Οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα διαφορετικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εκπληρώσουν ταχύτερα, αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα το καθημερινό τους έργο. Η επιλογή των φορητών συσκευών που θα χρησιμοποιεί μια επιχείρηση, αλλά και η άρτια ενσωμάτωσή τους στην υποδομή ΙΤ αποτελεί, ως εκ τούτου, ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα για μια Διεύθυνση Πληροφορικής σήμερα.
Οι φορητές συσκευές που χρησιμοποιούνται στον επιχειρηματικό χώρο, γνωστές και ως EDAs (Enterprise Digital Assistants) αποτελούν ουσιαστικά στιβαρούς φορητούς υπολογιστές χειρός, οι οποίοι συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και την ευελιξία ενός PDA με την ικανότητα εκτέλεσης επιχειρηματικών εφαρμογών, αλλά και συλλογής δεδομένων. Τα EDAs μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους: διαχείριση αποθηκών, έλεγχος αποθεμάτων, παροχή υπηρεσιών και προϊόντων στο χώρο του πελάτη, οργάνωση κέντρων διανομής κ.λπ. Ενα κλασικό EDA μπορεί να διαθέτει μια οθόνη αφής, να υποστηρίζει την ανταλλαγή δεδομένων μέσω IrDA ή Bluetooth, να ενσωματώνει ένα slot καρτών μνήμης, αλλά και να συνδυάζει διαφορετικούς τρόπους συλλογής δεδομένων.Ενσωματώνει, επίσης, μια ποικιλία λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές, που μπορεί να είναι της Microsoft, να βασίζονται στο Linux (σε διάφορες διανομές) ή σε ειδικές υλοποιήσεις λειτουργικών.
Αν και μερικές φορές τα όρια μεταξύ ενός PDA, ενός smartphone και ενός EDA φαίνεται να είναι δυσδιάκριτα, υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεκαθαρίζουν την κατάσταση: όπως είναι η απαίτηση για μεγαλύτερη συνεχή λειτουργία από ένα EDA (συνήθως όχι λιγότερο από 8 ώρες), η ανθεκτικότητα όταν χρησιμοποιούνται σε περιβάλλοντα εκτός γραφείου, η ύπαρξη μιας τουλάχιστον λειτουργίας συλλογής δεδομένων (όπως είναι ένας barcode scanner ή ένα RFID reader) και ο τρόπος χρήσης (τα PDAs έχουν σχεδιαστεί για προσωπική κατά κύριο λόγο χρήση, ενώ τα EDAs για χρήση από πολλά διαφορετικά άτομα μέσα σε ένα εταιρικό περιβάλλον). Tα EDAs διατίθενται σε μια πληθώρα διαφορετικών κατασκευαστικών τύπων – μπορεί να είναι, δηλαδή, φορητά ή φορετά, ενώ μπορούν να αναβαθμιστούν εύκολα με πρόσθετες λειτουργίες (για παράδειγμα με barcode scanners, αναγνώστες καρτών, έξτρα μπαταρίες, δυνατότητες εκτύπωσης κ.λπ.).
Οταν έρθει η στιγμή για μια εταιρεία να επιλέξει εκείνες τις φορητές συσκευές που θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των αναγκών της, θα πρέπει να εξετάσει διάφορους παράγοντες. Η αξιοπιστία, για παράδειγμα, αποτελεί ένα από τα κυριότερα πράγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών, αλλά και της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχει ο εκάστοτε κατασκευαστής, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως και το κόστος. Το βάρος, αλλά και ο βιομηχανικός σχεδιασμός (με μεγάλη ανθεκτικότητα σε δύσκολα εργασιακά περιβάλλοντα και αντοχή στις επιδράσεις του περιβάλλοντος), είναι κάτι που επίσης πρέπει να εξετάζεται σοβαρά.
