Οι «Κασσάνδρες» της Πληροφορικής προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία το 70% των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο θα αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την κατανάλωση και τη συμμόρφωση με τις επιταγές της οικολογικής συνείδησης.

<‘Σελίδα 1: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα και τα Modern Data Center Facilities’>
Το Green IT, ως έννοια, έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά προκειμένου ένας μεγάλος αριθμός τεχνολογιών και προγραμμάτων να ενσωματωθεί σε κάποιες εταιρείες. Αρκετοί προμηθευτές πιστεύουν ότι με το ενδύονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους τον μανδύα της οικολογικής μέριμνας θα έχουν αύξηση στις πωλήσεις τους.

Αλλά υπάρχει αρκετή σύγχυση σχετικά με το ποια ακριβώς  είναι τα θέματα που αγγίζει το Green IT και με το ποια προϊόντα ή υπηρεσίες πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των καταναλωτών. Έρευνα της Gartner φανερώνει ότι τα φάσμα των πράσινων τεχνολογιών, υπηρεσιών και κανονισμών στους οποίους οι χρήστες μπορούν να επικεντρωθούν χωρίζεται σε δραστηριότητες τριών ταχυτήτων: immediate, midterm και long-term.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
Στην ίδια έρευνα αποδεικνύεται ότι τα άμεσα ζητήματα του Green IT σχετίζονται με την ενέργεια, την ψύξη και το πρόβλημα του χώρου στα περιβάλλοντα των data centers και των γραφείων. Για αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκεί ακριβώς πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων. Το Uptime Institute δημοσίευσε τον περασμένο Μάρτιο μια έρευνα που κατέληξε σε ένα αρκετά σοκαριστικό και δυσοίωνο αποτέλεσμα: το 40% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να «ξεμείνει» από ενέργεια των data centers τους.

Σε αυτό πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει ότι τα νέα data centers κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και οι δαπάνες των εταιρειών για τα κέντρα δεδομένων τους αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη. Βέβαια την προσοχή των ερευνητών και των εμπλεκόμενων τραβάει είναι το γεγονός ότι τα επόμενης γενιάς data centers είναι ή θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετικά από τα υπάρχοντα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να διαθέτουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ένα ενοποιημένο σύστημα software. Θα πρέπει να «συμπεριφέρονται» ως σύνολο, ως «οργανισμοί».

Έτερος τομέας που απασχολεί και χρήζει προσοχής είναι η χρήση ενέργειας στα γραφεία. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει την ενέργεια των υπολογιστών, των εκτυπωτών, ακόμα και τον σχεδιασμό και την εμφάνιση του γραφείου. Η κατανάλωση ενέργεια στα desktops είναι πολύ πιο υψηλή από ότι χρειάζεται εξαιτίας των συνηθειών των χρηστών. Το ανθρώπινο δυναμικό σπάνια κλείνει τα μηχανήματα με το πέρας της εργάσιμης ημέρας ή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Modern Data Center Facility
Είτε πρόκειται για το χτίσιμο ενός νέου data center είτε για την ανακαίνιση του παλαιού, οι χρήστες πρέπει να εγκαταστήσουν σύγχρονα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Είναι λογικό ότι αυτά διαφέρουν σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια. Για να γίνει κάτι τέτοιο οι χρήστες πρέπει να κτίσουν το data center με ευέλικτο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι αντί να δημιουργηθεί μια τοποθεσία που προβλέπει χωρητικότητα για 20 χρόνια, είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί μια μονάδα που έχει αξία και χωρητικότητα για τα επόμενα 5 χρόνια.

Όταν το συγκεκριμένο μοντέλο αγγίξει τα όρια της χωρητικότητάς του, τότε ένα δεύτερο πρέπει να κτιστεί. Αυτός είναι ο βέλτιστος τρόπος ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δαπάνες και να διαχειριστεί κάποιος το διαρκώς μεταβαλλόμενο σχεδιασμό των data centers με δεδομένη την ανάπτυξη και την αλλαγή των τεχνολογιών. Από την οπτική του green IT κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα νέα κέντρα δεδομένων που σχεδιάζονται με αυτόν τον τρόπο δεν υπερτροφοδοτούν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Επιπλέον οι χρήστες πρέπει να σχεδιάζουν από μέσα προς τα έξω. Δηλαδή πρέπει να εξετάζουν το θερμικό προφίλ της τοποθεσίας τους και να σχεδιάζουν την διανομή ενέργειας και την ψύξη που είναι περισσότερο ταιριαστή με τη συγκεκριμένη hardware οργάνωση.

