Μολονότι στην πράξη δεν μετρά παρά μόνο πολύ λίγες δεκαετίες «ζωής», έχει ήδη φτάσει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καθημερινά αντικείμενα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, και ένα μέσο χάρη στο οποίο η επικοινωνία έχει αποκτήσει διαφορετική διάσταση σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συνδέσεις κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα έφθασαν σε αριθμό περίπου τα 16 εκατομμύρια, όταν ο πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τα 11 εκατομμύρια και η διείσδυση στην αγορά πλησιάζει το 150%.

Θα ήταν παρόλα αυτά, μάλλον λίγο, για τα σημερινά δεδομένα και την εξέλιξη της τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία, να πει κανείς πως πρόκειται απλώς για ένα μέσο επικοινωνίας με τους άλλους. Πλέον, η απευθείας φωνητική επικοινωνία ή η ανταλλαγή σύντομων γραπτών μηνυμάτων δεν είναι η μοναδική δυνατότητα που αναζητά ο χρήστης του κινητού, και σε πολύ λίγους ανθρώπους αρκεί απλώς να «παίρνουν τηλέφωνο» ή να «γράφουν μηνύματα».

Σήμερα, το κινητό τηλέφωνο είναι μία ολόκληρη εμπειρία από μόνο του. Αποτελεί το κλειδί για έναν ολόκληρο κόσμο εμπειριών που σου εξασφαλίζει όπου και αν βρίσκεσαι, προνομιακή και άμεση πρόσβαση στο Internet, στους προσωπικούς σου λογαριασμούς e-mail, στη μουσική της προτίμησής σου, στις αγαπημένες σου φωτογραφίες ή ταινίες ή σε οποιαδήποτε άλλη multimedia υπηρεσία επιθυμείς. Και ακόμα με το πάτημα ενός πλήκτρου, σου επιτρέπει να μοιράζεσαι, την ίδια στιγμή, όλα τα παραπάνω με τους φίλους σου, την οικογένεια σου, τους αγαπημένους ή τους συνεργάτες σου.

Φυσική προέκταση του εαυτού μας
Οι ρυθμοί εξέλιξης της τεχνολογίας των συσκευών κινητής τηλεφωνίας είναι ραγδαίοι, και πλέον, το εύρος των δυνατοτήτων τους, αλλά και η πληθώρα των λειτουργιών τους, αγγίζουν εφαρμογές στη ζωή μας που μέχρι και πριν μερικά χρόνια φάνταζαν άπιαστο όνειρο από μία τόσο μικρή συσκευή. Έχω συχνά την αίσθηση πως -κυρίως εξαιτίας αυτών των ρυθμών- δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή η έκταση με την οποία το κινητό τηλέφωνο έχει ήδη αλλάξει την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Δε θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως το κινητό τηλέφωνο έχει μετατραπεί σε φυσική προέκταση του εαυτού μας, προκειμένου να ικανοποιήσει την ανθρώπινη ανάγκη για ολοκληρωτική επικοινωνία παντού και πάντα, διαφοροποιώντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον και τους γύρω μας. Καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα μέρη, συνδυάζοντας επαγγελματική και προσωπική ζωή οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιθυμεί. Και ταυτόχρονα κρατά διαθέσιμο στο χέρι του ένα «μικρό σύμπαν», που προσφέρει μία εμπειρία απελευθερωτική από περιορισμούς, ένα εργαλείο προσωποποιημένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη.

Σύμβολο προσωπικής αισθητικής
Την ίδια δε στιγμή, διαπιστώνουμε πως το κινητό καθαυτό γίνεται σύμβολο της προσωπικής αισθητικής του κατόχου του. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πως το κινητό τους αντανακλά κομμάτι της προσωπικότητάς τους και ως εκ τούτου, δίπλα στα λειτουργικά και απαραίτητα χαρακτηριστικά, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δίνουν έμφαση στο σχεδιασμό, ζητώντας από το κινητό τους να είναι μοντέρνο, κομψό και καλαίσθητο.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότερες εταιρείες συνέχεια λανσάρουν μοντέλα με τα πιο απίθανα σχέδια, χρησιμοποιώντας όλο και πιο πολυτελή υλικά και αξεσουάρ, τόσο στην κατασκευή όσο και στη διακόσμησή τους.

Εξάλλου, για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, πως παρόλο που η τεχνολογία μάς προσφέρει πλέον τη δυνατότητα σε μία συσκευή να έχουμε παραπάνω από μία γραμμές, πολλοί είναι οι καταναλωτές που θέλουν να έχουν δύο ή και περισσότερα κινητά τηλέφωνα, ώστε να τα εναλλάσσουν ανάλογα με το στιλ, τη διάθεση και τη χρήση.

Η επόμενη μέρα
Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τις τηλεπικοινωνίες βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως στην ελληνική και διεθνή αγορά τα τελευταία χρόνια εκφράζεται με ιδιαίτερο δυναμισμό η απαίτηση για διαρκώς αναβαθμισμένες και τεχνολογικά εξελιγμένες υπηρεσίες τεχνολογίας 3ης γενιάς, όπως είναι οι video κλήσεις και η πρόσβαση σε live TV μέσω κινητού. Η ανάπτυξη από τις εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων και η αδημονία του κοινού για το καινούργιο, το διαφορετικό και το καλύτερο, είναι τα στοιχεία εκείνα που επιβάλλουν στις εταιρείες – παρόχους υπηρεσιών κινητής να δημιουργούν και να διευρύνουν τέτοιου τύπου υπηρεσίες.

Μιλώντας μάλιστα για την επόμενη μέρα της κινητής τηλεφωνίας, το σίγουρο κατά τη γνώμη μου είναι πως η ανάπτυξη των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων και η επέκταση της ευρυζωνικής διασύνδεσης, που επιτρέπουν στο browsing να γίνεται πιο εύκολα και ξεκούραστα, αποτελούν στοιχεία ικανά να απογειώσουν τη χρήση του κινητού ακόμα περισσότερο. Η τάση της πολυχρηστικότητας του κινητού μας, και σε άλλα πλέον επίπεδα, πρόκειται να γίνει εντονότερη στο άμεσο μέλλον, φέρνοντας στην καθημερινότητά μας περισσότερες αλλαγές από αυτές που ήδη ζούμε.

O Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου είναι Country Manager της Motorola A.E.