Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει η Gartner για το ΙΤ μέσα στο 2010 και προτρέπει τους Διευθυντές Πληροφορικής να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αυτό.

Ερευνα της κορυφαίας εταιρείας αναλυτών σχετικά με το ποιες είναι οι επιχειρηματικές αγωνίες και απόψεις των μεγάλων επιχειρήσεων -οι οποίες συνήθως καθορίζουν και τις τάσεις στον κλάδο- σχετικά με το ΙΤ, δείχνει ότι οι νέες προτεραιότητες πρέπει να αντανακλούν μια αντιμετώπιση που θα ευθυγραμμίζεται με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι σιγά σιγά οι εταιρείες αρχίζουν να μετατοπίζουν την εστίασή τους από την ασυνήθιστη έμφαση στη μείωση του κόστους που παρατηρήθηκε το 2009, στην εξυπηρέτηση των πελατών τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Σε αυτό το σημείο, οι CIOs θα κληθούν να προτείνουν νέους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει και να βοηθήσει την εταιρεία στην προσέλκυση νέας πελατείας και στη διατήρηση της υπάρχουσας. Και για αυτό το λόγο, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων φαίνεται να στοχεύει στη διατήρηση, αν όχι και στην αύξηση, των επενδύσεών τους σε Πληροφορική.

Αν και από τις απαντήσεις των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται δεν είναι ακόμα διατεθειμένοι να δώσουν απεριόριστη θέση ευθύνης στο ΙΤ, ωστόσο αναγνωρίζεται η στρατηγική συμβολή της Πληροφορικής, αφού τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών προβλέπουν αύξηση αυτής κατά 88% τα επόμενα 10 χρόνια.

Ακρως ενθαρρυντικά τα όσα προβλέπει η Gartner για τις τεχνολογίες της Πληροφορικής και τη συμβολή του στο επιχειρείν. Για να συμβεί αυτό όμως, δεν φτάνει η τεχνολογία και οι επενδύσεις σε αυτή αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα στελεχώσουν το ΙΤ τμήμα. Πόσο εφικτό είναι αυτό για μια οικονομία σαν την ελληνική που παραπαίει και μια αγορά που αποδεδειγμένα παρουσιάζει έλλειψη ταλέντων στην τεχνολογία;

Καλή ανάγνωση

Υ.Γ. Ο CEO της Sun, Jonathan Schwartz, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς και απορρόφησης της εταιρείας από την Oracle, παραιτήθηκε από τη θέση του με ένα λιτό μήνυμα στο Twitter που έλεγε «Financial crisis/Stalled too many customers/CEO no more», αποδεικνύοντας έτσι τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο των social networks. Ελάτε λοιπόν και εσείς στη σελίδα του netweek στο facebook.