Για παράδειγμα οι ενεργειακές ανάγκες και οι ανάγκες ψύξης ενός συστήματος mainframe είναι πολύ διαφορετικές από αυτές ενός rack από blade servers. Ο σχεδιασμός της διανομής ενέργειας και ψύξης με την μέγιστη εξειδίκευση θα έχει αποτέλεσμα στην υπερτροφοδότηση και μοιραία και στην απώλεια ενέργειας. Εν κατακλείδι οι χρήστες που σχεδιάζουν ένα νέο data center πρέπει να χρησιμοποιούν ευέλικτες σχεδιαστικές αρχές και να προσαρμόζουν τα ενεργειακά χαρακτηριστικά στο hardware του τμήματος Πληροφορικής.

 Διαβάστε ακόμα στο ένθετο αυτού του τεύχους

 Ψηφιακή σύγκλιση 2007-2013: Νέα ευκαιρία ή νέα έργα
 Στην λογική των Green επιλογών
 «Πράσινη» Πληροφορική

<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Προηγμένες τεχνολογίες ψύξης, μοντέλα, εργαλεία και virtualization’>
Προηγμένες τεχνολογίες ψύξης
Τα data centers, συνήθως, όση ενέργεια χρησιμοποιούν για να ψύξουν τον εξοπλισμό του ΙΤ άλλη τόση χρησιμοποιούν για να τον ενεργοποιήσουν και να τον κρατήσουν σε λειτουργία. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σε περιβάλλοντα high performance computing, μπορεί να είναι αναγκαία ακόμα περισσότερη ενέργεια. Στα παραδοσιακά δωμάτια computer, τα κλιματιστικά συστήματα χρησιμοποιούν ένα μεγάλο ποσό ενέργειας και σε αρκετές περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες να ψύχονται διαφορετικού τύπου εξοπλισμοί. Η Gartner προτείνει στους χρήστες να εφαρμόζουν μια σύνθετη προσέγγιση ψύξης, που συνδυάζει τον φυσικό αέρα, το κλιματιστικό και την υγρή ψύξη. Αυτό σημαίνει ότι ο φυσικός αέρας πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο, με δεδομένες τις κατά τόπους κλιματολογικές συνθήκες.

Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: α) φιλτράροντας και ξηραίνοντας τον εξωτερικό αέρα και εισάγοντας τον στον ανανεώσιμο παγωμένο αέρα του computer room, β) χρησιμοποιώντας τον εξωτερικό αέρα για να απορροφηθεί η θερμότητα. Στις κλιματολογικές συνθήκες των περισσότερων τοποθεσιών, αυτού του είδους οι ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα τη χρήση του φυσικού αέρα για τρεις έως και έξι μήνες στη διάρκεια του χρόνου. Επιπρόσθετα το να λειτουργούν data centers σε θερμοκρασία περίπου 24 βαθμών Κελσίου, αντί για 18, που είναι και η τυπική θερμοκρασία, θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση λιγότερης ενέργειας. Οι χρήστες πρέπει να συνεννοηθούν με τους προμηθευτές τους ώστε ο εξοπλισμός να είναι σε θέση να λειτουργεί σε αυτές τις θερμοκρασίες, κυρίως επειδή οι εξωτερικές θερμοκρασίες μπορούν να αυξηθούν ραγδαία.

Επίσης συνίσταται η χρήση διαφορετικής ταχύτητας ανεμιστήρων για βέλτιστη απόδοση. Υπάρχουν ταυτόχρονα και κάποιες αναδυόμενες τεχνολογίες, τις οποίες οι χρήστες πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά. Για παράδειγμα, η χρήση τεχνικών ψύξης μέσα στους servers όπως το να ψεκάζεται με ένα υγρό σπρέι ο επεξεργαστής, το οποίο ως μέθοδος μπορεί να ακούγεται δελεαστική αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

Επίσης η χρήση διοξειδίου του άνθρακα στο πίσω μέρος των servers αξιοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά ενέχει προβλήματα συντήρησης και αξιοπιστίας. Συμπερασματικά οι χρήστες θα πρέπει να λειτουργούν τα data centers τους στους 24 βαθμούς Κελσίου και φυσικά να έχουν διασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός τους είναι πιστοποιημένος να λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Μοντέλα και εργαλεία
Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό στοιχείο του green IT στα data centers είναι η χρήση μοντέλων υποδομής και εργαλείων παρακολούθησης. Πρόκειται για εργαλεία από προμηθευτές, τα παρέχουν τη δυνατότητα να φαίνονται ξεκάθαρα τα φυσικά χαρακτηριστικά, η χρήση ενέργειας, η διαθέσιμη χωρητικότητα και τα θερμικά χαρακτηριστικά των συστατικών του ΙΤ. Από την οπτική του green IT, τέτοιου είδους εργαλεία επιτρέπουν την βελτιστοποίηση της ενέργειας και την δυνατότητα να γίνονται πιο προσεκτικά τα σχέδια που αφορούν τις συνέπειες που σχετίζονται με την ενέργεια και φυσικά έχουν αντίκτυπο στις υποδομές του data center.

Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία είναι σχετικά καινούργια και αναμένεται να ωριμάσουν τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο και στην παρούσα κατάσταση μπορούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα. Για αυτό οι χρήστες, που επανασχεδιάζουν τα data centers τους ή χτίζουν νέα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μοντέλα και εργαλεία παρακολούθησης προκειμένου να διαχειρίζονται με τον πλέον σωστό τρόπο την ενεργειακή κατανάλωση και την κατανομή του χώρου.

Virtualization και άλλα
Οι τεχνολογίες virtualization σε όλες τις πλατφόρμες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των data centers. Ουσιαστικά το virtualization βελτιώνει τη χρήση των servers. Οι περισσότεροι serves x86 χρησιμοποιούν περίπου το 10% των δυνατοτήτων τους σε καθημερινή βάση και το τυπικό σενάριο είναι ένας νέος server για νέες εφαρμογές. Με το να «τρέχουν» πολλαπλές εφαρμογές στο ίδιο hardware box, μπορεί να αυξήσει τη χρήση των servers σε περίπου 50% ή ακόμα και περισσότερο.

Λογικά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται λιγότεροι servers που αυτόματα συνεπάγεται: α) απαιτήσεις για λιγότερο χώρο, β) λιγότερες μετακινήσεις και ανακύκλωση αυτών των servers και γ) λιγότερη κατασκευαστική ενέργεια.

Από την πλευρά της κατανάλωσης ενέργειας, το virtualization πρέπει να συνδεθεί με το consolidation και καθώς το να τίθενται τα μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Μόνο με την εκτός λειτουργία των servers μπορεί να υπάρξει αξιοσημείωτη ενεργειακή οικονομία. Οι χρήστες πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν εικονικές τεχνολογίες και να διακόπτουν την λειτουργία πεπαλαιωμένων hardware για να εξοικονομούν ενέργεια.

Ζήτημα επάρκειας
Οι κατασκευαστές υπολογιστών και server αποκτούν πιο ισορροπημένη οπτική των νέων συστημάτων σε σχέση με αυτήν που είχαν στο παρελθόν. Στον νέο σχεδιασμό, η ανάγκη να παρέχεται σημαντικά βελτιωμένη υπολογιστική απόδοση σε σχέση με προηγούμενες τεχνολογίες είναι ακόμα σημαντική αλλά τώρα πια εξισορροπείται με την ενεργειακή και θερμική εμπλοκή της αυξανόμενης υπολογιστικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, διάφορες εταιρείες δαπανούν μεγάλα ποσά για να σχεδιάσουν καλύτερους ανεμιστήρες και έλικες καθώς και καλύτερους ηλεκτρικούς μετατροπείς και τεχνολογικές μπαταρίες. Το πρόβλημα για τους χρήστες είναι να έχουν απολύτως μετρήσιμο και οικολογικό κύκλο ζωής. Πρέπει να συλλέξουν και να εφαρμόσουν το επόμενο σύστημα servers με βάση την ενεργειακή τους επάρκεια, καθώς και την απόδοση της παραδοσιακής τιμής, διαθεσιμότητας και χαρακτηριστικών των hardware.

 Διαβάστε ακόμα στο ένθετο αυτού του τεύχους

 Ψηφιακή σύγκλιση 2007-2013: Νέα ευκαιρία ή νέα έργα
 Στην λογική των Green επιλογών
 «Πράσινη» Πληροφορική

<‘here’>


<‘Σελίδα 3: Χωροταξικές ανησυχίες και ο συνδυασμός θερμότητας και ενέργειας’>
Χωροταξικές ανησυχίες
Αν και η χρήση της ενέργειας των data centers είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, εξαιτίας της συσσωρευμένης επίδρασης του να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός servers σε μια σχετικά μικρή περιοχή, η έρευνα της Gartner έχει δείξει ότι περισσότερο από το 30% της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα monitors. Δεν είναι αμελητέο και το γεγονός ότι οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται μόνο το ένα τρίτο της ημέρας αλλά παραμένουν σε λειτουργία ολόκληρη τη μέρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σπαταλάται ένα αξιοσέβαστο ποσό ενέργειας στα γραφεία. Τα νεότερα συστήματα έχουν την τάση να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα παλαιότερα. Για παράδειγμα ένα μοντέρνο desktop με οθόνη υγρών κρυστάλλων 19 ιντσών θα χρησιμοποιούσε περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας ενός συστήματος του 2004 με «καθοδικού» σωλήνα οθόνη 17 ιντσών. Ίσως βέβαια τα μεγαλύτερο πρόβλημα στο εργασιακό περιβάλλον να οφείλεται στην συμπεριφορά του ανθρώπινου δυναμικού. Παρέχοντας κίνητρα στους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη συναίσθηση της περιβαλλοντικής τους ευθύνης μπορεί να έχει μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά για να υπάρξει διάρκεια στον χρόνο πρέπει να υπάρχει αδιάλειπτη ενίσχυση και υπενθύμιση. Η αναβάθμιση σε νεότερα συστήματα θα βοηθούσε. Τα windows έχουν συνήθως τρεις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας: standby, αδρανοποίηση και κλείσιμο.

