Θετικά προσκείμενη φαίνεται να είναι η επιχειρηματική κοινότητα στην αναγκαιότητα ενός έργου FTTH, ωστόσο κανείς δεν δείχνει ενδιαφερόμενος να βάλει αυτήν τη στιγμή το χέρι στην τσέπη.

Στο πλαίσιο συζήτησης που έλαβε χώρα στο 11ο Greek ICT Forum, o Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής στο Παν. Πατρών στάθηκε σαφώς υπέρ της υλοποιήσης του έργου για το καλό της κοινωνίας και κυρίως της ερχόμενης γενιάς, χωρίς όμως να μπορεί να προτείνει λύσεις για τη χρηματοδότηση.

“Καλό θα ήταν να έχουμε FTTH” είπε ο Χρήστος Κοντέλλης, Γενικός Διευθυντής της Intracom Telecom, “αλλά τώρα πρέπει να δούμε λύσεις πιο ρεαλιστικές στην υλοποιήσή τους”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες υπηρεσίες DSL και mobile broadband απέχουν πολύ από αυτά που υπόσχονται οι πάροχοι τους και ειδικά σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων. Ο Χρήστος Κοντέλλης αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα του VDSL ως τεχνολογία που μπορεί να πετύχει ROI, ενώ υποστήριξε και την τεχνολογία WiMax, η οποία θα μπορούσε να δώσει ευρυζωνική πρόσβαση σε απομακρυσμένες και ημιαστικές περιοχές.

Σε ερώτηση που έγινε προς τον Χ. Κοντέλλη σχετικά με την αδράνεια των εταιρειών που έχουν της Wimax άδειες υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται σε
business plans που δεν εξασφάλιζαν απόδοση της επένδυσης. Μάλιστα δήλωσε ότι η Intracom Telecom είναι διατεθιμένη να προχωρήσει σε πιλοτικό έργο με οποιονδήποτε πάροχο αποφασίσει να υλοποιήσει το Wimax.

Την τεχνολογία WiMax υποστήριξε και ο ΟΤΕ για απομακρυσμένες περιοχές, όπου σύμφωνα με τον Κώστα Πλουμπή, Γενικό Διευθυντή Ρυθμισιτκών Θεμάτων του ΟΤΕ, η δράση 4.2 του Γ’ ΚΠΣ απέτυχε να δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με παρέμβαση του Θεόδωρου Μουρούτη από την ΚτΠ Α.Ε., οι νέες μετρήσεις για τις απομακρυσμένες και ημιαστικές περιοχές είναι πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες που είχαν ανακοινωθεί.

Ο Κώστας  Πλουμπής επιβεβαίωσε την επένδυση του ΟΤΕ στο VDSL, το οποίο αναμένεται να έχει υλοποιηθεί πλήρως σε βάθος 3ετίας και να κερδοφορίσει για 6 έως 7 χρόνια.

Όσον αφορά το FTTH, ο Κώστας  Πλουμπής θεωρεί ότι είναι ένα πρώιμο έργο για τις ανάγκες της Ελλάδας και επιπλέον υποστήριξε ότι είναι λάθος στο σχεδιασμό του έργου ότι δε συνοδεύτηκε από μελέτη σκοπιμότητας.