Η online παρουσία αποτελεί τη σύγχρονη «σκιά,» ή καθρέφτη, σχεδόν κάθε ανθρώπου. Τι (θα πρέπει να) συμβαίνει όμως με αυτήν, όταν παύει να υπάρχει ο άνθρωπος ως φυσική οντότητα; Ποια η μοίρα των bits & bytes πληροφορίας που θα αφήσουμε πίσω μας όταν αποχωριστούμε τον μάταιο αυτό κόσμο;

Ο Richard Banks, interaction designer που συνεργάζεται με τη Microsoft, προτείνει ως απάντηση μία συσκευή ψηφιακών αναμνήσεων. Βάσει αυτής, όταν κάποιος φεύγει από τη ζωή, θα παραμένει στη μνήμη και στην καρδιά των αγαπημένων του ως ψηφιακό αρχείο αναμνήσεων. Ο Banks έχει δημιουργήσει συσκευές που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μοιάζουν περισσότερο με ένα παραδοσιακό κουτί μέσα στο οποίο φυλάμε γράμματα, φωτογραφίες και λοιπό υλικό αναμνήσεων και συγκινήσεων.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές φωτογραφίες ωστόσο, οι φωτογραφίες αυτής της συσκευής προβάλλονται σε μια διαδραστική οθόνη αφής. Επιπλέον, αγγίζοντας οποιαδήποτε από τις προβαλλόμενες φωτογραφίες, ο χρήστης ενεργοποιεί ένα timeline και οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε αυτόν τον χρονικό άξονα. Η πρόθεση του Banks είναι να αξιοποιήσει κάποιες από τις δυνατότητες της ψηφιακής πληροφορίας ώστε να δημιουργήσει τη συνολική εικόνα της ζωής ενός ανθρώπου ή και της εξέλιξής του κατά συγκεκριμένες περιόδους αυτής. Φανταστείτε το παραπάνω εμπλουτισμένο με ακούσματα ή, στο απώτερο μέλλον, με αρχεία υλικού για τις υπόλοιπες αισθήσεις. Οι απόγονοί μας θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ολόκληρο πολυμεσικό ντοκιμαντέρ για να μας θυμούνται.

Πέρα από τη σκηνοθετημένη παρουσία, βέβαια, υπάρχει και η διάσπαρτη πληροφορία που αφήνουμε καθημερινά στις πλατφόρμες ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Κάποια από τα πιο αυθόρμητά μας ψηφιακά στιγμιότυπα μπορεί να μην αποτελούν κάτι που θα θέλαμε να ανακαλύψουν μια μέρα τα παιδιά μας για μας, σερφάροντας σε αυτό που θα είναι τότε το διαδίκτυο. Ισως, λοιπόν, το επόμενο προϊόν γα τη σχετική αγορά να είναι ένα έξυπνο αλλά δραστικό «καθαριστικό» που να φροντίζει να απομακρύνει κάθε ανεπιθύμητο «λεκέ» γύρω από το όνομά μας.