Η μέγιστη δυνατή ευελιξία, η εύκολη επέκταση των χαρακτηριστικών και λειτουργιών, η υποστήριξη φωνής και οι έξτρα λειτουργίες συλλογής δεδομένων (barcode scanning, σύλληψη εικόνων και ασύρματη αποστολή δεδομένων), η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού αξεσουάρ που θα επιτρέπει στα EDAs να προσαρμόζονται σε κάθετες αγορές, ώστε να ικανοποιούν τις διαφορετικές επιχειρηματικές ανάγκες, αλλά και να ικανοποιούν πιθανές μελλοντικές ανάγκες, όχι μόνο θα επιτρέπουν τη βέλτιστη εκμετάλλευση των φορητών συσκευών, αλλά θα μεγιστοποιήσουν και την επιστροφή της επένδυσης που έχει γίνει σε αυτές.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραμελείται και ο παράγοντας των επιδόσεων, όπως είναι η υπολογιστική ισχύς που προσφέρει ο ενσωματωμένος επεξεργαστής, η μεγάλη αυτονομία και η επαρκής μνήμη για την υποστήριξη και των πιο απαιτητικών εφαρμογών. Αν και η ύπαρξη ενός scanner θεωρείται αρκετές φορές αυτονόητη, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει ο scanner που χρησιμοποιείται σε μια φορητή συσκευή να προσφέρει ακριβείς αναγνώσεις ακόμα και σε bar codes που είτε έχουν καταστραφεί, είτε είναι δύσκολα αναγνώσιμοι.
Επιπλέον, η ευχρηστία και η ευκολία διαχείρισης, καθώς αυτά επηρεάζουν άμεσα πόσο αποτελεσματικά θα χρησιμοποιεί ένας εργαζόμενος μια φορητή συσκευή, θα πρέπει να μπουν στη ζυγαριά πριν τη λήψη της τελικής απόφασης. Η μείωση της πολυπλοκότητας, η δυνατότητα αντιμετώπισης προβλημάτων εξ αποστάσεως, ο εργονομικός σχεδιασμός, η ποιότητα της προσφερόμενης τεχνικής υποστήριξης μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.
Tεχνικές προδιαγραφές
Για να μπορέσει μια επιχείρηση να καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές για τις φορητές συσκευές που θα χρησιμοποιήσει, θα πρέπει, καταρχάς, να δημιουργήσει μια λίστα με τους τύπους των εργαζομένων που θα χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές. Για κάθε έναν από αυτούς τους τύπους, θα πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς οι εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν σε αυτές τις συσκευές, το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργήσουν οι φορητές συσκευές, αλλά και η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν, ώστε να καθοριστούν οι προδιαγραφές για τις φορητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστικού τύπου, τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, τις ειδικές λειτουργίες και τις δυνατότητες που απαιτούνται.
Κατασκευαστικός τύπος: Για να μπορέσει μια επιχείρηση να επιλέξει τον κατασκευαστικό τύπο για τις φορητές συσκευές θα πρέπει να απαντήσει, καταρχάς, στις ακόλουθες ερωτήσεις: • Οι χρήστες των φορητών συσκευών θα τις χρησιμοποιούν κυρίως για την εισαγωγή δεδομένων ή περισσότερο ως PDA και κινητό τηλέφωνο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα βοηθήσει στον καθορισμό των προδιαγραφών για τις διαστάσεις, όπως και στο αν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση ενός keypad. H ευκολία στην εισαγωγή δεδομένων και η ευχρηστία που προκύπτει από την ύπαρξη ενός keypad έχει προτεραιότητα σε σχέση με τις διαστάσεις, στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές κυρίως για την εισαγωγή δεδομένων. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που χρειάζονται πρωτίστως τη λειτουργικότητα ενός κινητού θέλουν πιο ελαφριές και πιο μικρές συσκευές, με ένα αριθμητικό, σε στιλ κινητού, keypad και με ειδικά κουμπιά για τις λειτουργίες push-to-talk και ρύθμισης της έντασης του ήχου.
• Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές κυρίως για να σκανάρουν bar codes; Αν ναι, τότε συστήνεται ένας «φορετός» κατασκευαστικός τύπος, εργονομικά σχεδιασμένος, ώστε να προσφέρει άνετη εργασία όλη την ημέρα. • Υπάρχει ανάγκη για χρήση των φορητών συσκευών σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της εταιρείας και παντού; Υπάρχει, μήπως, ανάγκη για χρήση φορητών υπολογιστών στα ανυψωτικά μηχανήματα στα κέντρα διανομής ή στο στόλο των φορτηγών; Τότε, θα πρέπει να επιλεγεί μια φορητή συσκευή που να εκπληρώνει αυτές τις απαιτήσεις.
Λειτουργίες και δυνατότητες. Ο τύπος των εργασιών που οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να διεκπεραιώνουν στις φορητές συσκευές τους θα βοηθήσει στον καθορισμό των ζητούμενων λειτουργιών και δυνατοτήτων. Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται να απαντηθούν οι ακόλουθες ερωτήσεις: • Χρειάζεται να υπάρχει η δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας; Αν ναι, τότε πρέπει να επιλεγεί μια συσκευή με υποστήριξη των Wireless WAN, WLAN ή Bluetooth. • Υπάρχει ανάγκη για bar code scanning; Αν ναι, χρειάζεται το 1D, το 2D ή και τα δύο; • Υπάρχει ανάγκη για την ανάγνωση RFID tags; • Χρειάζεται λήψη φωτογραφιών; Αν ναι, πόσο λεπτομέρεια απαιτείται; Υπάρχει ανάγκη μόνο για μακρινά πλάνα, μόνο για κοντινά πλάνα ή και για τα δύο; • Απαιτούνται δυνατότητες σύλληψης υπογραφών; • Χρειάζονται εφαρμογές GPS, όπως είναι η πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο;
• Τι απαιτήσεις υπάρχουν όσον αφορά τα αξεσουάρ; Θα πρέπει να δει κανείς τα συνοδευτικά αξεσουάρ που διατίθενται για τις φορητές συσκευές που τον ενδιαφέρουν, ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους μια πλήρη λύση, η οποία θα καλύπτει όλες τις ανάγκες. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικά περιβάλλοντα και εκτός εταιρείας ενδέχεται να χρειάζονται φορτιστές και βάσεις αυτοκινήτου. Κάποια άλλοι ενδέχεται να χρειάζονται έξτρα μπαταρίες ή ειδικές λειτουργίες, όπως είναι οι βιομετρικές επεκτάσεις που επιτρέπουν την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων.
• Οθόνη αφής ή πληκτρολόγιο; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη φορητή συσκευή. Για παράδειγμα, τη χρησιμοποιούν κυρίως για εισαγωγή αριθμητικών δεδομένων ή για τηλεφωνικές κλήσεις; Αν ναι, τότε ένα αριθμητικό keypad σε στιλ τηλεφώνου αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, για εφαρμογές που απαιτούν περισσότερο εντατική εισαγωγή δεδομένων, ένα qwerty keypad είναι πιο κατάλληλο.
Αποδοχή από τους χρήστες. Η επιτυχία οποιαδήποτε υλοποίησης λύσης φορητών συσκευών εξαρτάται από την αποδοχή που θα βρει στους τελικούς χρήστες της. Συγκεντρώνοντας τις εμπειρίες από τους εργαζόμενους που θα χρησιμοποιούν τις συσκευές σε καθημερινή βάση θα βοηθήσει στον καθορισμό των απαιτήσεων από τη σκοπιά του τελικού χρήστη – διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ευχρηστία των εφαρμογών και των φορητών συσκευών. Επιπρόσθετα, οι τελικοί χρήστες που εμπλέκονται εξαρχής είναι πιο πιθανό να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν τη λύση, βοηθώντας την επιχείρησή τους να εκμεταλλευτεί άμεσα τα κέρδη από την εφαρμογή της, επιστρέφοντας γρηγορότερα το κόστος της αρχικής επένδυσης.
Περιβαλλοντικές απαιτήσεις: Ο καθορισμός των σωστών περιβαλλοντικών απαιτήσεων επιτρέπει τον καθορισμό της ανθεκτικότητας που πρέπει να έχουν οι φορητές συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν. Ο βαθμός στιβαρότητας και ανθεκτικότητας μιας φορητής συσκευής είναι κρίσιμος για τον έλεγχο του κόστους των συσκευών, αλλά και για το TCO μιας λύσης mobile. Οσο πιο ανθεκτική χρειάζεται να είναι μια φορητή συσκευή, τότε πιο ακριβή είναι, λόγω του πρόσθετων υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να προστατευτεί το σώμα και τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά της.
Ετσι, θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά φορητών συσκευών που είναι αρκετά ανθεκτικότερες από ότι χρειάζεται – για παράδειγμα, αν μια συσκευή χρησιμοποιείται μέσα στους τέσσερις τοίχους των γραφείων μιας εταιρείας, δεν είναι ανάγκη αυτή να είναι ανθεκτική στην καταπόνηση από τα στοιχεία της …φύσης. Από την άλλη, η αγορά φορητών συσκευών που δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο επιβάλλεται από την προβλεπόμενη χρήση τους, μπορεί να κοστίσει λιγότερο αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο – λόγω των αναπόφευκτων επισκευών που θα χρειαστούν, αλλά και της ανάγκης ταχύτερης αντικατάστασης της συσκευής (έτσι, το αποτέλεσμα είναι το TCΟ να είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι σε μια συσκευή rugged).
Επιπρόσθετα, ο επιθυμητός βαθμός ανθεκτικότητας της συσκευής μπορεί να επηρεάσει το μέγεθός της. Οι υπερβολικές απαιτήσεις σε ανθεκτικότητα που τίθενται σε μια συσκευή μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή μεγαλύτερων και βαρύτερων συσκευών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποδοχή τους από τους χρήστες. Ερωτήσεις που θα βοηθήσουν στον καθορισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια του βαθμού ανθεκτικότητας μια φορητής συσκευής είναι οι εξής: • Oι φορητές συσκευές θα χρησιμοποιούνται μόνο εντός του οργανισμού ή κυρίως σε εξωτερικούς χώρους; • Σε συσκευές που χρησιμοποιούνται εσωτερικά, θα περιορίζεται η χρήση τους μόνο στα γραφεία ή θα επεκτείνεται και σε χώρους όπως είναι οι αποθήκες;
• Οσον αφορά συσκευές που θα χρησιμοποιούνται εξωτερικά, η χρήση τους θα αφορά εξωτερικούς υπαίθριους χώρους ή κυρίως οχήματα; • Οι συσκευές πρέπει να προσφέρουν πλήρη προστασία από τη σκόνη ή απλά να είναι ανθεκτικές στη σκόνη; Η εργασία σε περιβάλλοντα όπως είναι οι αποθήκες απαιτεί την πλήρη προστασία από τη σκόνη. • Οι συσκευές πρέπει να είναι ανθεκτικές σε περιστασιακή έκθεση σε υγρά – για παράδειγμα, όταν χύνεται τυχαία ένας καφές πάνω τους – ή πρέπει να είναι ανθεκτικές σε συνεχή έκθεση σε στοιχεία του περιβάλλοντος (όπως είναι η βροχή και το χιόνι), στο γράσο ή στη λάσπη; • Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις.
Οι συσκευές θα χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις ή όχι; • Aντοχή σε πτώσεις. Οι τεχνικές προδιαγραφές αναφέρονται σε συγκεκριμένες επιφάνειες όπως είναι τα πλακάκια ή το σκυρόδεμα. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται εσωτερικά στην εταιρεία ίσως χρειάζεται να είναι ανθεκτικές μόνο σε πτώσεις πάνω σε πλακάκια, ενώ οι συσκευές που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους ή στις αποβάθρες φόρτωσης ίσως απαιτούν την ανθεκτικότητα σε πτώσεις πάνω στο σκυρόδεμα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ελέγχεται το θερμοκρασιακό εύρος στο οποίο γίνονται τα τεστ αντοχής σε πτώση. Πολλά τεστ πτώσης γίνονται μόνο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, το οποίο δεν εξασφαλίζει ότι η συσκευή θα «επιβιώσει» μετά από μια πτώση, λειτουργώντας προηγουμένως σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές.
