης γενιάς (5G) σε επιλεγμένους δήμους της χώρας αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης του Βασίλη Μαγκλάρα, Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη, τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της WIND, Νάσο Ζαρκαλή, και τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γεώργιο Στεφανόπουλο.

Κοινή βούληση όλων, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση, είναι η ενεργή υποστήριξη της προσπάθειας που γίνεται ώστε η χώρα να συμβαδίσει με την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ευρώπη. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν γι’ αυτό το σκοπό, όπως είναι οι νέες επενδύσεις, οι απαιτούμενες νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, αλλά και η στενότερη συνεργασία με την ΕΕΤΤ και την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Με την υποστήριξη και τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, η χώρα μας θα καταστεί από τις πρωτοπόρες χώρες στην υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς, τα οποία αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Β. Μαγκλάρας.

Ο Μ. Τσαμάζ από την πλευρά του επισήμανε τις επενδύσεις που κάνει ο Όμιλος ΟΤΕ στις τηλεπικοινωνίες, «δημιουργώντας τις τεχνολογικές υποδομές που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή». Και για να κερδηθεί το στοίχημα των δικτύων 5ης γενιάς ο ΟΤΕ θα συμβάλει «με την τεχνογνωσία, τις επενδύσεις και τη δέσμευσή του να δημιουργεί ένα κόσμο καλύτερο για όλους».

Ο Χ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι η εταιρεία του «είναι ένας στρατηγικός επενδυτής στην Ελλάδα και ότι έχει δεσμευτεί να σταθεί αρωγός των Ελλήνων πολιτών στη νέα εποχή της κοινωνίας των Gigabit», ενώ ο Ν. Ζαρκαλής σημείωσε ότι «η WIND στηρίζει την πρωτοβουλία της πολιτείας να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς, προγραμματίζοντας εντατικές επενδύσεις για την ανάπτυξη αυτών των υποδομών».

Σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική η θετική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και το θεσμικό πλαίσιο «ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα κάνει πράξη τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό», φέρνοντας σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες.