H οικονομική συγκυρία, προβλήματα αδειοδότησης για επέκταση του δικτύου κεραιών και ένας παράλογος, σύμφωνα με την Cosmote, ανταγωνισμός τιμών, έχουν στριμώξει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στα σκοινιά.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τσαμάζ, Διευθύνων Σύμβουλο της Cosmote, το 2009 θα κλείσει με απώλειες 12% έως 13% στον κύκλο εργασιών της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή περίπου 450 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Την εικόνα της αγοράς αντικατοπτρίζουν εκτός από τα οικονομικά μεγέθη και οι μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού που προχώρησαν οι δύο διεθνείς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και η οριακή κατάσταση που βίωσε πρόσφατα η μια εξ αυτών.

Η Cosmote αν και επίσημα δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση, δέχεται πιέσεις από τη μητρική της ΟΤΕ για καλύτερα αποτελέσματα, προκειμένου να καλύψει τα κενά που δημιουργεί η μείωση εσόδων από την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας. Αυτό δε συνεπάγεται απαραίτητα μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού, αλλά δεν τις αποκλείει κιόλας. Βέβαια, ο ΟΤΕ θα μπορούσε να βελτιώσει μόνος του τα αποτελέσματά του, αλλά για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζεται και αυτός με τη σειρά του να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, όπως κατά καιρούς έχει αναφέρει ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης.

Για την κακή εικόνα της αγοράς, ο Μ. Τσαμάζ πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι, όπως οι νέοι φόροι και η έκτακτη εισφορά. Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι ο σημαντικότερος λόγος είναι η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, η χρήση μέσα στο 2009 ήταν αυξημένη κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επομένως, η μείωση του κύκλου εργασιών είναι σαφώς επηρεασμένη από τον πόλεμο τιμών που όπως αναφέρει ο Μ. Τσαμάζ “έχει βραχυπρόθεσμο όφελος για τους καταναλωτές, γιατί δυσκολεύει τις εταιρείες να κάνουν επενδύσεις και άρα να προσφέρουν στο μέλλον νέες και καλύτερες υπηρεσίες”. Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο η κερδοφορία των προηγούμενων ετών, αξιοποιήθηκε ουσιαστικά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Το mobile Internet, μια σημαντική ευκαιρία για τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας τα ερχόμενα χρόνια, είναι μια υπηρεσία που αν και προβάλλεται έντονα τον τελευταίο καιρό έχει αρκετή ιστορία.

Ωστόσο, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες μάλιστα σύμφωνα με στελέχη των προμηθευτών εξοπλισμού, είναι κατά πολύ υποδεέστερες αυτών που απαιτούνται για να υπάρχει αξιόπιστη πανελλαδική υπηρεσία σε ταχύτητες έστω και κοντινές με αυτές που υπόσχονται οι εταιρείες μέσω των διαφημίσεών τους. Οι εταιρείες κινητής από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι ήταν διατεθειμένες να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό γιατί το καθεστώς αδειοδότησης κεραιών στην Ελλάδα, λειτουργεί γραφειοκρατικά, με αποτέλεσμα να αργεί η έκδοση αδειών και να κρίνονται παράνομες ακόμα και κεραίες που είναι ήδη εγκατεστημένες.

Για τη νέα χρονιά, η Cosmote ευελπιστεί σε μια μικρότερη μείωση του κύκλου εργασιών του συνόλου της αγοράς, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο νέο απρόοπτο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης των εσόδων της, η εταιρεία παρουσίασε μια νέα υπηρεσία mobile advertising σε συνεργασία με την εταιρεία Out There Media. Για το 2010, η Cosmote πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να ενισχύσει την παρουσία της στη Ν.Α. Ευρώπη.