Ασύρματη δικτύωση: To επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός του τύπου δικτυακών συνδέσεων που απαιτούνται από τις διάφορες συσκευές. Ο καθορισμός ενός ασύρματου δίκτυου αποτελεί εν γένει ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των τύπων της απαιτούμενης υποδομής και των προδιαγραφών αυτής. Οπως: • Οι συσκευές που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μέσα στα γραφεία μιας εταιρείας (ή ακόμα και στους χώρους των εγκαταστάσεών της) καλύπτονται με wireless LAN. Επιλέγοντας συσκευές 802.11a/b/g εξασφαλίζεται η συμβατότητα με τα δίκτυα του σήμερα και του αύριο. • Οι συσκευές που θα χρησιμοποιούνται στην ύπαιθρο πιθανώς χρειάζονται την υποστήριξη μιας σύνδεσης με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Επιλέγοντας πάροχο λύσεων mobile
Η επιλογή του κατάλληλου πάροχου μιας λύσης mobile είναι κρίσιμη για την επιτυχία της. Είναι σημαντικό να επιλέξει κανείς έναν πάροχο λύσεων που έχει αποδείξει επανειλημμένως την τεχνογνωσία του και κατέχει μια ηγετική θέση στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση λύσεων φορητών συσκευών. Η επιτυχία εξαρτάται από τη βαθιά κατανόηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με μια λύση και σε αυτό βοηθάει η τεχνογνωσία του εκάστοτε παρόχου, όπως και η εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα έργα που έχει υλοποιήσει.
Ενας πάροχος που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχα projects θα ρίξει στο τραπέζι βέλτιστες πρακτικές, ενώ θα επιδείξει μια βαθιά κατανόηση για τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε επιχείρηση. Επιπλέον, στη επιτυχία συμβάλει η επιλογή τεχνολογιών και προϊόντων που αποδεδειγμένα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Οπως: • Προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο και σε μια μεγάλη πληθώρα βιομηχανιών. • Αναφορές πελατών που επιβεβαιώνουν ότι οι φορητές συσκευές του παρόχου που επέλεξαν και χρησιμοποιούν ανταποκρίθηκαν ή ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους. • Δυνατότητα επεκτασιμότητας, η οποία θα εξασφαλίζει ότι η λύση που έχει επιλεγεί μπορεί να επεκταθεί, παρακολουθώντας την ανάπτυξη της εταιρείας. • Προχωρημένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, όπως είναι η εκμετάλλευση καινοτομιών που κάνουν τη διαφορά και προσφέρουν απτά οφέλη.
Οι εταιρείες που προσφέρουν μαζί με τις φορητές συσκευές και άλλες υπηρεσίες, όπως το λογισμικό που απαιτείται για τη διαχείρισή τους και την υποδομή για τη λειτουργία τους είναι περισσότερο κατάλληλες στο να υλοποιήσουν σύνθετες λύσεις mobile που θα λειτουργούν απλούστερα. Τα προϊόντα που βασίζονται σε ευρέως χρησιμοποιούμενα στάνταρ διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε διαφορετικές φορητές συσκευές και ασύρματα switches, όπως και με την υπάρχουσα υποδομή. Οι κατασκευαστές που προτυποποιούν τις αρχιτεκτονικές των φορητών συσκευών τους, επιτρέπουν την ευκολότερη υποστήριξη των εφαρμογών, ελαχιστοποιούν το χρόνο ανάπτυξης και μεγιστοποιούν την επένδυση σε αυτές.