Αλλά βέβαια δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν software από εταιρείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν πρόσθετη λειτουργικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως όργανα μέτρησης ενέργειας στην οθόνη. Οι χρήστες πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εργαλεία διαχείρισης ενέργειας software στο περιβάλλον του desktop σε μια προσπάθεια να βελτιστοποιήσουν τη χρήση ενέργειας.

Integrated energy management
Η ικανότητα να ενοποιείται ένα πλήθος διαφορετικών εργαλείων που αφορούν την διαχείριση ενέργειας, τα πρότυπα και τη ροή εργασίας θα αναδειχθεί σε κρίσιμο στοιχείο ώστε τα μοντέρνα data centers να λειτουργούν με βελτιστοποιημένο τρόπο. Αυτό θα απαιτεί τον σύνδεσμο συστημάτων διαχείρισης χτισίματος, συστήματα διαχείρισης servers, συστήματα διαχείρισης κτιρίων, υπηρεσιών και διαχείρισης εταιρικής κονσόλας ώστε όλα μαζί να παρέχουν μία και μόνη ολιστική οπτική του κέντρου δεδομένων.

Στο μέλλον ένα τέτοιο software μπορεί να συνδεθεί με τη μηχανή των επιχειρηματικών διαδικασιών ώστε να αυτοματοποιούνται οι αλλαγές που βασίζονται σε ένα επιχειρηματικό ερέθισμα. Επί της παρούσης τα εργαλεία υπάρχουν με  ένα «τεμαχισμένο»-αποδεκατισμένο τρόπο και κάποιες φορές χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα.

Ωστόσο η Gartner προτείνει σε οποιαδήποτε εταιρεία διέρχεται αλλαγές συστημάτων data centers, να αναπτύξει ένα χάρτη για τη σουίτα του ενοποιημένου software και να ξεκινήσει να εγκαθιστά τα εργαλεία, όπου αυτό είναι εφικτό. Είναι πιθανόν να προκύψουν αρκετές περιοχές με δυσκολίες αλλά αυτό πρέπει να καταγραφεί ξεκάθαρα. Οι χρήστες μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές custom made ενοποίησης ή να περιμένουν από τους προμηθευτές να κάνουν μέρος της ενοποίησης στην πηγή. Πρέπει να γίνουν ακριβείς μετρήσεις της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα data centers και της χρήσης όλων των κύριων συστημάτων με το να εφαρμόζονται μετρήσεις και εργαλεία μετρήσεων.

Συνδυασμός Θερμότητας και Ενέργειας
Ο συνδυασμός θερμότητας και ενέργειας είναι το ταυτόχρονο προϊόν του ηλεκτρισμού και της θερμότητας από μια πηγή καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, η βιομάζα, το biogas, ο άνθρακας, το πετρέλαιο. Ο συνδυασμός θερμότητας και ενέργειας δεν είναι μια απλή τεχνολογία αλλά ένα ενοποιημένο ενεργειακό σύστημα που μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του τελικού χρήστη. Η χρήση αυτών των συστημάτων στα νέα data centers εξαρτάται από την τοποθεσία, την διαθεσιμότητα μιας πηγής καυσίμων και το κόστος του εξοπλισμού.

Αυτή η τεχνολογία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στα σημερινά κέντρα δεδομένων, αλλά θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας ως βασικό κριτήριο σχεδιασμού των νέων data centers. Με βάση αυτό οι χρήστες πρέπει να περιορίσουν τις τεχνολογίες που δεν είναι αρκετά ώριμες ή αυτές που είναι αρκετά ακριβές. Κάθε εταιρεία που πρόκειται να σχεδιάσει ένα νέο data center, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πρέπει να λάβει υπόψη της ως βασικό ζητούμενο το πως η θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλον τρόπο ή ποιος είναι ο πιο αποδοτικός δρόμος για τη συμμόρφωση.

 Διαβάστε ακόμα στο ένθετο αυτού του τεύχους

 Ψηφιακή σύγκλιση 2007-2013: Νέα ευκαιρία ή νέα έργα
 Στην λογική των Green επιλογών
 «Πράσινη» Πληροφορική

<‘here’>