Φορητές συσκευές στην πράξη
Το τελικό στάδιο στην επιλογή μιας λύσης mobile είναι η εγκατάσταση (αρχικά) και κατόπιν η υποστήριξη και η καθημερινή διαχείριση των φορητών συσκευών. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα χρειαστεί να αναλάβει ως εκ τούτου μια Διεύθυνση Πληροφορικής είναι οι εξής:
Αυτοματοποιημένη εγκατάσταση: Οι φορητές συσκευές πρέπει να προετοιμαστούν για την αρχική τους χρήση, η οποία συνεπάγεται στην εφαρμογή των στάνταρ ρυθμίσεων στις συσκευές, όπως και στην εγκατάσταση των σχετικών εφαρμογών. Οταν αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει σε εκατοντάδες ή χιλιάδες φορητές συσκευές, αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό φόρτο εργασίας για τη Διεύθυνση Πληροφορικής, με την όλη διαδικασία να είναι αρκετά χρονοβόρα και δαπανηρή.
Η χρήση μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας που επιτρέπει τη εξ αποστάσεως ρύθμιση των φορητών συσκευών από ένα κεντρικό σημείο, απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου παρεμβολή του χρήστη, ενώ μειώνει το κόστος και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από το ΙΤ. Τα κεντροποιημένα εργαλεία διαχείρισης θα δώσουν τη δυνατότητα στη Διεύθυνση Πληροφορικής να αυτοματοποιήσει τον εντοπισμό και τη ρύθμιση του δικτυακού εξοπλισμού, απλοποιώντας και επιταχύνοντας την όλη διαδικασία.
Provisioning. Από τη στιγμή που οι φορητές συσκευές ρυθμιστούν και μπουν στο δίκτυο, θα πρέπει να ενημερώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα με τα updates – από firmware patches έως updates για υφιστάμενες εφαρμογές, όπως και για νέες εφαρμογές. Αν οι χρήστες πρέπει να πηγαίνουν οι ίδιοι τις φορητές συσκευές τους για να κάνουν το update στο ΙΤ, τότε το κόστος τους είναι μεγάλο (σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος του ΙΤ για να κάνει χειροκίνητο upgrade των συσκευών, όπως και ο χρόνος του downtime για όσο καιρό οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς τη συσκευή τους). Οι λύσεις remote provisioning επιτρέπουν την αναβάθμιση των συσκευών εξ αποστάσεως, over the air, ενώ συμπεριλαμβάνουν και τη δυνατότητα καθορισμού του χρόνου που θα λαμβάνουν χώρα τα updates, ώστε να ελαχιστοποιείται το downtime.
Παρακολούθηση και αντιμετώπιση προβλημάτων
Η καθημερινή διαχείριση των φορητών συσκευών και της ασύρματης υποδομής μπορεί, χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι, να μετατραπεί στο σημαντικότερο κόστος μιας λύσης mobile. Η ανάπτυξη μιας λύσης διαχείρισης θα επιτρέψει την «κεντρικοποίηση» και τον έλεγχο εξ αποστάσεως όλων των φορητών συσκευών, δίνοντας στο ΙΤ τα εργαλεία για να κρατάει την δικτυακή υποδομή εν λειτουργία, χωρίς να χρειάζεται καν να σηκωθεί κανείς από το γραφείο του. Η συνεπαγόμενη μείωση του χρόνου διαχείρισης θα αποδεσμεύσει το ΙΤ και θα διοχετεύσει τους πόρους του σε πιο παραγωγικές διαδικασίες.
Eν κατακλείδι
Ανεξάρτητα από το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ένας οργανισμός, η επιτυχία της υλοποίησης μιας λύσης mobile και η αποτελεσματική επιλογή και χρήση φορητών συσκευών στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι, κατά βάση, θέμα σωστού σχεδιασμού και σωστών αποφάσεων της Διεύθυνσης Πληροφορικής. Μια άρτια υλοποιημένη λύση mobile προσφέρει μοναδικά επιχειρησιακά οφέλη και αποδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Διεύθυνση Πληροφορικής στην ανάπτυξη μιας εταιρείας.